Ülj le mellém

Amik kihozzák belőlem a szószátyárt

TOP 5 Szerda

2018. január 24. - farmosidora

kepkivagas.JPG

Az eheti TOP5 szerda témáján sokat gondolkoztam, ugyanis olyan könyvekkel kellett volna érkezni, amik nem tetszettek, de szeretünk róluk beszélni. Az az egy problémám van a dologgal, hogy összesen egyetlen ilyen könyvet találtam az olvasmánylistámon, egy könyv pedig nem csinál topötöt, mint ahogy fecske sem nyarat. Így kénytelen voltam más oldalról megközelíteni, és jókora változtatással olyan könyvekkel/írókkal érkezek, akikről/amikről nagyon szeretek beszélgetni. Sőt, le sem lehet lőni, ha szóba kerülnek.

on-christie.jpgAgatha Christie
Kezdjük ott, hogy imádom azokat a női írókat, akik okosan írnak, és büszkévé tesznek, amiért nő vagyok. Agatha Christie is közéjük tartozik, hiszen nem elég hogy intelligensen ír, mindamellett férfitársait megszégyenítő módon szövi a történetei fonalát, és ember legyen a talpán, aki minden könyvében rájött a gyilkos kilétére. Így akármikor feldobja valaki témában, hogy olvastam-e már tőle, kinyílik egy doboz és konkrétan a másik fejére borítom az összes könyvet, fantasztikus karaktert, valamint az érveimet, hogy miért kellene őt olvasni, kötelezővé tenni. Ellátom legalább 5 könyvvel, aztán csillogó szemekkel nézem, ahogy mindet végigolvassa.

125198532_07ce851bee.jpgIsaac Asimov
Ami A.C. krimiben, nálam az Asimov a science fiction zsánerben. Elképesztő termékeny író volt, és a műfajban szinte megkerülhetetlen. A sci-fi irodalom képviselői közül igen kevés van, akire így vagy úgy de ne hatott volna a munkássága. Műveiben szereplő kütyürék közül mára rengeteg valósággá vált, és a robotika szó angol megfelelőjét ő vezette be a nyelvbe, anélkül, hogy ezzel tisztában lett volna. Eltökélten hiszem, hogy zseni volt. Mai napig elemzik, és utalnak a robotika három törvényére is, ami szintén az ő fejéből pattant ki. Robot-Birodalom-Alapítvány sorozata pedig egy olyan monumentális világot alkotott, amelyre csak nagyon kevesen képesek..

Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei
Az író által megteremtett világ lenyűgözött, és lenyűgöz mind a mai napig. Az alaposság, pontosság, amivel könyvei íródtak becsülendő, ezért bármikor szívesen beszélek a történeteiről. Amikor szóba kerül, szegény hallgatóság (mert bizony onnantól sokszor az már nem beszélgetés, hanem ömlengés) kénytelen türelmesen végighallgatni, amíg áradozok a sorozatról. 

page.jpg

Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi
Daniel Keyes könyveinek kedvelt témái közé tartoznak az emberi lélek mélységei, valamint a többszörös személyiséggel rendelkező emberek. Az egyik kedvencem tőle a Billy Milligan sorozat. Mindig mély hatást gyakorol rám az, ha egy könyv igaz történeten alapszik, ez pedig azért is különleges, mert Billy volt az első, akinél diagnosztizálták a többszörös személyiséget (nem összetévesztendő a skizofréniával) mint betegséget, és erre hivatkozva a bíróság nem börtönbüntetésre, hanem kórházi kezelésre ítélte. Ebben az esetben nem csupán a könyv, hanem a mentális betegségekről való értekezés is érdekes témát nyújthat egy jó hosszú beszélgetéshez.

covers_738-horz.jpg

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Ez a disztópia kimeríthetetlen témával szolgál és nagyon sok területet foglal magába. Beszélhetünk elnyomásról, vallásról, feminizmusról, alárendeltségről, a passzív emberek bűneiről, női szerepekről, férfi szerepekről, és így tovább. Hatalmas tárháza az értelmes vitáknak, mind a könyv, mind pedig a belőle készült sorozat. Egyaránt értékes mind a kettő, és úgy vélem illene ezt a könyvet az emberek kezébe adni, hogy tessék, ide vezet a túlzott elvakultság, a gondolkodás nélküli hit, vagy az, ha kiválasztott kevesek kezébe engeditek át a hatalmat.

covers_34052-horz.jpg

 

Következő heti téma: Rejtett értékek a kedvenc műfajodban, avagy kedvenc könyvek, amelyek nem kapták meg a nekik járó felhajtást

További résztvevők:

@FairyDust @Gothic01 @Gorkie @Judy22 @reta09 @Arwen5 @CsakSimánDorka @Helie @Vicky3 @Meeraval_Marnath @Wandamaci @GCKs_Book_Review_Blog @Dora_Elizabeth @Kukuucs @fruzsi829 @joopsy @luthienlovemagic @Bea_Drizner @Neelah @Dóri_42 @bibliofilblog_heni @K_A_Hikari @Liliane 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr9013597627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása