Ülj le mellém

Grincs, Grincs, Grincs....

TOP 5 Szerda

2017. december 07. - farmosidora


3139166597_bbd089a590_z.jpg

Már régóta szemezgetek ezzel a heti rendszerességgel megjelenő bejegyzéssel, és úgy döntöttem, hogy így a tél beköszöntével bele is vágok. Aki nem ismerné, ez a Goodreadsen megjelent kezdeményezés, mely keretén belül minden szerdán egy öt pontból álló listát kell készíteni, különböző könyves témákban. Az első ilyen, amit kifejtek pedig nem más, mint: Könyves dolgok, amiktől Grinch-é változol 

Az alábbi lista bár számozva van, priorizálva nincs, mivel nem tudnék egy konkrét sorrendet felállítani, hogy közülük melyiket utálom a legjobban. Na de nézzük mik is ezek:

1. Utálom, amikor könyvet veszek, és levakarhatatlan matricát tesznek rá. Antikvár könyvek esetében árazás, új könyvek esetében például akciót jelző matrcia. Nyilván mindig megpróbálom levakarni szépen leszedni, általában kevesebb, mint több sikerrel. Bár az újabb könyveknél sokszor egész könnyen lejön, de sokszor nyomot hagy, ragacsos marad. Ide sorolnám még a begyűrt oldalakat, megrongált borítókat, és azt, amikor valaki úgy olvas egy könyvet, hogy a fedlapot kihajtja a könyv hátuljára. Rongálni rossz! Értem?

2. Írtam már korábban egy ajánlómban, hogy alapjáraton nem zavar az egészséges mennyiségű és/vagy jól megírt erotika egy regényben. De! Ha oda nem illő, indokolatlan mennyiségben jön velem szemben, azt már nem szeretem. Attól meg egyszerűen csak borsódzik a hátam, amikor felsorolásszerűen jelzik hogy mekkora, ki mit hova tesz, mennyi ideig. Ja igen, és természetesen minimum tizenkétszer egymás után. Bónuszként besúvasztom még ide a kötelező szerelmi szálat. Van, hogy nem kell! 

tumblr_ms7i06tchd1swcnqxo1_500.gif

3. Sorozatok esetén a folytatás hiánya mindig megvisel. Amikor belekezdek egy többrészes könyvbe igyekszem úgy választani, hogy egy már lezárult sorozat legyen az, mert gyűlölök éveket várni a következő részre. Ez olyan dolog, amit a saját káromon tanultam meg, mert ugyebár George R.R. Martin fantasztikus nagymestere ennek, hiszen a Trónok harca sorozat rajongói több, mint 5 éve várnak a folytatásra, ami ráadásul még csak nem is a záró epizód lesz.

4. Nagyon zavar, amikor megváltoztatják egy könyvsorozat kiadásának típusát. Gondolok itt arra, amikor az addig puha fedelesben megjelent könyvet már csak kemény borítós kiadásban lehet megvenni, vagy fordítva. Esetleg amikor a könyv gerince változik meg, és más betűtípusban, vagy teljesen elcsúsztatva jelennek meg képek, szövegek, így emiatt a könyveket egymás mellé téve egyszerűen hülyén néznek ki a polcon, bármennyire is szeretem a sorozatot.

5. Nagyon rosszul tud esni, amikor a fülszöveget csemegézve belefutok egy akkora cselekményleírásba, hogy leesik a fejem. A vérnyomásom pedig az egekbe szökik. Soha nem fogom megérteni, hogy miért csinálják ezt a kiadónál erre dedikált emberek. Kedves Fülszöveg Írók Társasága! Nem vagyok kíváncsi a könyvben bekövetkező fordulatokra, halálokra és társaira. Megértéseteket köszönöm!

 

Nos, akkor ezzel az első TOP5 szerda bejegyzés végéhez is értünk. Izgatottan várom a következőt, amit terveim szerint tényleg szerdán fogok hozni, nem pedig csütörtökön.

 

Témája:
Karakterek a rosszak listán (Réta komment: Mikulás jó és rossz listájára gondoljatok) 
Ők lehetnek gonosztevők, vagy csak karakterek, akiket nem szerettek

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr5913452373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása