Ülj le mellém

Gyönyörű könyvesboltok a világ körül (2. rész)

2018. február 03. - farmosidora

A múlt héten azt ígértem, hogy körbejárunk néhány ázsiai könyvesboltot. Nos, nem is volt olyan egyszerű megtalálni azt az ötöt, amit szívesen megmutatnék nektek. Keresgélés közben szembesültem azzal, hogy a kulturális különbségek mennyire erősen jelen vannak a belsőépítészetben is, és a nyugati ember számára egészen mást jelenthet a szép, vagy a különleges. A bejegyzésben olyan boltokkal találkozhattok, amelyek valamiért megfogtak már első ránézésre is.

Túrabakancsokat fel, kezdődjön a könyvesbolt-túra!

1. The Bookworm Bejiing (Peking, Kína)

Hivatalos weblap: http://beijingbookworm.com/

Ahogy a képeket böngésztem, egyből az jutott eszembe, hogy ilyen érzés lehet betévedni a Roxfortba. Mint aki hazatalál, meleg, és kuckós, mégis hatalmas. Épp, mint a választék, mely a honlap alapján jelenleg 16 112 könyvet jelent, és folyamatosan bővül. A könyvárusításon kívül még számtalan egyéb funkcióval is bír; mozi esteket szerveznek, felolvasásokat, könyves beszélgetéseket, nyitott esteket. És ha ez még nem lenne elég, az éttermi kínálatban egyaránt megtalálhatóak a nyugati és keleti ételek is. Ismét egy olyan könyvesbolt, ahol a megfáradt vándor megtömheti a pocakját. Nem tudok róla, hogy Magyarországon lenne ilyen (a boltokba integrált kávézókon kívül), de csípném, ha valaki felkarolná ezt az ötletet. Kaját és könyvet a népnek! Még valami. Éjfélig van nyitva. Mennyire hangulatos lehet éjszaka könyvesboltba menni? Mert szerintem nagyon!

the_bookworm_beijiing.jpg

 

2. Zhongshuge-Hangzhou (Hangzhou, Zhejiang, Kína)

Kissé ugyan steril, de építészetileg igazán fantasztikus megoldással készült, hiszen falai több helyen üvegből, mennyezete tükörből készült, így egészen különös élmény lehet itt sétálgatni. Mintha új dimenziók nyílnának meg egy olyan csodák palotájában, ami tömve van történetekkel. Láthatóan igyekeztek minden helyet feltölteni könyvekkel, és a maga letisztult, modern egyszerűségével azt hiszem olyan csend lehet ezek között a falak között, mint egy ősi könyvtárban. Különös egyveleget alkothatnak itt a könyvek, illetve a bennük lévő tudás iránti tisztelet, és a vásárlókra jellemző cseverészés, miközben válogatnak. Legalább is én folyamatosan beszélek könyvvásárlás közben.

hangzhou-zhongshuge-li-xiang-bookshop-star-avenue-china-_dezeen_1568_0-936x669.jpg

 

3. Vse Svobodni (Szentpétervár, Oroszország)

A könyvesbolt instagram oldala: https://www.instagram.com/explore/tags/vsesvobodny/

Mintha nem is boltban, sokkal inkább egy tágas álomnappalival megáldott házban járnánk; a kötetek bájos összevisszaságban, kényelmesen hívogató kanapék, részeges könyvespolcok. A rendet feláldozták a könyvek oltárán, még a kémény sem működőképes, az is dugig van ugyanis. Egyaránt megtalálhatóak a legkeresettebb olvasnivalók, valamint a már feledés homályába merültek is. Nem lehet egyszerű végigböngészni a kínálatot, viszont a keresgélés során egészen különös darabokba is botolhatnak a vásárlók.

vse_svobodni.JPG

 

4. Books Actually (Tiong Bahru, Szingapúr)

Hivatalos weblap: https://www.booksactuallyshop.com

Mikor megláttam ezt a képet, mintha Doloreg Umbridge (Harry Potter regényekből), vagy valamely hasonló ízléssel megáldott rokona boltocskája nézett volna vissza rám. Lehet, hogy már-már beteges, hogy majd' minden könyvesboltról eszembe jut valami potteres, de most komolyan. Csak én érzek így? A polcok roskadoznak mindenféle apró csecsebecsétől, szakszóval élve pillempátytól. Kiadóként is üzemelnek, illetve saját, kézzel készítésű naplóikat, jegyzetfüzeteiket is árusítják.

books_actually.jpg

 

5.  Old Book Alley (Puszan, Dél-Korea)

Kicsit kilóg a sorból, de nem tudtam kihagyni. Nem egyetlen könyvesboltról beszélünk, hanem körülbelül 50 árusról, akik egy utca két oldalán kínálják eladásra portékájukat. Javarészt koreai nyelven íródott könyveket találhatunk itt, de a megnövekedett turistaforgalomra való tekintettel egyre több az angol nyelvű kötet is. Ez az egyetlen olyan köz, ahol használt könyveket árusítanak, és gyakran ad helyet irodalmi, illetve kulturális eseményeknek is. Még akkor is el tudnék itt veszni, ha a könyvek 99%-ból nem értenék egy büdös szót sem!

book_alley.jpg

 

Ezzel pedig ázsiai körutunk végére értünk, amennyiben a további kutatómunkám sikeres lesz, a jövőben hozok még megtekintésre érdemes boltokat.

Az előző bejegyzést, amelyben Európában tettünk túrát, az alábbi linken találhatjátok meg: 

Gyönyörű könyvesboltok a világ körül (1. rész)

 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr413630148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása