Ülj le mellém

Júniusi pénztárca sirató 2. rész

Új megjelenések fantasy/sci-fi

2018. június 17. - farmosidora

A júniusi megjelenések felénél járunk körülbelül, szerencsére a fantasy és sci-fi könyvekből sem kell hiányt szenvednünk. A borítókra kattintva elérhető minden posztban szereplő kötet moly-os oldala.

Az első bejegyzést ITT találjátok a disztópia, horror, krimi és thriller megjelenésekről. 

juniusi_megjelenesek1_resz_3.png

Fantasy

 

 

covers_493193.jpgA Trollok alkonya a Helikon kiadásában jelent meg, június 1-én. Véleményem szerint remek a borító (mint mostanában szinte minden Helikonos könyvnél), és a téma is érdekesen hangzik. 

FülszövegAz internetes kommentfolyamok trolljait mindenki jól ismeri. De vajon milyenek voltak eredetileg, amikor még a hófödte hegyeket, barlangokat és sziklapusztaságokat kísértő szörnyetegeket hívták így a középkori Norvégiában és Izlandon? 
A kötetben szereplő három történetből kiderül, hogy rosszindulat és bajkeverés tekintetében alig különböztek a 21. századi rokonaiktól. Ez azonban csupán az egyik aspektusa ezeknek a különös lényeknek, akikben a féktelen indulatok mellett ugyanúgy megtalálható volt a konok élniakarás és a vulkáni erejű költészet is, mint a csak a gleccserek magányával gyógyítható, mély szomorúság. 
A Dunajcsik Mátyás fordításában most először olvasható szövegek egyben izgalmas bevezetőként szolgálnak az óészaki sagák világába is, melyek nélkül sem A Gyűrűk Ura, sem a Trónok harca nem születhetett volna meg.

 

 

covers_490849.jpgNeil Gaiman, Michael Reaves és Mallory Reaves együttműködése folytán született meg a Köztesvilág triógia, mely harmadik része, Az örökkévalóság kereke június 5-én került a polcokra. Az Agave Könyvek elektronikus és papíralapú formában is az olvasók kezébe adja a kötetet, mely a fantasy és a sci-fi keveréke.

FülszövegA népszerű Köztesvilág-trilógia befejező része. Joey Harker soha nem akart vezető lenni. De most, hogy a Dereséj a küszöbön áll, mindenki tőle várja a megoldást, ezért muszáj a sarkára állnia, ha meg akarja menteni a Köztesvilágot, a Multiverzumot és minden egyebet is a kettő között. Az örökkévalóság kereke a Köztesvilág-trilógia fordulatos és letehetetlen befejezése, benne idő- és térugrásokkal, mágiával, természettudománnyal és egy fiatal fiú átalakulásával, akinek gyermekből férfivá kell válnia ahhoz, hogy beteljesítse a végzetét.

 

 

covers_493169.jpgLőrinczy Judit, az Ingókövek szerzője második könyvével jelentkezik. Az Elveszett Gondvána június 5-én jelent meg (kiadója: GABO).

Fülszöveg: Néhány hét alatt bejárható tartomány a világ, amelynek határán túl megzavarodik a valóság. Abe Kaledon, a fiatal tudós ezt a különös sávot kutatja, ám elmélete a határ természetéről felborítja a tartomány szívének, Sadness Springs városának kényes hatalmi egyensúlyát. A melankólia forrásaira épült városban a munkások és vezetők, emberek és hártyások között feszülő ellentét forrpontra jut: Abe felfedezése és a titokzatos iparmágnás, Gustavo Omerigo expedíciója olyan titkokat szabadít el, amelyeket nem lehet többé elrejteni. Lőrinczy Judit, az Ingókövek szerzője új regényében egy társadalmi feszültségektől terhes városból vezet el egy olyan birodalomba, ahol a valóság törvényei érvényüket vesztik.

 

 

covers_486850.jpgNicholas Eames, A Wadon királyai ott veszi fel a fonalat, ahol általában a könyvek véget érnek. A banda sorozat június 7-én megjelent első része izgalmas high fantasynek ígérkezik. Kiadja a Fumax kiadó.

Fülszöveg: A ​dicsőség sosem megy ki a divatból! Egykor legendás harcosok voltak. Clay Cooper és bandája, a Saga a legjobbak között is a legjobb volt. Rettegték a nevüket, világszerte a zsoldoscsapatok királyainak számítottak. Aztán szögre akasztották a kardot, megnősültek, megöregedtek, elhíztak, alkoholisták lettek – súlyos esetben mind a négy egyszerre. A dicső időknek mindörökre vége, marad a család és merengés az elmúlt szép napok felett. Egy nap azonban Gabriel, az egykori frontember kopogtat be Clay ajtaján végső kétségbeesésében: a lánya ugyanis a világ túlsó felén rekedt egy város falai közt, amelyet szörnyek hordája ostromol. A két férfinek össze kell szednie a bandát egy utolsó turnéra, hogy együtt átvágjanak a Belwadonon. Biztosak lehetnek benne: elvadult kannibálok, fejvadászok, bosszúszomjas istenek és mindenféle szörnyeteg állja majd útjukat. A legnagyobb veszélyt azonban maga a Horda jelenti. Ha Clay és a banda le akarják győzni, ismét hinniük kell abban – és el kell hitetniük öregedő társaikkal és a feltörekvő ifjakkal egyaránt –, hogy érdemes mindent kockára tenni a mindenkori zsoldosok legértékesebb fizetségéért: az örök dicsőségért. Induljon hát a búcsúturné!

 

 

covers_491194.jpgLaini Taylor, amerikai young adult író legújabb magyarul megjelent könyve A különös álmodozó az azonos címre hallgató sorozat első része. Június 7-től vásárolható meg a Maxim kiadó gondozásában.

Fülszöveg: Az ​álom választja az álmodót, nem fordítva – és az ifjú Lazlo Strange, a háborúban elárvult segédkönyvtáros mindig is attól tartott, hogy az ő álma bizony rosszul választott. Ötéves kora óta megszállottja egy rég elveszett, rejtélyes városnak, de a fiatalember nem elég vakmerő ahhoz, hogy nekiinduljon felkutatni a legendás helyet, átszelve a fél világot. Ám amikor döbbenetes lehetőséget kínál fel számára az Istenölő nevű hős és legendás harcosokból álló csapata, Lazlo úgy dönt, meg kell 
ragadnia ezt az esélyt, különben örökre elveszíti az álmát. Mi történt a mitikus városban kétszáz évvel ezelőtt, ami elvágta a világtól? És ki lehet a kék bőrű istennő, aki újra meg újra felbukkan Lazlo álmaiban? A válaszokat az ősi város rejti…

 

 

covers_491197.jpgAmikor az időutazás keveredik a fantasyvel, az számomra maga a mennyország. Épp ezt hozza el Ryan Graudin, Az idő gyermeke című kötetével. Az író első magyarul megjelent könyve a Maxim kiadó adta ki és június 7-től szerezhető be.

Fülszöveg: Lélegzetelállító kaland, amely dacol a térrel és az idővel. Mivel XXIV. századi időutazó anyától és ókori gladiátor apától született az időn kívül, Farway Gaius McCarthy egész léte dacol a természet törvényeivel. Álma, hogy ő is időutazó lehessen, de mivel megbukik a záróvizsgán, be kell érnie a kapitánysággal egy kalózhajón, amely a feketepiacra szánt kincseket rabolja össze a múltból. Egyik szokásos bevetésükön, a süllyedő Titanicon találkozik egy Eliot nevű titokzatos lánnyal, aki mintha mindig előtte járna egy lépéssel, és drámai titkokat őriz, amelyek az első perctől meghatározzák Far életét. Eliot, aki tudja, hogy a történelem nem olyan változtathatatlan, mint amilyennek látszik, őrült vágtába kezd Farwayjel és legénységével az időn át, hogy helyrehozzanak bizonyos dolgokat, amíg még van idő.

 

 

covers_493311.jpgGreg Keyes A tövis és a csont országai sorozatának harmadik része június 7-én jelent meg. A Delta Vision jóvoltából olvashatjuk a Vérlovag című dark fantasyt. A második kötet borítója lenyűgözött, annyira remek a lovag kidolgozása!

FülszövegA ​Hangakirály útjában pusztulás és őrület jár. Félig elfelejtett, alig értett jövendölések szerint Anne Dare, Crotheny trónjának fiatal örökösnője lehet a világ egyetlen reménye. Csakhogy Anne-t a trónbitorló Robert seregei üldözik – Roberté, akinek sírból való visszatérése elmosta a határokat élet és halál között, és minden addiginál sötétebb erőknek nyitott utat. Maga Anne is olyan hatalommal rendelkezik, amit nem ért és nem is képes egészen az irányítása alá vonni, mostanra pedig eljött covers_493312.jpgaz ideje, hogy lányból nővé, trónörökösből uralkodóvá érjen. További menekülés helyett egy hadsereg élére áll, hogy visszaszerezze a királyságot, vagy belehaljon a próbálkozásba. Csakhogy egy rejtélyes orgyilkos követi, aki olyan tehetséggel járja a dessrata halálos vívótáncát, hogy még Anne barátja és védelmezője, a párbajhős Cazio sem állhat meg előtte… ahogyan felesküdött lovagja, az ifjú Neil MeqVren sem.Ami Anne többi társát illeti – Fehér Aspart, a király berkészét, aki a birtokában lévő nyílvesszővel leteríthetné a Hangakirályt, vagy Stephent, a szerzetest, aki kürtszavával felébresztette azt –, ők most nem segíthetnek rajta. Az ő útjuk még mélyebbre vezet a mítoszok és a mágia halálos útvesztőjében, ahonnét talán sosem bukkannak majd elő. Muriele királyné pedig továbbra is a hamis király foglya, és nem számíthat senki másra, csak egy megnyomorított zenészre, aki maga is rab, és egy szolgálólányra, aki egyszerre több és kevesebb annál, aminek látszik. Muriele ezúttal csupán bábu Robert sakktábláján – és fegyver, ami arra vár, hogy tulajdon lánya ellen fordítsák.

 

 

covers_493325_1.jpgA Delta Vision adja ki A világpusztitó trilógia első részét. Kameron Hurley: A tükörbirodalom című kötete a dark fantasy műfajába tartozik, és szintén június 7-én jelent meg.

Fülszöveg: Lebilincselő ​fantasy história a kétszeres Hugo-díjas Kameron Hurley tollából. Újra eljön a nemzeteket pusztító és földrészeket formáló katasztrófa, ám ezúttal egy árva gyermek elmenekül a rabszolgaság és a halál elől, hogy feltárja véres múltját… de a világ közben háborút vív önmagával. Idegen hódítók jelennek meg Szaiduan fagyos világában, és sorban lerohanják a városokat, nem hagyva hátra mást, csak hamut és romokat. A békés dhai nép áll a háború középpontjában, kiket a szaiduaniak rabszolga sorba vetettek, s most mégis a segítségüket kérik a megállíthatatlan ellenséggel szemben. A sivár és kietlen tundra és az érző növényektől hemzsegő párás dzsungelek vérmágusai és zsoldosai, uralkodói és mágikus hatalommal bíró orgyilkosai ezúttal összefognak a pusztulás szélére sodródott világ megmentéséért. Amikor a pusztulás eljövetelét hirdető sötét csillag felkel, egy törvénytelen uralkodónak kell összefognia a polgárháború szabdalta nemzetet; egy korát meghazudtoló ifjú harcosnak döntenie kell a családja és saját sorsa között; egy félvér dhai tábornoknak választania kell, hogy kiírtja-e atyja népét vagy hű marad egy idegen uralkodóhoz. Pengeélen táncoló szövetségek és végzetes árulások kísérik a dhai nép és szövetségeseik törekvéseit, hogy megállítsák a feltartóztathatatlannak tűnő sereget, miközben az ellenség a világegyetemmel egyidős ősi világok összeütközésére 

 

 

covers_492478.jpgFrey Éva első könyve, az Allegórium vámpírregény, és csak remélni tudom, hogy nem a finomkodós, csillogós fajtából. Jót tenne a magyar könyvpiacnak egy zúzós, véres vámpírtörténet. A Twister Media adta ki, és június 12-től megvásárolható.

Fülszöveg: A ​Másfélék közöttünk járnak, beépültek társadalmunkba, ám megvannak asaját, sötét céljaik. Vérrel táplálkoznak. Napjaink technikai fejlődése egyre nehezebbé teszi számukra, hogy titokban tevékenykedjenek. Egyedül ráadásul még egy vámpírnak sem könnyű. Ezért a két mostohatestvér – Jevgenyij és Oleg – csoportot alakítanak, hogy együttes erővel próbáljanak meg életben maradni. Harmadik fivérük, Igor halálos ellenségük, akinek azonban meg vannak számlálva a napjai. A csupán tizenhét éves Nadja az ő rokona, bár a lány nem tud semmit származásáról, ahogyan a Másfélék világát sem ismeri, váratlanul mégis az események középpontjába kerül. Úgy tűnik, hogy Nadja élete döntő fontosságú a csoport – és talán a teljes faj – fennmaradása vagy eltűnése szempontjából. A Szentpéterváron, Rostockban és Helsinkiben játszódó nagyívű történet atmoszféráját az északi helyszínek zord hidege teremti meg. Intrikában gazdag, borongós, vérbeli vámpírregény ez, mely finoman felépített allegória is egyben. Hogy pontosan minek az allegóriája, annak eldöntése az olvasó feladata.

 

 

covers_488418.jpgFalling Kingdoms sorozat második részét egy évvel az első kötet után vehetik kézbe a rajongók (megjelenés: június 25). Morgan Rhodes: Lázadók tavaszát a Menő Könyvek adja ki.

Fülszöveg (Óvatonan, cselekményleírást tartalmazhat): A ​hatalomhoz vezető út… 
vérrel és mágiával van kikövezve. 
Egy véres ostrom során Auranost lerombolták, a fiatal királynő pedig árvaságra jutott és trónfosztott lett. A három királyság – Auranos, Limeros és Paelsia – Mythica néven egyesült. Ám az ősi, veszedelmes mágia vonzása még erős, és kész rá, hogy ne csak Mythicát, hanem az egész világot uralja… A csata közepén négy fiatal, bátor ember a mágia és az általa kívánt hatalom vonzásába kerül. Cleónak segíthet a trón visszaszerzésében. Jonas kezeiben eszköz lehet hazája felszabadításához, Lucia pedig az ősi jóslatot teljesítheti általa. És ha a mágia Magnus birtokába kerülne, végre bizonyíthatna apjának, aki kemény kézzel uralkodik Mythica felett. Mikor Gaius utat kezd építeni a Tiltott hegyekbe, hogy azokat Mythicához csatolja, szikrát gyújt az emberek szívében, amely örökre átformálja ezt a földet. Gaius útját vér szegélyezi, és megépítésének kozmikus következményei lesznek.

 

 

Sci-fi

 

 

covers_489344.jpgGabriel Wolf kishazánk fia, aki csak úgy ontja magából a könyveket. Egyelőre még csak egy könyvet olvastam tőle (Egy robot naplója), de már ennyivel sikerült elnyernie a bizalmam. A június 4-én megjelenő Gépisten, a teljes sorozatot tartalmazza, így három könyvet kapunk egyben (Egy robot naplója, Egy pszichiáter-szerelő naplója, Egy ember és egy isten naplója). Kiadója az Arte Tenebrarum Publishing

Fülszöveg: Vajon ​ki vagy mi teremtette a Földet és az általunk ismert világot? 
Egy élőlény? Vagy egy gép? 
Habár feltehetően egyik válasz sem fedi a valóságot, mégis legtöbben inkább az élőlényre szavaznának… azt ugyanis nekünk, embereknek könnyebb elképzelnünk. 
Létezik viszont egy robot, aki a Gépistenben hisz. Egy olyan istenhez imádkozik, aki bináris alapon teremtette az ő világát. De vajon biztos, hogy csak az övét? A regény három történetből áll. A második egy előzménytörténet, amelyben sok minden kiderül az első résszel kapcsolatban. A harmadik pedig az első rész közvetlen folytatása. A regényben találkozhatunk: 
Egy egyszerű felvevő- és megfigyelőrendszerrel, egy robottal, ami lehet, hogy azért mégsem olyan „Egy-szerű”. 
Utána egy pszichiáterrel, aki kénytelen lesz együtt dolgozni ezzel a robottal. Az sem lesz egyszerű. 
Majd végül egy emberrel, akinek isteni képességei vannak. Gépisteniek. 
Ez a „Gépek tragédiája” vajon az emberiség végéről szól, vagy inkább egy „Új világ” kezdetéről? Mi van akkor, ha a kezdet és a vég valójában egy és ugyanaz?

 

 

covers_491354.jpgJohn Scalzi, a hazánkban igen népszerű sci-fi szerzőtől érkezik a Fejvesztve, mely a Bezárt elmék második része. Önálló történetként olvasható regényt vehetünk a kezünkbe az Agave Könyvek jóvoltából. (Megjelenés: június 5). Kimondottan örülök a témának, ugyanis az e-sport már egy nagyon is élő dolog, csak talán még hazánkban nem terjedt el annyira, mint a világ más tájain. Mindenesetre eszméletlen, hogy mennyi pénz van benne.

Fülszöveg: A hilketa egy pörgős, erőszakos sportág, amelyben a játékosok kardokkal és csatabárdokkal esnek egymásnak. A játék célja, hogy letépjük az ellenfél fejét, majd átjuttassuk a gólvonalon. Ezt hús-vér testben élő sportolókkal lehetetlen lenne megcsinálni. De ebben a csapatjátékban „szrípiók”, vagyis robotszerű, Haden-szindrómások által vezérelt testek csapnak össze egymással, úgyhogy mindent szabad. Senkinek nem esik bántódása, de a brutalitás valódi, és a közönség imádja. 
Egészen addig, amíg az egyik játékos holtan nem esik össze a pályán. 
Balesetről vagy gyilkosságról van szó? A hadenesek ügyeivel foglalkozó FBI-nyomozók, Chris Shane és Leslie Vann nekilátnak felderíteni az igazságot – és eközben eljutnak az egyre népszerűbb hilketa sötét oldalára is, ahol vagyonokat lehet nyerni és veszíteni, és ahol a játékosok és a tulajdonosok mindent megtesznek a győzelemért, mind a stadionokban, mind a pályán kívül.

 

 

covers_491013.jpgWesley Chu duológiájának záródarabja június 5-én jelent meg Időostrom címen (kiadja: Agave Könyvek). 

Fülszöveg: A ​jelen fogságában és a múlt kísérteteitől üldözve James Griffin-Mars kezébe veszi a jövő irányítását. A Föld mérgező, gyéren lakott pusztaság. Így tökéletes menedék a hatóságok elől egy szökésben lévő egykori kronotrop számára. 
James szövetségesei azok a tudósok, akiket a korábbi évszázadokból mentett ki. Elise Kim, aki hisz benne, hogy megmentheti a Földet, ha kap rá elég időt. Grace Priestly, az időutazás tiszteletreméltó feltalálója. Levin, James mestere és korábbi üldözője, aki mostanra maga is kegyvesztett lett. És az elfrethek, egy leigázott emberi törzs, akik elkeseredetten hisznek benne, hogy James és barátai meggyógyíthatják haldokló otthonukat. 
De James ellenségei sem tétlenkednek. A kapzsi nagyvállalatok által irányított, tudatlanságba taszított Naprendszer teljes hadereje készenlétben áll, miközben rettegve várják James következő lépését. Kuo, a végsőkig elszánt és kegyetlen biztonsági főnök pedig lándzsára akarja tűzni James fejét, és szándéka elérésében semmi sem állíthatja meg.

 

 

covers_491923.jpgR. J. Hendon írói álnév mögött, Juhász Roland, magyar író áll, akinek második könyve, a Korcsok, június 6-án jelent meg Főnix Astra kiadónál. A kötet az Overtoun-trilógia nyitórésze.

Fülszöveg: Overtoun makulátlan, fehér épületei között nem nő egy árva fűszál sem. A természet és az ember harmóniája a ködös múlt homályába veszett, az állatok nem kívánatos lények, a város polgárai pedig irtóznak mindentől, ami a földben terem. 
Rany, a tízéves kislány mindig is kívülállónak érezte magát Overtounban. Legszívesebben elrejtőzne az emberek elől egy sötét szobában, ahol egymagában lehet. Épp úgy, ahogy az a hányattatott sorsú kutya, akinek minden nap küzdelem az életben maradásért, és akivel hamarosan Rany sorsa is összefonódik. 
A Korcsok megrázó utazásra hív az 5. évezredbe, ahol a messzi múlt emlékei még mindig kísértenek, és feje tetejére állítanak mindent, amit Rany addig igaznak vélt Overtounról.

 

 

covers_494678.jpgKir Bulicsov orosz író Túlélők című regényét hozta el nekünk a Metropolis Media (megjelenés: június 7). Bevallom szoktam örülni az úgynevezett standalone, azaz önálló köteteknek, hiába szeretem a sorozatokat. Egyszerűen úgy tűnik, hogy ma már szinte mindenki több részes könyvfolyamot szeretne írni, ezért mindig űdítő, amikor ha becsukom a könyvet az utolsó oldal után, nem kell várni a következő részre.

Fülszöveg: A ​Pólus kutatóűrhajó húsz évvel ezelőtt tragikus balesetet szenvedett egy még felderítetlen bolygón. A fedélzeten mérnökök, tudósok utaztak családtagjaikkal. Akik életben maradtak, azoknak is sürgősen el kellett menekülniük az erősen sugárzó roncsok közeléből. A technikai eszközeiktől megfosztott embereknek meg kellett tanulniuk boldogulni a bolygó mesevilágszerű, mégis ellenséges környezetében, ám egy pillanatra sem adták föl a reményt, hogy egyszer segélykérő hívást küldhetnek a Földre. 
Húsz év alatt az eredeti túlélők a viszontagságok közepette megtizedelődtek, de ugyanakkor egy új nemzedék is megszületett, amelynek tagjai már a névtelen bolygót hívják otthonuknak, hozzáedződtek a zord éghajlathoz, és a vadászat is a vérükben van. 
Most azonban, húsz év múltán egy második felderítőhajó közeledik, a Magellán, melynek legénysége mit sem tud az egykori balesetről, ők csak egy ismeretlen világot akarnak feltérképezni. Vajon sikerül-e egymásra akadni a bolygó hatalmas, jeges vadonában, megszabadulhatnak-e a túlélők kényszerű száműzetésükből? És egyáltalán vágynak-e erre a szabadulásra? 
Az egyik legnépszerűbb orosz SF-szerző, az Európa- és Aelita-díjas Kir Bulicsov munkássága jóformán hozzáférhetetlen magyarul. Ezen kíván változtatni kiadónk egy életműsorozat indításával.

 

 

covers_489514.jpgZárásul még egy Gabriel Wolf kötet, ami szintén egy gyűjtemény. A Hit az alábbi könyveket tartalmazza: Soylentville, Isten-klón, Jézus-merénylet. Június 12-től beszerezhető, kiadója pedig, ahogy megszokhattuk az Arte Tenebrarum Publishing.

Fülszöveg: Történetek ​szólnak egy férfiról, aki egy olyan helyről érkezett, melynek mi még a létezéséről sem tudunk. Ez a személy állítólag még a Bibliában is említve van, de csak bizonyos verzióiban, melyeket az egyház már rég betiltott és megsemmisített. 
A legendák úgy említik a férfit, hogy „A névtelen ember”. Azt mondják, rá nem vonatkoztak a halandók szabályai. 
Állítólag a jövőben atombombával robbantották fel a várost, ahol élt, ő egyedül mégis túlélte. 
Később egy másik helyen és időben szembeszállt a keresztény Isten másolatával, azaz klónjával. Azonban ennek az összecsapásnak a végkimenetele a mai napig vitatott. 
Végül visszament kétezer évet az időben, hogy harcba szálljon a Megváltó imposztorával is. Nem tudni, hogy sikerült-e végül legyőznie, és ha igen, akkor ez milyen hatással volt és van a történelemre, melyet mi itt, 2018-ban ismerünk és tanultunk? 
Ilyen legendák hallatán kérdezhetnénk, hogy hogyan lehetne mindez lehetséges? 
Mesének végül is ötletes, de ilyen hatalommal bíró emberek akkor sem léteznek! Na de teljesen biztosak vagyunk ebben? 
Mit szólnának, ha azt mondanám, hogy a Névtelen emberek a mai napig köztünk járnak? A könyv végén a szerző „Pszichokalipszis”, „Kellünk a sötétségnek” és „Gépisten” című regényeinek cselekménye összefut ezzel a sorozatéval. 
Világok, korok és eltérő irodalmi műfajok fognak találkozni, és innen együttesen haladni tovább egy „Új világ” és egy – nem feltétlenül – szebb jövő felé. Gabriel Wolf ebben a Hit című regényében a valósággal operál. Azzal, amit mi legalábbis eddig annak hittünk.

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr3414053876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása