Beindult az Az második részének forgatása

2018. június 20. - farmosidora

Az Az (annyira nehéz egy normális mondatot összerakni ilyen könyvcímmel) második részének forgatása megkezdődött. Stephen King horror regényének első része is igen jól sikerült, és kíváncsian várom, hogy a második rész, az immáron felnőtt szereplőkkel kiegészülve milyen élmény lesz.

it-movie-sequel-news-940882.jpg

Tovább

Hiúság vására adaptáció első betekintés

Adaptáció

Az ITV & Amazon kooperációjában újra vászonra viszik William Makepeace Thackeray klasszikusát, a Hiúság vásárát. A Deadline oldalán megosztották az első trailert, Olivia Cooke főszereplésével, aki a Ready Player One filmbből lehet ismerős, ugyanis ő játszotta Art3mis / Samantha karakterét.

 

Tovább

Júniusi pénztárca sirató 2. rész

Új megjelenések fantasy/sci-fi

A júniusi megjelenések felénél járunk körülbelül, szerencsére a fantasy és sci-fi könyvekből sem kell hiányt szenvednünk. A borítókra kattintva elérhető minden posztban szereplő kötet moly-os oldala.

Az első bejegyzést ITT találjátok a disztópia, horror, krimi és thriller megjelenésekről. 

juniusi_megjelenesek1_resz_3.png

Tovább

V. E. Schwab következő projektjével Franciaországba utazunk

Victoria Schwab könyvei mostanság csak úgy potyognak a magyar könyvesboltok polcaira. Szerencsére nagyon úgy tűnik, hogy nem kell attól tartanunk, kifogynak a fordítandó művek.

ve_schwab_tor_books_deal_0.jpg

A kép forrása: https://www.theverge.com/2017/8/28/16218028/shades-of-magic-ve-schwab-threads-of-power-tor-books-deal-1-million

Tovább

Júniusi pénztárca sirató 1. rész

Új megjelenések

A májusi Könyvfesztivál után, a június hónap is rengeteg újdonságot hozott a Könyvhéttel. Bőven van miből válogatni: az alábbi posztban a disztópia, horror, krimi,és thriller megjelenésekről olvashattok. A borítókra kattintva elérhető minden posztban szereplő kötet moly-os oldala.

Pénztárcákat készíteni, vágjunk bele!

juniusi_megjelenesek1_resz_2.png

Tovább

Zombi apokalipszis book tag

Book tag

Ritkán szoktam book tageket kitölteni, ám mivel @luthienlovemagic (az ő bejegyzése ITT olvasható) kihívott egyre, ami ráadásul jó mókának is tűnt, csak nekiálltam. A legtöbb agyalást az okozta, hogy melyik tíz könyveket válasszam ki hozzá. Jól meg kellett gondolni, mert ez nem egy szokványos tag. A kiválasztott szereplők egy részét egy tollvonással kihúzhatom az élők sorából, vagy épp vezetővé tehetem meg őket.

zombie_apokalipszis_book_tag.png

Tovább

A gyengébb az új erősebbik, nem?

Könyvajánló

Már hónapokkal a magyar megjelenés előtt kinéztem magamnak Naomi Alderman: A hatalom című disztopikus regényét. Emma Watson és Barack Obama is ajánlja, erre meg azért már csak felkapom a fejem. Egyébként meg a piros borítók mindig megragadják a tekintetet, az enyémet legalább is mindenképpen. Mostanában valahogy úgy alakult, hogy legalább 7-8 ilyen könyv került a birtokomba. Időközben fordítottam egy interjút is az írónővel, hogy megtudjak egy-két dolgot a könyv írásának körülményeiről. Ez egyébként ki is került a blogra, és ITT olvashatjátok.

covers_474771.jpgKiadó: XXI. Század

Megjelenés éve: 2018

Eredeti cím: The power

Eredeti megjelenés éve: 2018

Oldalszám: 384

Műfaj: disztopia, feminizmus

Moly adatlap: https://moly.hu/konyvek/naomi-alderman-a-hatalom

Tovább

Nincs olyan, hogy túl sok könyv tőlük

TOP 5 szerda

Vannak írók, akiket egyszerűen nem tudok megunni. Vannak írók, akik ennek megfelelően – nagyon ügyesen –, jó sok könyvet adnak ki a kezük közül, és vannak írók, akik sokkal lassabban ajándékoznak meg új műveikkel, mint ahogy azt szeretném.

Az alábbi TOP5 szerdás bejegyzés azokról az írókról szól, akik vagy a múltban voltak nagyon termékenyek, vagy a jelenben várom, hogy minél több regénnyel örvendeztessenek meg.

top_5_szerda_1.jpg

Tovább

Küklopsz filozófia, avagy olvassuk el Umberto Eco, Baudolino című regényét

Könyvajánló (vendégposzt)

Időről időre várhatóan felbukkan majd egy-egy vendégposzt, amit történelem fanatikus párom, Ádám fog megjelentetni. Nem túl megdöbbentően javarészt történelmi regényekről lesz szó, ebben a témában ő van igazán otthon, és lubickol is az évszámokban, személyekben, térképekben, meg minden olyasmiben, amiről váltig állítja, hogy fantasztikus és logikus. Én meg csak kapkodom a fejem, mosolygok és elhiszem neki.

Át is adom neki a szót, olvassátok szeretettel első könyvajánlóját, Umberto Eco, Baudolino című könyvéről, mely a középkori történelem rejtelmeibe ad egy kis betekintést. 

balduino.jpg

Kiadó: Európa

Megjelenés éve: 2013

Eredeti cím: Baudolino

Eredeti megjelenés éve: 2000

Oldalszám: 542

Műfaj: történelmi regény, kalandregény, alternatív történelem

Moly adatlaphttps://moly.hu/konyvek/umberto-eco-baudolino

Tovább

Tomcsik Nóra: A baronet lánya

Könyvajánló

Érdemes nyitott szemmel járni moly-on, blogos felületeken és mindenhol máshol, ahol a kortárs magyar íróink jelen vannak. Én így botlottam bele egyszer Tomcsik Nóra könyvsorozatába, A változások korába. Bevallom elsőre tartottam tőle egy kicsit, de mióta elolvastam, tudatosan keresem a friss magyarjainkat. Annyi csoda kerül ki az ő tollukból, hogy kár lenne elsiklani felettük, így kérek mindenkit: figyeljetek oda rájuk! Egyszer még belőlük is lehet kötelező olvasmány, hogy mindenki unja a műveiket, hát szeressük őket a jelenben.

covers_490627.jpg

Kiadó: Magánkiadás

Megjelenés éve: 2018

Sorozat: A változások kora (kiegészítő, előzmény kötet)

Oldalszám: 140

Műfaj: romantikus

Moly adatlap: https://moly.hu/konyvek/tomcsik-nora-a-baronet-lanya

Tovább

Könyörgöm, legyen már vége

TOP 5 szerda

top_5_szerda.jpg

Az utóbbi időben csúnyán elhanyagoltam a TOP 5 szerdás bejegyzéseket. A májusi hónap viszont különleges, hiszen nem az eredeti téma meghatározója által felállított tematika szerint fogunk haladni, hanem a moly-on megszavazottak alapján.

A mai bejegyzés a madarak és fák napja alkalmából, azokról a könyvekről szól, amelyekért kár volt fákat kivágni. Mivel az alább látható könyvek sokak kedvencei lehetnek, én nem fogalmaznék ilyen erősen. Maradjunk annyiban, hogy csak a tisztesség kedvéért olvastam őket végig. Nem szándékom megbántani senkit a cikk tartalmával, így aki érzékeny az ilyesmire, az kérem, ne olvasson tovább, szubjektív vélemény következik.

Tovább

Ken Follett: A Titánok bukása

Könyvajánló

Szereted a rövid, kevés szereplővel operáló történeteket, ahol a cselekmény relatíve kevés idő alatt megy végbe? Akkor ez a könyv nagyon nem neked való. Ken Follett ugyanis A katedrálishoz hasonlóan, A Titánok bukásában is hosszan mesél, de egy pillanatig sem unalmas a regény. A kötet az Évszázad-trilógia első része, a cselekmény 1911-ben kezdődik, és 1924-ben ér véget. Ha kicsit is érdekel, hogyan sodródtak bele egymás után a világháború borzalmába a nagyhatalmak és szövetségeseik, és hogy ezt hogyan élték meg a különböző országok, különböző társadalmi osztályába tartozó emberek, akkor ne habozz! Ez a könyv tetszeni fog!

Ugorjunk hát fejest az ezerkilencszázas évek világába.

 

covers_282320.jpgKiadó: GABO

Megjelenés éve: 2010

Sorozat: Évszázad-trilógia 1. rész

Eredeti cím: Fall of Giants

Eredeti megjelenés éve: 2010

Oldalszám: 968

Műfaj: történelmi kalandregény, családregény

Moly adatlap: https://moly.hu/konyvek/ken-follett-a-titanok-bukasa

Tovább

Májusi pénztárca sirató 3. rész

Új megjelenések fantasy/történelmi/kaland

Elérkeztünk a májusi megjelenések utolsó felvonásához. A végére hagytam a fantasy/történelmi/kaland regényeket, ahol sok izgalmas új könyvvel találkozhatunk.

A romantikus/erotikus új megjelenéseket ITT találjátok, a krimi/akció/thriller/sci-fi megjelenéseket pedig ITT olvashatjátok újra.

Vágjunk is bele (karddal, tőrrel, vagy amivel jól esik), és nézzük mi vár ránk!

tori.JPG

 

Tovább

Májusi pénztárca sirató 2. rész

Új megjelenések romantikus/erotikus (magyar)

Folytatódjon az e havi megjelenések bemutatása. A válogatásban megtaláljátok a romantikus/erotikus újdonságokat, van miből válogatni, böngésszetek bátran. A könyvek moly-os adatlapját továbbra is a borítóra kattintva érhetitek el.

A krimi/akció/thriller/sci-fi megjelenésekeket ITT olvashatjátok újra, a a fantasy/történelmi/kaland megjelenéseket pedig ITT.

Jó bogarászást!

romi.JPG

Tovább

Májusi pénztárca sirató

Új megjelenések krimi/akció/thriller/sci-fi (magyar)

Gondoltam egy nagyot, és összeszedtem azokat a könyveket, amelyek májusban fognak megjelenni. Ebben a bejegyzésben magyar nyelven várható krimi/akció/thriller/sci-fi újdonságokról olvashattok. Eredetileg az volt a terv, hogy az összes megjelenést egy bejegyzésben hozom, de olyan hosszúra nyúlt, hogy úgy döntöttem érdemesebb műfajonként szétkapni, mert élő ember nem lesz a földön, aki végiggörgeti a posztot.

A romantikus/erotikus új megjelenéseket ITT találjátok, a fantasy/történelmi/kaland megjelenéseket pedig ITT olvashatjátok újra.

A könyvek moly-os adatlapját minden esetben a borítóra kattintva érhetitek el.

Készítsétek a pénztárcátokat, mert szükség lesz rá!

logo.JPG

Tovább

A változások kora írónőjével, Tomcsik Nórival beszélgettem

Interjú

Tomcsik Nóra néhány éve már jelen van a kortárs könyves piacon, de én csak nem túl régen botlottam bele a munkásságába. Történelmi romantikus kalandregény (igen, ez mind) sorozata, A változások kora, magával ragadó, olvasmányos és okosan megírt regények egymásutánja. (Az első részről szóló ajánlómat megtekinthetitek ITT.) Illetve kipróbálta magát gyermekeknek íródott fantasyben is (A hercegnő és a sárkányok dala)

Nóri közvetlenségévvel hamar belopja magát az ember szívébe, ez pedig adott egy adag bátorságot ahhoz, hogy felkérjem őt, legyen az első általam készített interjú alanya, amire ő legnagyobb örömömre igent is mondott, és végtelen türelemmel válaszolt kérdéseim tömkelegére.

Az alábbiakban megtudhatjátok, hogy miért tartja fontosnak a szépirodalom megismerését, hogy lesz-e Magyarországon játszódó története, vagy hogy miért éppen a századfordulós időszak szíve csücske.

nori.JPG

Tovább

Jodi Picoult: Tizenkilenc perc

Mini-könyvklub 9

A Mini-könyvklub 9 keretein belül krimi és thriller műfajban olvasunk könyveket négy hónapon keresztül (bővebb információt a következő linken találtok: Könyvsarok).

Az áprilisi, szabadon választott olvasmánnyal pedig elérkeztünk az utolsó állomáshoz.  A választásom Jodi Picoult: Tizenkilenc perc című regényére esett, mely molyon több címkét kapott, mint ahány csillag van az égen, de közte szerepelt a krimi is, így én mosom kezeimet.

covers_1071.jpg

Kiadó: Athenaeum

Megjelenés éve: 2012

Eredeti cím: Nineteen Minutes

Eredeti megjelenés éve: 2007

Oldalszám: 550

Műfaj: krimi, dráma, lélektani

Moly adatlaphttps://moly.hu/konyvek/jodi-picoult-tizenkilenc-perc

Tovább

Miénk a hatalom

Interjú fordítás

A 25. Könyvfesztiválra jelent meg Naomi Alderman: A hatalom című disztopikus, science fiction regénye, melyet olyan nevek ajánlanak, mint Emma Watson, vagy Barack Obama, hangsúlyozva mondanivalója fontosságát. Épp most olvasom a könyvet, nagyon gyorsan haladok vele, és a későbbiekben biztosan születik majd róla egy bejegyzés is. Utána akartam olvasni az írónőnek, így botlottam bele abba az interjúba, amit a Los Angeles Times munkatársa Swapna Krishna készített. Az eredeti szöveg ITT olvasható. A kép alatt, már a fordítást találjátok, jó szórakozást hozzá!

vyyki6d5pncjdl4spofjww4fbe.jpg

Tovább

Frank Tallis: Gyilkos illúziók

Könyvajánló

Bátran kijelenthetem, hogy századfordulós időszakomat élem. Az elmúlt pár hónapban jó néhány olyan könyvvel hozott össze a sors, ami az 1900-as évek környékén játszódik, különböző országokban. Mi tagadás annyira élvezem most ezt, hogy bármit képes lennék elolvasni, ami korszakát tekintve ide sorolható. Ugyanakkor van egy szerencsétlen hozománya is a dolognak. Egyre kritikusabb leszek a könyvekkel szemben, elvárom a történelmi hűséget, és azt, hogy ne csak az odabiggyesztett évszámokban, egy-két történelmileg hű tárgy megjelenésében lássam, hogy hol járunk, de repüljek is el ebbe az érába.

covers_479502.jpg

Kiadó: Magistra

Megjelenés éve: 2018

Eredeti cím: Mortal Mischief

Eredeti megjelenés éve: 2005

Sorozat: Monarchia krimik

Oldalszám: 440

Műfaj: krimi, pszichológia

Moly adatlap: https://moly.hu/konyvek/frank-tallis-gyilkos-illuziok

Tovább

Te csak fizess

TOP 5 szerda

Relatíve kevés olyan író van, akinek gondolkodás, és bárminemű utánajárás nélkül hajlandó vagyok megvásárolni a könyvét, így ha műfajilag is korlátoznám magam csupán a sci-fi és fantasy szerzőkre, valószínűleg csúfos kudarcot vallana a cikk, és már el is köszönhetnék. Ezzel azt akarom mondani, hogy tudatos vásárlónak tartom magam, de van pár író, akinek ha meglátom a könyvét, akkor nem kell elgondolkoznom azon, hogy vajon jó-e, és megéri-e kiadnom rá ennyi-annyi pénzt.

kepkivagas.JPG

Tovább

Vivien Holloway: Mesterkulcs

Egymás Szemében Könyvklub

Az Egymás szemében blogprojekt keretein belül 13 bloggerrel összefogva (a résztvevők oldalai elérhetőek a bejegyzés alján) körbeajánlásos rendszerrel olvasunk egymás kedvencei közül, kipróbálva magunkat olyan műfajokban is, amit magunktól nem biztos, hogy kézbe vennénk. Ebben a hónapban magyar kortárs írók kerültek a terítékre, aminek kifejezetten örültem. Ugyanis ennek köszönhetően megismerkedtem végre Vivien Holloway könyvével, a Winnie Langton sorozat nyitórészével, a Mesterkulccsal. Az ajánlást ezúton is köszönöm Tinának (Zivatar).

covers_318585.jpg

 

Kiadó: Főnix Könyvműhely 

Megjelenés éve: 2014 

Sorozat: Winie Langton történetek 1. rész 

Oldalszám: 76 

Műfaj: humoros, kaland, kalandregény, kisregény, kortárs, magyar, magyar nyelvű, posztapokaliptikus, steampunk, urban fantasy

Moly adatlap: https://moly.hu/konyvek/vivien-holloway-mesterkulcs

Tovább

Interjú fordítás a Magányos utazó írójával, Samuel Bjork-kel

Interjú

Tavaly nyáron olvastam Samuel Bjork, norvég író mindkét könyvét. Azt gondolom sokat elárul, hogy körülbelül egy-egy nap alatt jártam a végére mindkettőnek, pedig nem vékonyka kötetekről van szó. Kellően sötét és kegyetlen a történet, izgalmas a csavar, a főszereplők pedig a maguk elcseszett módján igazán szerethetőek. Ahogy maga az író is mondja, a hibáink tesznek minket emberivé, így amikor azt látom, hogy egy karakter megbotlik, akkor közelebb érzem magamhoz. 

Az alábbi interjú 2017. május 10-én jelent meg a Dead Good Books oldalon, az eredeti cikk ITT olvasható.

samuel-bjork.jpg

(a kép forrása: https://www.deadgoodbooks.co.uk/samuel-bjork-interview/)

Tovább

Mert nevetni jó

TOP 5 szerda

Hű, hát igen, szóval kicsit nagyon elmaradtam a TOP5 szerdákkal, de igyekszem összeszedni magam a jövőben. Viszont a heti bejegyzést nem akartam kihagyni, mert ha valaki szereti a humort, akkor az én vagyok. Ugyanakkor érdekes, hogy relatíve kevés olyan könyvet olvasok, ami vicces, így nehezebb volt összegyűjteni a karaktereket, mint elsőre gondoltam volna.

kepkivagas.JPG

Tovább

Ide nekem a zsiványok hercegét

Interjú

A mai interjú-pénteken a kanadai Elle Kennedyről tudhattok meg érdekes dolgokat, olvasói kérdésekre válaszolt, még 2016 júliusában. Az eredeti cikket ITT olvashatjátok.

A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő írónő romantikus, young adult, new adult műfajban alkot, válaszai nagyon szimpatikusak, és néhol igen meglepőek. Furcsa, hogy mennyire hajlamosak  vagyunk általánosítani, hiszen egy ilyen zsánerben alkotó írótól más kedvenc írókat, vagy sorozatokat vártam volna. Kijózanító ráébredni arra, hogy nem szabad soha, senkit beskatulyázni.

img_1314.jpg

(a kép forrása: https://www.ellekennedy.com/about-elle/)

Tovább

B. A. Paris: Összeomlás

Mini-könyvklub 9

A Mini-könyvklub 9 keretein belül krimi és thriller műfajban olvasunk könyveket négy hónapon keresztül (bővebb információt a következő linken találtok: Könyvsarok). Most a márciusi olvasmánnyal érkeztem, méghozzá B. A. Paris: Összeomlás című pszicho-thrillerével.

b_a_paris_osszeomlas.jpg

Tovább

Jodi Picoult: A nővérem húga

Egymás Szemében Könyvklub

Az Egymás szemében blogprojekt februárban vette kezdetét, melynek keretein belül nyolc bloggerrel összefogva (a résztvevők blogjai elérhetőek a bejegyzés alján) körbeajánlásos rendszerrel olvasunk egymás kedvencei közül, kipróbálva magunkat olyan műfajokban is, amit magunktól nem biztos, hogy kézbe vennénk. Ebben a hónapban mindenki a kedvenc íróját ajánlotta. Az én választásom a Niitaa (Niitaabell világa) által javasolt Jodi Picoult-ra esett, hiszen régóta kacérkodom a gondolattal, hogy olvasok tőle valamit, végül pedig A nővérem húgát választottam.

covers_481222.jpg

Tovább

Ha feltekintünk a könyvekből

Top 5 szerda

kepkivagas.JPG

Végre egy olyan téma, amit nem kell átvariálni, hanem gond nélkül hozható. Ez pedig nem más, mint a kedvenc sci-fi, fantasy történetek, amelyek nem könyv formában lopták be magukat a szívünkbe. Először kicsit döcögősen indult a dolog, vertem a fenekem a kanapéhoz, hogy ebből tuti nem tudok összeszedni ötöt, de miután abbahagytam a hisztit és újra elolvastam, a műfaji megkötést, ráébredtem, hogy annyi kedvenc sci-fis sorozatom van, hogy szinte képtelenség közülük csak ötöt kiemelni. Végül csak leszűkítettem a listát, jöjjenek a kedvencek!

Tovább

Karácsonyi ajándékból bestseller

Interjú

Ismét péntek, így hát újabb interjút hoztam el nektek, amely alanya nem más, mint Colleen Hoover, aki 2012-ben megjelent Slammed – Szívcsapás című romantikus regényével egy csapásra világhírűvé vált. Mára főállású íróként működik, aki csak úgy ontja magából young adult, és new adult romantikus regényeit. 

Az alábbi interjú a Writers and Artists oldalon jelent meg, sajnos pontos dátumot nem írtak hozzá, de ha ügyesen következtetek, valamikor 2013 vagy 2014 táján. Az eredeti beszélgetés ITT olvasható.

13quotes.jpg

(a kép forrása: http://wethepvblic.com/10-colleen-hoover-quotes-will-make-feel-things/#.WqRamOdG2Hs)

Tovább

Egy életre szóló varázslat

Interjú

Bátran kijelentem, hogy J. K. Rowling minimum egy generációval szerettette meg az olvasást. Szinte hihetetlen, hogy jutott a kávéházi írogatástól addig, hogy ma ő az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere. A világnak kevés olyan szeglete van, ahol ha meghallják, hogy Harry Potter, ne tudnák, hogy kiről is van szó. Még ha az illető nem is olvasta, de látta, vagy legalább is ismer valakit, aki igen.0_jcmeqyklisaz_4sl.jpg

(a kép forrása: https://medium.com/the-mission/the-formula-that-leads-to-wild-success-part-6-j-k-rowling-f2faa128c797)

 

Rowling gyerekek millióit tanította a barátság fontosságára, és vezette el egy olyan varázslatos világba, ami mindig hazavár. Felnőtt fejjel még mindig élvezetes olvasni a könyveket, és mind a mai napig vitatkoznak azon, hogy milyen hézagok vannak a történetben, vagy mi az, aminek másképp kellett volna történnie. De, hé! Ezt a könyvet gyerekeknek írták (az első néhányat biztosan), nem pedig azért, hogy kritikus felnőttek ízekre szedjék. Igen, vannak hiányosságai, vannak dolgok, amik nem feltétlenül logikusak, de tudjátok mi? Engem ez egy csöppet sem érdekel. Elég tudnom, hogy itt vannak a polcon, és ha kicsit menekülnék a világból, akkor leemelek egy részt, és elveszek egy csodálatos világban. 

Az alábbi interjú a harmadik könyv megjelenését követően jelent meg az Amazonon, az eredeti cikket <<ITT>> olvashatod.

Tovább

Újra gyerekcipőben

TOP 5 szerda

kepkivagas.JPG

TOP 5 csütörtök lett a szerdából, de végül csak megérkeztem. Viszont a téma ismételten igényelt némi csavart, egyrészt mert lázadó vagyok, másrészt mert egyáltalán nem volt ötletem, mégis milyen könyveket hozhatnék. Így végül gyönyörűen módosítottam, méghozzá úgy, hogy melyek voltak a kedvenc mesekönyveim gyerekként. Már akkor könyvtári tag voltam, amikor még olvasni sem tudtam, és rendszeresen a kihozható maximum könyvvel vonszoltam magam sétáltam haza, amit utána nővéremmel, vagy édesanyámmal olvastattam fel magamnak. Gyerekkönyvekre fel!

Tovább