csak egy percre

Ülj le mellém

Tomcsik Nóra: A változások kora

Könyvajánló (Kortárs magyar írók)

2018. február 18. - farmosidora

Tomcsik Nóra első könyve ebook formátumban jutott el virtuális könyvespolcomra. Többször belefutottam már az írónő karcaiba a moly-on, melyekben könyveiről írt, aztán úgy alakult, hogy egy közös könyvklubban is részt veszünk (NK Könyvklub), így egyre több minden taszigált egy újabb kortárs író alkotásának megismerése felé.

A változások kora pedig csak addig kacsintgatott rám, míg végül kézbe vettem méltatlanul elhanyagolt Kindle-met, és olvasni kezdtem. Aztán olvastam, és olvastam, és egy hétvége alatt a végére értem. 

tomcsik_nora_a_valtozasok_kora.jpg

Tovább

Darwin, az evolúciós elmélet atyja

Molyröpde

Az előző heti Dickens szülinapozás után, egy újabb Charles képzeletbeli tortáján gyújtok gyertyákat, méghozzá éppen 209-et, hiszen ezen a napon látta meg a napvilágot Charles Robert Darwin.A mindenki által ismert természettudós, az 1859. november 24-én megjelent A fajok eredete című munkájával felbolygatta a tudományos világot. Evolúcióelméletét a zajos siker helyett -leginkább az egyház részéről- kemény ellenkezés fogadta, hiszen aligha volt összeegyeztethető a Biblia által tanítottakkal. Az elmélet terjedését viszont nem tudták megállítani, vagy eltörölni, sőt, egyre nagyobb teret hódított magának. Az egyház egyébként 200 évvel Darwin születése után kért hivatalosan bocsánatot, amiért mindaddig elutasították művét.

charles-darwin-quote.jpg

Képen szereplő idézet: "Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra."

Legyünk bár vallásosak, vagy sem, tagadhatatlan, hogy Darwin olyan dolgot tett le az asztalra, ami az egész világunk szemlélését megváltoztatta. Jöjjenek hát az érdekességek!

Tovább

Bromance a köbön

Top 5 szerda

kepkivagas.JPG

A múltheti lukas TOP5 szerda után ismét jelentkezem. Amikor megláttam, hogy milyen témák vannak kitűzve a hónapra, mely a Valentin napnak megfelelően a romantika jegyében telik majd, majdnem lefordultam a kanapéról. Első ránézésre egyikre sem tudtam mit felhozni példának, így elég kevés reménnyel indultam neki a bejegyzésnek.

Végül addig törtem a fejem, hogy úgy döntöttem előveszem a kreatív énem, és teljesen átformálom a magam képére. Sajnos nincs más választásom lévén, nem csak hogy LMBT (homoszexuális) irodalmat nem olvasok, de még romantikusat is csak annyira elvétve, hogy ugyanazt az öt könyvet ismételgetném az egész hónapban. Ennek megfelelően következzék az enyhén átmókolt TOP5 szerda.

Tovább

Dickens, a troll

Molyröpde

206 éve (1812. február 7.) ezen a napon látta meg a napvilágot Charles John Huffam Dickens, akit legtöbben egyszerűen Dickensként emlegetnek. Amikor nem szükséges az író tejes nevét használni ahhoz, hogy szinte kivétel nélkül minden embernek rögtön beugorjon néhány könyvcím, az azért már jelent valamit. Az angol irodalom kiemelkedő alakja, akinek minden egyes műve kapható mai napig anyanyelvén (is). Ki ne ismerné a Karácsonyi ének millió feldolgozásából legalább az egyiket, vagy a hányattatott sorsú Twist Olivért?

lead_large.jpg

Tudom, hogy első ránézésre a cím kissé furának tűnhet, de megkérlek benneteket, hogy az alábbi bejegyzés után gondoljatok rá vissza, szerintem érezni fogjátok mennyire helyt álló.

Tovább

Gyönyörű könyvesboltok a világ körül (2. rész)

Molyröpde

A múlt héten azt ígértem, hogy körbejárunk néhány ázsiai könyvesboltot. Nos, nem is volt olyan egyszerű megtalálni azt az ötöt, amit szívesen megmutatnék nektek. Keresgélés közben szembesültem azzal, hogy a kulturális különbségek mennyire erősen jelen vannak a belsőépítészetben is, és a nyugati ember számára egészen mást jelenthet a szép, vagy a különleges. A bejegyzésben olyan boltokkal találkozhattok, amelyek valamiért megfogtak már első ránézésre is.

Túrabakancsokat fel, kezdődjön a könyvesbolt-túra!

Tovább

Stephen King: Álom doktor

Könyvajánló

Stephen King egyik napjainkban is legnépszerűbb regénye, A ragyogás 1977-ben jelent meg. Első alkalommal középiskolásként olvastam, talán ez volt a második könyv, amit kézbe vettem Kingtől (az első a Cujo volt). Emlékszem mennyire magába szippantott a történet, sőt a koliban felolvasást is tartottam néhány este belőle. Aztán évekkel később újraolvastam, majd még egyszer, és az élmény nem változott, megvolt az izgalom, borzongás, borzadás, az egész King szett. Már csak az a kérdés, hogy a regény második része, az Álom doktor, fel tudott-e érni ehhez? 

stephen_king_alomdoktor.jpg

Tovább

Dohoczki Máté: Tiszta kézzel

Könyvajánló

A 2018-as terveim között szerepelt, hogy több magyar kortárs/friss könyves szerzőt szeretnék olvasni. Érdekes lehetőségeket rejtenek magukban, és üdítő új hangokat hallani, és látni azt, hogy a fedő- és hátlap között is mennyit javulhat egy-egy könyv. Az univerzum pedig vette a jeleket, és szembejött velem a lehetőség, hogy kézbe vegyem Dohoczki Máté: Tiszta kézzel című horror regényét, mely az író második megjelent könyve. Stephen King művein kívül relatíve kevés horrort olvasok, nem mintha nem kedvelném a műfajt, egyszerűen csak a többi kiszorítja a perifériára, így kíváncsian lapoztam bele a könyvbe, mely borítója a maga egyszerűségével megkapó benyomást tett rám.

Az értékelés SPOILEREKET tartalmaz.

covers_438367.jpg

Tovább

Gyönyörű könyvesboltok a világ körül (1. rész)

Molyröpde

Ugye ismerős érzés, amikor belépsz egy könyvesboltba, és először azt sem tudod merre indulj. Főként akkor van ez így, amikor egy addig ismeretlen helyen jársz, és a bőség zavarával küzdesz. Egyszerre kapnád kézbe a fantasy, meg a romantikus könyveket, végül azon kapod magad, hogy már a krimi szekcióban jársz, és valamiért egy szakácskönyvet szorongatsz. Sokszor legszívesebben egy halomba hordanám az összeset, és fejest ugranék a kupacba, aztán pedig könyvangyalkát készítenék.

Magyarországon kívül még sosem jártam könyvesboltban, ezért úgy döntöttem, hogy ha már útnak indulok, akkor titeket is meginvitállak egy online túrára indulni a világ körül. A következőkben öt külföldi paradicsomba kalauzollak el benneteket, szóval öveket bekötni, százas zsepit bekészíteni, mert én sírtam a gyönyörűségtől.

Tovább

Amik kihozzák belőlem a szószátyárt

TOP 5 Szerda

kepkivagas.JPG

Az eheti TOP5 szerda témáján sokat gondolkoztam, ugyanis olyan könyvekkel kellett volna érkezni, amik nem tetszettek, de szeretünk róluk beszélni. Az az egy problémám van a dologgal, hogy összesen egyetlen ilyen könyvet találtam az olvasmánylistámon, egy könyv pedig nem csinál topötöt, mint ahogy fecske sem nyarat. Így kénytelen voltam más oldalról megközelíteni, és jókora változtatással olyan könyvekkel/írókkal érkezek, akikről/amikről nagyon szeretek beszélgetni. Sőt, le sem lehet lőni, ha szóba kerülnek.

Tovább

Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Mini-könyvklub 9

Megfogadtam, hogy idén igyekszem jobban részt venni blogprojektekben, könyvklubokban. Nem csak azért, hogy új ismeretségekre tegyek szert könyves berkekben, de ezek a kezdeményezések olyan könyveket vethetnek az utamba, amiket lehet, hogy magamtól nem olvasnék el. Kihívást jelent, hogy mások által kiválasztott regényeket vegyek kézbe, ugyanakkor ad egyfajta rendszerességet a bejegyzéseknek is, így egyelőre remek ötletnek tartom, és jól is érzem bennük magam.

A Mini-könyvklub 9 keretein belül krimi és thriller műfajban olvasunk könyveket négy hónapon keresztül (bővebb információt a következő linken találtok: Könyvsarok). Most a januári olvasmánnyal érkeztem, méghozzá Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban című regényével.

covers_449156.jpg

Tovább

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Könyvajánló - NK könyvklub

Az NK Könyvklub két molyoló (itschristine és Nóra_Tomcsik) által indított kezdeményezés, ami arra hivatott, hogy kicsit közelebb hozza az olvasóközönséghez a szépirodalmi műveket. Sajnos nagyobb szükség van erre, mint gondolnánk. Az általános iskolai, később pedig a középiskolai kötelező olvasmányos élmények tökéletesen alkalmasak arra, hogy elrettentsék az olvasóközönséget a klasszikus alkotások önkéntes kézhezvételétől. Befogadhatóságuk az adott korosztály számára erősen megkérdőjelezhető, így többségük felnőttként sem hajlandó nyitottnak lenni ez iránt a műfaj iránt. Nagyon szorítok, hogy missziójuk sikeres legyen, és egyre többen legyünk olyanok, akik megtanulják értékelni ezeket a csodálatos műveket.

A januári olvasmány Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde című regénye, mely rövidsége ellenére fontos mondanivalót hordoz.covers_460211.jpg

Tovább

Nagyon hiszek a bolondokban...

Molyröpde

edgar_allan_poe_daguerreotype_portrait_mirrored.jpg209 éve (1809. január 19-én) született Edgar Allan Poe, a krimi műfajának első képviselője. 1841-ben írta meg Morgue utcai gyilkosságok novelláját, melyet az első detektívtörténetként tartanak számon. Főszereplője, Mr Dupin ihlette többek között Sherlock Holmes, és Hercule Poirot figuráját is. Sir Arthur Conan Doyle azt mondta róla, hogy ő volt az, aki életet lehelt ebbe a műfajba. Így mi, krimikedvelők nagyon sokat köszönhetünk neki.

Ma már hihetetlen belegondolni, hogy a művész, aki ilyen erős hatással volt a világirodalomra (krimi, sci-fi, horror és még ki tudja) valamint a tudomány bizonyos szegmenseire is, egész életében tengődött. Abból a pénzből kívánt volna megélni, amit írásaiból keres, de ez csupán nyomorúságos létezésre volt elegendő. Gyakran szorult arra, hogy barátaitól, ismerőseitől kérjen kölcsön.

Azzal szeretnék tisztelegni Poe emléke előtt, hogy összegyűjtöttem róla 10 érdekes tényt, valamint néhány idézetet az író tollából. Jó szórakozást kívánok az olvasáshoz!

Tovább

Az álomhozó

Novella

Hétköznapi csend ülte meg a várost, a lakóházak ablakai sötéten ásítottak bele az éjszakába. Egy éjszakai műszakjából hazafelé tartó férfi, nyakát vállai közé húzva sietett családjához. Apró szemű, szurkáló jeges esővel keveredő hó tépte a kabátját, nadrágját pedig már teljesen átáztatta a kitartó égi áldás. Az ostrom olyannyira erős volt, hogy szinte rádőlt a szélre, úgy küzdötte magát előre méterről-méterre. Vörösre csípett arca teljesen érzéketlenné vált, szeméből folyt a könny, kesztyűjével pedig megtörölte megnedvesedő orrát.  

A sarki vegyesboltnál egy fesztelen léptű, férfi keresztezte az útját, aki bal kezében egy összecsukott, fekete esernyőt lóbált. Úgy tűnt, mintha fütyörészne is valami apró kis dallamot, de a hangsor nagy részét felkapta, és elvitte a szél. Egy pillanatra összeakadt a tekintetük, és ez a pillanat éppen elegendő volt arra, hogy lúdbőrös dombokat szüljön a tarkójára. Megborzongott, de azért óvatosan odabiccentett az idegennek, aki mosolyát elővillantva viszonozta a köszönést. Ez azonban azon mosolyok egyik volt, amelyben nem található meg a jóindulat szemernyi szikrája sem, sokkal inkább egy ragadozó vérszomjas vicsorgására hasonlított. A gondolattól összerezzent, és megszaporázva lépteit bekanyarodott a sarkon. man-mystery-people-shadow-silhouette-light-adult-3076861.jpg

Tovább

Elfeledett olvasmányok

Top 5 szerda

Vannak olyan könyvek, amelyek mély nyomot hagynak az emberben, és időről időre elő is veszi újra. Aztán vannak olyan könyvek is, amelyek szintén mély nyomot hagynak bennünk, de képtelenek vagyunk újra elővenni őket, mert annyira fájdalmasak. És vannak azok a könyvek, amelyekre egyáltalán nem emlékszünk, pedig tudjuk, hogy abban az időben, amikor olvastuk őket valamilyen erős érzelmet váltottak ki belőlünk.

Az eheti TOP 5 szerda ezekre az olvasmányokra van kihegyezve, és ahogy böngésztem az olvasmánylistámat olykor csodálkozva néztem, hogy jéé, hát én ezt is olvastam? Leporolom most le ezeket a könyveket, lefújom a képzeletbeli borítójukról a port, és arra emlékezek, hogy miért szerettem, vagy utáltam őket abban az időben, amikor olvastam.

education-old-books-old-archive-book-library-436498.jpg

Tovább

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Könyvajánló

Margaret Atwood 1984-ben kezdte el írni A szolgálólány meséjét, ezzel erősítve tovább a fantasztikus párhuzamot regénye és George Orwell: 1984 című disztópiája között. A 2017-es kiadás a szerző előszavával indul, melyből megtudhatjuk, hogy művét nem tartja se feminista regénynek, sem peidg vallásellenesnek, én pedig minden szavával egyetértek. Az egyenlőtlenségek korát éljük, mindig is azt éltük, és sajnos valószínűleg ez a jövőben sem fog változni.. Fakadhat a nemek közti ellentétekből, a vagyoni helyzetből, vagy bőrszínből, a vége egy. Mindig lesznek olyan csoportok, akik egymással szemben állnak. Nem vagyunk egyformák, és csak Orwellt tudom idézni, az Állatfarm című társadalmi szatírájából:

MINDEN ÁLLAT EGYENLŐ,
DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK A TÖBBINÉL

Margaret Atwood könyve úgy tálalja mindezt, hogy görcsbe szorult gyomorral és görcsbe szorult ököllel olvassa mindenki, akinek egy csöpp szíve is van.

covers_438047.jpg

Tovább

Tévedni emberi dolog

Molyröpde

...mondta a sündisznó, és lemászott a drótkeféről.

Szeretném bemutatni az új rovatom, a Molyröpde első részét, ami - a felvezetésből talán kitalálható- a szórakoztató tévedésekről fog szólni. Biztosan futottatok már bele ti is olyan könyvcímekbe, amelyek vagy emlékeztettek, vagy teljesen megegyeztek egy-egy korábbi olvasásotok címével, ám a tartalmuk köszönőviszonyban sem volt egymással. Mivel semmilyen törvény nem szabályozza (tudtommal), ezért akárhány ilyen duplikátum is csellenghet a világban, és amíg egyik alkotás sem lesz kimondottan híres, addig valószínűleg nincsenek is túl nagy befolyással egymásra.

De mi történik akkor, ha nemzetközileg elismert írókról, és az ő sikerkönyveikről van szó? Nos, abban az esetben kicsit már mókásabb a helyzet.

tevedni_emberi_dolog.jpg

Tovább

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Könyvajánló

Sarah J. Maas egy olyan fiatal, feltörekvő író, akit nem nagyon lehet megkerülni, ha fantasy témában keresgél új olvasnivalót az ember. De tényleg. Egyre több és több helyen találkoztam a nevével, a könyveiről pedig szinte kivétel nélkül olyan ajánlókat lehet olvasni, hogy egy idő után úgy döntöttem, elég volt a menekülésből, inkább szembemegyek vele. Kíváncsivá tett, hogy miért rajonganak érte ennyien. Végül pedig az egyik kedves Moly ajánlása alapján a választásom a Tüskék és rózsák udvarára esett, azaz az ACOTAR (A Court of Thorns and Roses) sorozat első részére.covers_418224.jpg

Tovább

Könyvek, amelyek átcsúsztak 2018-ra

Mindig akadnak olyan könyvek, amiket nagyon szeretnék elolvasni, de közbeszól valami, és így folyamatosan toszigálom őket magam előtt. Előző évben sem volt ez másként, így igazából jóval több könyvet is össze tudtam volna gyűjteni ebbe a bejegyzésbe. Sok esetben a soron következő olvasnivalóm kiválasztása előtt összetapogatok négy-öt-hat könyvet is, mire meglelem az igazit. Az alábbi listán azokat a könyveket sorakoztatom fel, amelyekre nagyon vágytam az elmúlt évben, de azóta sem sikerült a végükre járni.2017-jumping-happy-new-year-2018-new-year-design-2711676.jpg

Tovább

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Könyvajánló

Egy olyan stílus irányába való elmozdulás volt Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek című könyve, aminek az ajtaját Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei sorozat nyitotta ki számomra. Korábban reflexből elfordultam ezektől a regényektől, már a borító látványa elég volt ahhoz, hogy elveszítsem az érdeklődésemet, töredelmesen bevallom, hogy a fülszövegig már el se jutottam. Különös az emberi agy, mert mióta megismerkedtem az imént említett sorozattal, taszítás helyett elkezdtek vonzani ezek a regények, borítóstul, tartalmastul, mindenestül.covers_431825.jpg

Tovább

2018-as tervek

Top 5 szerda

A múlt héten egy nappal korábban érkeztem a TOP5 szerdával, és nem akartam ugyanebbe a hibába esni, ezért ma már legalább hatszor megnéztem a számomra elérhető, összes naptárt. A mostani bejegyzés az idei évre szóló könyves terveimről fog szólni (van belőlük bőven), plusz egy kis visszatekintésről.

Könyvekre fel!

1.JPG

Tovább

A tépőzáras

Novella

A rádióból hangosan kongott a déli harangszó, elvegyülve a közeli református templom ebédre hívásával. A fekete-fehér Videoton tévénk előtt gubbasztottam, hosszú Mickey egeres mackónadrágban, fekete-piros-fehér csíkos kötött pulcsiban, miközben a tévében véget ért valami régi, unalmas film, amit tulajdonképpen nem is néztem, csak jó volt, hogy szól mellettem valami, miközben színezek. Kezdetét vette a déli híradó, és most már három helyről kongott a harang, mind felváltva szólt, én pedig a fejemet rázva értetlenkedtem, hogy akkor most más az idő a rádióban, a tévében, meg itthon?

play-child-ball-boys-silhouette-football-1426135.jpg

Tovább

V. E. Schwab: Gyülekező árnyak

Könyvajánló

A sorozat első része, az Egy sötétebb mágia volt számomra az idei év egyik legkatartikusabb könyvélménye, így nem minden alap nélkül éreztem, hogy ehhez nagyon nehéz, sőt talán lehetetlen lesz felnőnie a második résznek. Sikerült neki megütni az első rész mércéjét? Sajnos nem. Szerettem a könyvet? Nagyon is. Ugyanis ez a könyv, pontosabban, V.E.Schwab birtokában van valami nagyon különlegesnek; úgy képes mesélni, hogy még ha a történet nem is ragadja meg annyira a képzeletet, akkor is élvezhető, a karakterek ugyanis simán elviszik a hátukon az egész könyvet.

covers_453015.jpg

Tovább

Böszörményi Gyula - Nász és téboly

Könyvajánló

Először is szeretném jelezni, hogy nagyon komoly könyvmásnaposságban szenvedek, így a bejegyzés nyugalom megzavarására alkalmas, hihetetlenül elfogult elemeket tartalmazhat. Kötelességemnek tartottam előre szólni, hogy ha majd valaki reklamál, akkor az orra alá dörgölhessem, hogy én előre szóltam!

NEM teljesen spoiler mentes ajánlóm következik.

covers_462835.jpg

Tovább

Kívánságlista 2018-ra

Top 5 szerda

2018-gold-new-years-day-new-years-eve-sylvester-2910474.jpg

Hű, de gyorsan elrepült ez a hét, én pedig újfent azon kapom magam, hogy szerda kedd van, és a hónap negyedik TOP 5 rovatával illene érkezni, aminek megírása töltött káposztával, és szaloncukorral teli hassal nem a legegyszerűbb művelet. Az elmúlt napok karácsonyi sűrűségében nem nagyon volt időm a jövő évi olvasmányaimat tervezni, de most már van idő megpihenni két evés közt, és egyrészt számot adni az elmúlt évről, másrészről pedig elgondolkozni a következőn. A mostani téma az utóbbi gondolatokat fogja össze.

Tovább

2017 legjobb könyves élményei

Top 5 szerda

top5.JPG

Ez az év nagyon erős volt könyves téren, hiszen több új műfaj és író irányába is nyitottam. Talán ezért is volt egy kiemelkedőnek jó lendülete, jóformán még be sem fejeztem az egyik könyvet, de már nyúltam is a következőrét. Egy szó, mint száz, dúskáltam a jobbnál jobb művekben. Az idei olvasmánylistámon helyet kapott fantasy, sci-fi, szépirodalom, thriller, krimi, romantikus, történelmi, disztópia, és életrajzi olvasmány is.

Tovább

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Könyvajánló

Életem első meghatározó olvasmánya volt, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Gyerekként is, és most is végigizgultam, ahogy a Pál utcai fiúk összecsapnak a füvészkerti vörösingesekkel. Sok-sok évet vártam az újraolvasással, és így körülbelül húsz évvel később (ótejóég) úgy érzem, hogy a könyvből kiolvasható tanulság nem kopott meg, csupán az enyhén sárgás lapokra rakódott rá a por.

covers_459792.jpg

Tovább

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Könyvajánló

Szentesi Éva, azazhogy akarom mondani, A Szentesi újságíró, a WMN online magazin szerkesztője, rákellenes aktivista, író. Meglehetősen sok jelző, melyek között lavírozva megpróbálom kitalálni, hogy ki is ő valójában mindazon máz alatt, amit kifelé mutat. Harcolt, s győzött a rák ellen, én pedig nagyra becsülöm mindezért, és azért is, amiért bátran kiáll, és tabuk nélkül képes, sőt akar erről beszélni. 

covers_445512.jpg

Első könyve (Szentesi Éva: Hamvaimból) erről a csatáról szól, ám a második egy teljesen más világról, más harcokról íródott, ez a novellás gyűjtemény pedig nem más, mint a Kardos Margit disszidál, mely sokat ígérő címére azonnal felkaptam a fejem, és tudtam, hogy ezt nekem olvasni kell.

Tovább

Virgácsot nekik

Top 5 szerda

8297854664_19b8b7bca3_z.jpg

Ismét itt a szerda, ez pedig nem jelent mást, mint hogy érkezik a hónap második TOP 5 szerdája, méghozzá ismételten egy jó kis témával. Azokról a karakterekről fog szólni, akik a Télapó rossz listáján szerepelnek, vagyis maradjunk annyiban, hogy utálatos karakterek, vagy olyanok, akik kevés jót cselekedtek pályafutásuk során. Simán elképzelem, ahogy Darth Vader kopogtat az ajtajukon virgács helyett fénykardot lobogtatva a kezében, félrecsapott Mikulás satyekban.

Tovább

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet

Könyvajánló

Wass Albert nagyon megosztó személyiség a politika múltja miatt. Épp a napokban futottam bele egy hosszú vitába a moly-on ezzel kapcsolatban. Elgondolkodtam azon, hogy jó író-e Wass Albert? Ám akárhogy is forgatom a fejemben a vele kapcsolatos gondolataimat, mindig oda lyukadok ki, hogy igen, értékes amit írt, könyvei olyan tartalommal bírnak, és olyan érzelmi töltetük van, hogy körülbelül félévente vagyok képes olvasni tőle, mert egyszerűen megvisel. Túl közeli, és tapintható az emberi szenvedés, s minden könyve után a keblemre ölelném Erdélyt, az összes benne élő embert.45.jpgEzúttal pedig az 1949-ben jelent meg az Adjátok vissza a hegyeimet című regényt olvastam, mely az igen előkelő 31. helyen végzett a Nagy Könyv szavazásán (A funtineli boszorkány ezen a listán a 25. helyet foglalja el).  2007-ben pedig ezen a címen készült dokumentumfilm az író életéről Koltay Gábor rendezésében. Így érthető módon nagy elvárásokkal kezdtem bele a regénybe.

Tovább

Év végi hajrá!

Book tag

kepkivagas.JPG

Szépen lassan elcsordogál az év, és megkaptam az első book tag kihívásomat, így sokáig nem is cicóztam a feladattal, inkább nyomban fejest ugrottam bele. Nagyon jó volt arra ez a pár kérdés, hogy kicsit végiggondoljam az évet, miket is olvastam az elmúlt időszakban, és azt kell mondanom, hogy talán még sosem volt olyan vegyes a lista, mint az idei, hiszen szinte minden műfaj képviselteti magát rajta. Vágjunk is bele, a kérdések a következők:

Tovább
Ülj le mellém