Ülj le mellém

Böszörményi Gyula: Bitó és Borostyán

Könyvajánló

2017. november 20. - farmosidora

Hetekig tartogattam ezt a könyvet a polcon, mint valami elsősegély csomagot, vagy mint az üveg mögötti "Veszély esetén betörni" féle holmikat szokás, hiszen olyan sok idő van még a következő könyv megjelenéséig. Bár most már legalább lehet látni a fényt az alagút végén, ugyanis Böszörményi Gyula: Nász és téboly című, sorozatzáró regénye előreláthatóan december 1.-én érkezik (előrendelve, maximális fokú várakozás megkezdve).

Ám akkor eljött a tökéletes alkalom, hiszen Diana Gabaldon: Outlander (Az idegen) utáni könyvmásnaposságomat nem tudtam mivel enyhíthetném. Így aztán egy pár napos könyvespolc előtti tipródás, azaz a szokásos csárdás után végül leemeltem az Ambrózy báró esetei sorozat utolsó megjelent, kiegészítő kötetét. És milyen jól tettem. covers_442784.jpg

A legelső dolog, ami megfogalmazódott bennem, hogy ez bizony Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expressen klasszikusának remekbe szabott újragondolása. Ahogy folytattam a gondolatmenetet, egy csodás együttműködést véltem felfedezni, mégpedig, hogy Hercule Poirot (alias Hangay Emília kisasszony) és Sherlock Holmes (alias Ambrózy báró) dolgozik együtt a regényben, bár a főszerep egyértelműen Mili kisasszonyé. Elsőre ez kicsit furcsa érzés volt a báró mellőzöttsége, de a kisebb Hangay lány bizonyított magának is, és nekem is.

Még mindig hatalmas élmény, amikor belefutok a könyvben Püspökladányba, a MÁV-ba, vagy épp a Keleti pályaudvarba, a valóságban is élt személyeket pedig továbbra is imádom (különös kedvencem volt a Berta Mimivel kapcsolatos lábjegyzet). Lehet, hogy kevésbé lenne ez meghatározó élmény a könyvvel kapcsolatban, ha több kortárs magyar irodalmat olvasnék. De valószínűbbnek tartom - főleg mivel magyar szépirodalmat azért olvasok, tehát nem szokatlanok a Gézák és Bélák - , hogy egyszerűen csak Böszörményi úr képes úgy írni, hogy kézzel fogható, tapintható közelségbe hozza a helyszíneket, személyeket.

Az relatíve hamar kiderül, hogy a hazaút Marosvásárhelyre nem épp egy nyugodalmas sétakocsikázás lesz a naplementébe. Az 502-es expressz vonaton ugyanis egymást érik a különös elszólások, hirtelen jött szerelmek, dühös nagybácsik, majd később a megoldandó bűnügyek is. Úgy tűnik (magánzó) detektívpalántánk vonzza a bajt, bár sokak szerint Bali Mihály, mint útitárs sem épp jó ómen. Hogy miért nem? El kell olvasni barátaim. El kell olvasni és meglátjátok!

Mili - mind az összes 17 évével - úgy érzem, most már tényleg a felnőttkor küszöbén toporog, s trónkövetelő magánzó detektívként koppint báró urunk orrára (aki mellesleg minden egyes koppintást tökéletesen megérdemel). Mili pedig, a drága Mili, nyomoz. Méghozzá nem is akárhogyan. Ugyan neki nincs sétapálcája, amivel körbeforoghatna a tett helyszínén méricskélve, de szerencsére az a furmányos esze, na az mindig kéznél van, s ő nem is rest használni azt. Épp oly logikusan tudja egymás mellé illeszteni a szövevényes szálakat, mint morc mestere, s a belőle font hálón bizony egy gazfickó sem jut át.

Boldoggá tett, hogy ez a kiegészítő kötet körülbelül a két és feledik rész duplája, így jobban volt idő kidolgozni az eseményeket és kiélvezni a történetet. Rengeteg mellékszereplőt vonultatott fel a történet, így volt, hogy vissza-visszalapoztam, de maga a helyszín követeli meg a magas karakterszámot, hiszen ki látott még 5 emberrel közlekedő vonatot? Figyelni kell, de minden perce megéri. A történetvezetés leheletkönnyed, s olyan szórakozási lehetőséget nyújt, ami tökéletes kikapcsolódás egy hosszú nap után. Vagy egy rövid után. Igazából bármikor.

Búcsúzóul szeretném jelezni, hogy immár hivatalosan is imádom azt a szót, hogy: összecsókdosás!

"Ez az átokverte, gyönyörű gazember megint megtette – gondoltam magamban. Ambrózy bárónak újra sikerült egyetlen gondolatmenettel előbb porig aláznia, majd az egekbe emelnie, nekem pedig fogalmam sem volt róla, hogy az összecsókdosást és a szemkivájást mely sorrendben hajtsam végre rajta."

Sze'vusz világ!

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr1713305209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása