Ülj le mellém

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Könyvajánló - NK könyvklub

2018. január 20. - farmosidora

Az NK Könyvklub két molyoló (itschristine és Nóra_Tomcsik) által indított kezdeményezés, ami arra hivatott, hogy kicsit közelebb hozza az olvasóközönséghez a szépirodalmi műveket. Sajnos nagyobb szükség van erre, mint gondolnánk. Az általános iskolai, később pedig a középiskolai kötelező olvasmányos élmények tökéletesen alkalmasak arra, hogy elrettentsék az olvasóközönséget a klasszikus alkotások önkéntes kézhezvételétől. Befogadhatóságuk az adott korosztály számára erősen megkérdőjelezhető, így többségük felnőttként sem hajlandó nyitottnak lenni ez iránt a műfaj iránt. Nagyon szorítok, hogy missziójuk sikeres legyen, és egyre többen legyünk olyanok, akik megtanulják értékelni ezeket a csodálatos műveket.

A januári olvasmány Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde című regénye, mely rövidsége ellenére fontos mondanivalót hordoz.covers_460211.jpg

Stevenson neve ha nem is tűnik ismerősnek első hallásra, de ha azt mondom, hogy Kincses sziget, vagy Jekyll és Hyde, az emberek többségének szemében értő fény villan, hiszen mindkét műből rengeteg feldolgozás készült. Dr. Jekyll és Mr. Hyde történetét a legújabb magyar kiadásban volt szerencsém olvasni, mely a Helikon zsebkönyvek gondozásában jelent meg (Ezen a ponton hadd jegyezzem meg, mennyire tetszenek ezek a kiadások, megfizethetőek, a borítóik pedig kimondottan szépre sikerültek). Többször került már fel és le a várólistámról, így éppen kapóra jött, hogy soron következő könyvkényt ezt jelölték meg a lányok januárra. Már néhány oldal után éreztem, hogy nagyon hamar a végére fogok járni, kellemes brit hangulat lengte körül a lapokat, egy nagy bögre teával a kézben pedig tökéletes élményt nyújtott.

A következőkben spoilereket tartalmazó fejtegetéseimet olvashatjátok.dr_jekyll_and_mr_hyde_poster_edit2_free_licence.jpg A könyv egyik címadó szereplője, Dr Jekyll maga a megtestesült úriember. Ismerősei tisztelik, becsülik, és példaértékű életet él. Pontosan ezért áll értetlenül végrendelete előtt ügyvéd barátja, melyben Mr Hyde van megjelölve egyedüli örökösként. Még inkább megdöbben, amikor személyesen is lesz szerencséje (vagy éppen szerencsétlensége) megismerkedni a titokzatos Mr Hyde-dal, akinél visszataszítóbb, és gorombább emberrel még soha nem találkozott. Különös viszolygás keríti hatalmába mindannyiszor, ahányszor a közelébe kerül. Ez az érzés pedig nem hagyja nyugodni, nyomozni kezd azután, hogy milyen szál fűzi össze a két férfit, kiknél különbözőbbet talán még nem hordott a hátán a föld. Ez a nyomozás pedig olyan eredményre visz, amit képzeletének legsötétebb zugába szeretne majd elrejteni, hogy soha többé ne kelljen még csak gondolnia sem rá.

...Önnek is tudnia kell, hogy volt valami bizarr abban az úriemberben, valami...amitől megborzongott az ember, nem tudom máshogy megfogalmazni, uram: olyan volt, mintha egy jéghideg kéz markolná a gerincemet.

Ízig vérig rémtörténet, ám arra jó felkészülni, hogy nem a mai mércével mérve. Azoknak, akiknek az ingerküszöbe Stephen King horrortörténetein szocializálódott talán kicsit nehezebb lesz befogadni, vagy elismerni, hogy mitől is fantasztikus ez a mű. Én is egy vagyok közülük, de csak annyit mondhatok, hogy elolvastam, és belemászott a fejembe. Már régen visszatettem a polcra, de még mindig sokat gondolkoztam a világ két legnagyobb ellentétén, a jó és a rossz időtlen szembenállásán. Mert annyival több van ebben a könyvben, mint egy tábortűz mellett mesélt rémtörténetecske. Sok mindenben hihetünk. Hihetjük, hogy minden ember jónak születik, és majd később a környezeti hatások alatt meghajolva válik gonosszá, vagy hihetjük azt is, hogy minden ember szerves részét képezik a jó és a rossz tulajdonságok is egyaránt, melyek között lavírozva próbáljuk megtalálni az arany középutat, és felépíteni egy élhető életet.

jekyllandhyde.jpgA kép forrása:  https://hu.pinterest.com/pin/379569074836411794

Vannak, akiknek természetből fakadóan ez sokkal nehezebb feladat, mint másoknak. Annyi bizonyos, hogy személyiségünk egy-egy darabját nem tudjuk egyszerűen csak leválasztani, és eldobni, mint egy kopott ruhát, amit nem kívánunk többet hordani. Porhüvelyünk magába zárja minden tulajdonságunkat; kedvességet, önzést, odaadást, irigységet, szelídséget, vagy éppen gyilkos ösztönöket. Hosszas és elkeseredett küzdelem során alakíthatunk természetünkön, de alapjaiban véve ritkán fordul elő, hogy valaki 180 fokos fordulatot vesz hosszú távon.

Mi történne valakivel, akiből kiölik az összes jó tulajdonságot? Vagy akiben nem marad a rossznak még csak csírája sem? Félrebillenne mint egy elromlott mérleg serpenyője, és vagy lépten-nyomon sorozatos, kegyetlen gaztettekre ragadtatná magát, vagy túlzott jósága miatt rendszeresen kihasználnák az illetőt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ Stevenson is, és a következtetés, amire jut, nagyjából egybevág az enyémmel.

...meg kell tanulnom, hogy életünk végzete és terhe mindörökre oda van kötve az ember vállához, s ha megkíséreljük ledobni onnét, annál nyomasztóbb, annál szörnyűbb súllyal esik vissza.

A Dr. Jekyll és Mr. Hyde természete között fennálló éles ellentét, és a doktor, valamint egy közeli barátja személyiségében végbemenő éles változások végig fenntartják a feszültséget. Előzetesen nem voltam tisztában a történet végkimenetelével, és bár elég hamar rájöttem, hogy hova lyukadunk ki a végén, így is elejétől a végéig tudtam élvezni a valamivel több, mint száz oldalas regényt. Melegen ajánlom mindenkinek, aki szereti a brit irodalmat, és szeretne belépni egy olyan világba, ahol egy kicsit talán minden lehetséges.

 

További NK Könyvklubos értékeléseim:

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr3513551319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása