Ülj le mellém

Ha már úgysem mehetsz sehová, akkor olvass

15 remek könyv, karantén idejére

2020. március 30. - farmosidora

A kényszerpihenő olyan, mint a kötelező olvasmányok: lehet, hogy szeretnéd, ha nem lenne muszáj. Márpedig most nincs sok választásunk, kénytelenek vagyunk otthon ülni és kivárni, amíg minden visszatér a normál kerékvágásba. A karanténolvasás nem kötelező, de hatalmas erő lakozik a könyvekben. Használjátok ki!

Ugyan a könyvesboltok fizikálisan bezártak, van lehetőség webshopokból rendelni, így nem maradunk könyvek nélkül. A kiadóknak hatalmas kiesést okoz az idei Könyvfesztivál elhalasztása, rengeteg kötettel készültek idén áprilisra, melyek kiadását elcsúsztatják, illetve a könyvesboltok bezárása sem segít sokat a dolgon. Ezért azt tanácsolom, hogy közvetlenül a kiadók oldaláról rendeljetek könyveket, ezzel is segítve őket ebben a nehéz helyzetben, ráadásul hatalmas kedvezményekbe is belefuthatunk. 

Lássuk, miket ajánlok én a karantén idejére!book-791824_1920.jpg

 

Ha szükséged van arra, hogy egy könyv simogassa a lelked akkor a következő regényeket ajánlom:

 

covers_518715.jpgAz egyik kedvenc könyvem John Steinbecktől az Édentől keletre, egy fantasztikus családregény. Olvasása közben tanulhatunk lélekről, vallásról, családról és saját magunkról is. Olykor kicsit nyomasztó, mégis fájón gyönyörű könyv. Azt gondolom, egyszer az életben mindenkinek el kellene olvasnia.

Fülszöveg: 

Steinbeck ​egyik legnagyobb és legismertebb regénye, az Édentől keletre egy család történetét mondja el az amerikai polgárháborútól az első világháborúig. A mű a Káin-Ábel-történet modern változata – két fiútestvér (Aron és Cal) kapcsolatát mutatja be egymással, az apjukkal, valamint gonosz és rosszerkölcsű anyjukkal. A regény az emberi választás jogát és felelősségét kutatja a jó és a gonosz harcában. A sokfelé ágazó és sokfelől egybefutó cselekményekből szinte határtalan körkép rajzolódik elő: a század eleji Amerika bonyolult társadalmi ellentmondásokkal zsúfolt, látványos freskója.

Két család története bontakozik ki a regény lapjain, s a Trask fiúk sorsa szorosan egybefonódik az író, John Steinbeck családjának sorsával. Át- meg átszövik a regényt a szerelem szálai: a bajt hozó, sötét erő testesül meg a gyalázatosan romlott Kate alakjában, s a történet végén egy erős, igaz érzés ragyog fel, két fiatal élet megváltó, boldog ígérete.

A gyakran komor színezetű eseményláncolat ellenére a mű végső kicsengése optimista: az Édenből kiűzött ember helyzete nem reménytelen, mert az akarata szabad, így győzhet a külvilág és saját lelke sötét hatalmain.

A regényből Elia Kazan rendezett nagy sikerű filmet 1955-ben.

 

 

covers_549198_1.jpgA tavalyi év egyik hatalmas élménye volt Delia Owens könyve, az Ahol a folyami rákok énekelnek. Olvasása közben megelevenedik a lápvilág, szinte érezzük, ahogy a szél megcsiklandozza az orrunkat az ottani illatokkal. Ha szeretnél kiszabadulni a négy fal közül, határozottan jó választás.

Fülszöveg:

Delia ​Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik.

A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza. Nem véletlenül került a New York Times bestsellerlistájának első helyére, s vezeti az Amazon sikerlistáját is. Bár csak tavaly ősszel jelent meg, már több mint 1 millió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon is beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.

 

 

covers_598062.jpgFredrik Backman zseniális a keserédes történetek írásában, az egyik kedvencem tőle,  Az ember, akit Ovénak hívnak. Az egyik pillanatban a nevetéstől, a másikban a szomorúságtól hulltak a könnyeim. 

Fülszöveg:

Ove ​59 éves. Saabot vezet. És megvan a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát venni. De ennek már semmi jelentősége a történtek után… Hiszen Ovénak már állása sincs. Neki, akinek lételeme a munka.

Nem sokra becsüli ezt a komputerizált világot, ahol egyeseknek egy radiátor légtelenítése vagy egy utánfutós tolatás is probléma. És most a szomszédai, akik ilyesféle hasznavehetetlen alakok, mintha még össze is esküdtek volna ellene. Meghalni sem hagyják. Pedig semmire sem vágyik jobban… Egymás után fordulnak hozzá bajos ügyeikkel, amikben szerintük ő és csakis ő képes segíteni: hol tolatni kell helyettük, hol szerelni, hol beteget szállítani vagy épp befogadni egy rozzant, kóbor macskát. Mintha – különösen az a kis iráni nő a mamlasz férjével – képtelenek lennének elszakadni attól a tévképzetüktől, hogy ő valójában jó ember, nagy szíve van. Mit kezd mindezzel a mogorva Ove, aki kényszeres szabálykövetésével oly gyakran vált ki szemrángást a környezetében? Végül is mi a baja a világgal, s hogyan jutott el mostani élethelyzetéig, amely szerinte csak egy, végső megoldást kínál? Milyen ember ő valójában, s van-e számára kiút?

Ajánljuk szomszédoknak, ezermestereknek és kétbalkezeseknek, morcosaknak és életvidámaknak ezt a nagyszerűen megírt, mély emberismeretről tanúskodó, hol nevettető, hol torokszorító történetet, amely minden idők egyik legnagyobb könyvsikere

 

 

covers_109243.jpgJane Austen romantikus klasszikusa kevesek előtt ismeretlen. A Büszkeség és balítélet hódít könyvben, filmen, sorozatban is. Pemberley csak rád vár!

Fülszöveg:

Szerelmek ​és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit…
Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk.

 

 

covers_340764.jpgNem bírtam ki, hogy ne csempésszek egy kis magyar szépirodalmat a listára. Pár napja olvastam Gárdonyi Géza: Az a hatalmas harmadik című romantikus regényét, ahol az író élettörténete keveredik a fikcióval, sokat lehet bosszankodni, nevetni és mosolyogni olvasás közben. Mi kell még?

Fülszöveg:

Részlet a regényből: „Az állomáson sokáig kellett várnom. A hófuvás mindenfelől késleltette a vonatokat. Délben jelentette a portás, hogy a debreceni vonat csak estére várható, a kassai meg csak éjfél felé. – No, hálistennek! – káromkodik az egyik utas, – ismét erősödhetünk a türelem erkölcsében.” 

 

 

 

Ha inkább kalandokra vágynál: izgalomra, nyomozásra, tolvajokra, nem épp lovagias küzdelmekre vagy ősi istenekre, akkor az alábbi öt könyvvel nem lőhetsz mellé: 

 

covers_318585.jpgVivien Holloway Winnie Langton történetei a steampunk világába repítenek. A sorozatnak jelenleg hat része jelent meg, mind egész rövid, könnyen, gyorsan olvasható és természetesen rendkívül szórakoztató. 

Az első rész, a Mesterkulcs fülszövege:

„Gyerekkoromban ​számtalanszor hallottam a Mesterkulcsról, amely valójában nem igazi kulcs. Egy szerkezet, amely előtt nem léteznek bezárt ajtók, és sem az acéllal bélelt páncéltermek, sem az őrséggel védett birtokok falai nem jelentenek akadályt. A Mesterkulcs mindent nyit, és mindenhová bevisz, akár a tömör falon is keresztüljuttat, ha kell. Minden magamfajta álmodott már róla, hogy a kezében tarthatja az eszközt, amely elől lehetetlen elrejteni bármilyen kincset.”

Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekszik, mint a fiúk többsége és mindent tud a fegyverekről. Amikor a legendás Mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…

„Ez egy fantasztikusan összerakott történet, amely engem teljesen magával ragadott”
fairygreenflower.blogspot.hu

„Ritkán olvasok steampunk történetet, és magyar írótól ez volt az első, de akarok még még még!”
ffgbook.blogspot.hu.

 

 

covers_368890.jpgJoe Abercrombie Az Első Törvény sorozata dark fantasy a javából, az igazán durva kalandok kedvelőinek. A karakterek összetettek, a sztori izgalmas, a lapok meg csak fogynak. Teszem hozzá, a szereplők is.

Az első rész, A penge maga fülszövege:

Kilencujjú ​Logennek, a hírhedt barbárnak végül elfogyott a szerencséje. A kelleténél eggyel több viszályba keveredett bele, és hamarosan halott barbár válik belőle. Nem marad utána semmi, csak vacak dalok és halott barátok.

Jezal dan Luthar, az önzőség szobra nem vágyik veszélyes kalandokra, legföljebb a vívópáston szeretne dicsőséget kivívni magának. Csakhogy kitörni készül a háború, és a fagyos észak csatamezőin sokkal véresebb szabályok szerint küzdenek.

Glokta inkvizítor, a nyomorékból lett kínvallató semmit sem szeretne jobban, mint hogy koporsóban lássa hazatérni Jezalt. Persze ő mindenkit gyűlöl. Aki az árulást próbálván száműzni az Unióból, egymás után hallgatja a vallomásokat, annak aligha marad ideje barátságokat kötni – ráadásul a holttestek mutatta legfrissebb nyom talán egyenesen az állam rothadó szívébe vezet… Már ha elég ideig életben marad, hogy követhesse…

A PENGE MAGA DICSÉRETE:

„Csodálatra méltóan kemény, gyors és minden körülményeskedéstől mentes olvasmány.” – SFX

„Hihetetlenül jól megírt első regény.” – Emerald City

„Nagyszerű szereplők, sziporkázó párbeszédek, fordulatoktól hemzsegő történet. Az olvasó a nyitójelenettől fogva tisztában van vele, hogy pimasz, színes és tüzes kalandok várnak rá.” – Starburst

 

 

covers_523950.jpgMadeline Miller: Kirké-je egy könnyed történelmi fikció a görög mitológiára specializálódva. Az istenek játszmái elevenednek meg a szemünk előtt, nőkről szól, nem csak nőknek.

Fülszöveg:

Az ​Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét.

A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.

Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.

Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.

Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

 

 

covers_541227.jpgMoskát Anita: Irha és bőr című kiváló fantasy regényéről épp a napokban írtam ajánlót, amit IDE kattintva olvashattok. Könnyed, mégis mély mondanivalót sugároz.

Fülszöveg:

Alig ​két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

 

 

covers_508804.jpgNiklas Natt och Dag krimije, az 1793 az utóbbi évek egyik legjobb olvasásélménye volt. Durva, mocskos nyomozás, brutális bűncselekményekkel. Ajánlómat IDE kattintva olvashatod.

Fülszöveg:

III. ​Gusztáv király halott. Több mint egy esztendő telt el azóta, hogy az álarcosbálon eldördült a végzetes lövés. A trónörökös kiskorú, a háborús évek kiürítették az államkincstárt. Az országot ellentétes érdekek irányítják, az egyszerű emberek nélkülöznek. Senki nem bízik senkiben. Mindenütt elégedetlenség és rettegés.
1793 őszén egy holttestet találnak a Kamarában, az eliszaposodott vizű stockholmi tóban, amely elnyeli az egész södermalmi szegénynegyed hulladékát. A halott végtagjait megcsonkították, de a sebek nem frissek. Cecil Winge éles eszével már korábbi eseteknél is segítségére volt a stockholmi rendőrkapitánynak. Winge egészsége már nem a régi, de nem tagadhat meg egy utolsó szívességet. Szorít az idő, miközben emberemlékezet óta a legkeményebb stockholmi tél közeleg. Niklas Natt och Dag négy különböző szereplő perspektívájából láttatja, ahogy a késő gusztaviánus kor fényes pompája mögül elénk tárul egy nyomor és erőszak uralta hús-vér korszak, ahol azonban már éled a remény, és közeleg a változás, amely végül modern társadalmunk születéséhez vezet. Az 1793 éjsötét, komor világával a szerző egy jól irányzott ökölcsapást mér Svédország XVIII. századi történelmének idealizált ábrázolására.  

 

 

Ha még bírod a nyomást, a következő könyvek között biztos megtalálod azt, ami neked szól. 

 

covers_518030.jpgRobert Merle elég sok nyomasztó könyvet írt, az egyik kedvencem talán a Malevil. Évekkel ezelőtt olvastam, de ahányszor csak rágondolok, még mindig elkap egy különös érzés, egy belső feszültség.

Fülszöveg:

Malevil egy dél-franciaországi várkastély neve, melyet még a XII-XIII. században építettek az angolok egy sziklafal védelmében. E kastély borospincéjében hét ember tartózkodik, amikor atombombát dobnak le a földre, s bolygónkon jóformán minden szénné ég. Az életben maradók megpróbálják megszervezni a maguk új világát, hamarosan kialakul egy kedélyes, emberséges, demokratikus közösség. Már-már túlságosan is meséssé és idillikussá válna minden, ha nem derülne ki, hogy a malevilieken kívül egyéb csoportocskák is életben maradtak, és a különböző gondolkodású emberek felbukkanása elindítja az izgalmas és váratlan fordulatokban, kalandokban bővelkedő utópisztikus történetet.

 

 

covers_584956.jpgHa már bezártság és világvége hangulat, Dmitry Glukhovsky Metro 2033 sorozata tökéletesen visszaadja, milyen elszigetelten élni. A föld alatt, az moszkvai metró egész várossá nőtte ki magát, aki a felszínre merészkedik, az életével játszik.

Fülszöveg:

2033.
Az egész világ romokban hever.
Az emberiség majdnem teljesen elpusztult.
Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg – a Föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel.
Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget.

 

 

covers_417785.jpgTakami Kósun: Battle Royale című regénye gyakorlatilag egy durva mészárlás. Nagyon szerettem olvasni, de kétlem, hogy újra kézbe venném. Ez titeket semmi esetre se állítson meg, mert csak úgy röpülnek vele az órák.

Fülszöveg:

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban, az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll… A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes. Takami Kósun regénye – melyet gyakran neveznek a 21. századi Legyek urának – botrányos karriert futott be. Bár megjelenését a japán kormány is ellenezte, a regény 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat, számos feldolgozást ért meg.

 

 

covers_560478.jpgLassan már klasszikusnak számít Suzanne Collins: Az éhezők viadala trilógiája is, a kortárs disztópia iránti népszerűséget bizonyosan fellendítette. Mire lecsengett a Twilight őrület, milliók vitatkoztak azon, hogy Team Peeta vagy Team Gale. Ráadásul nemrégiben jelentek meg újra, csodaszép borítóval.

Fülszöveg:

A győztes jutalma hírnév. A vesztes büntetése halál.

A közeljövő egy sötét világában tizenkét fiú és tizenkét lány küzd egymással egy élő televíziós show-ban, aminek a címe Az éhezők viadala. Egyetlen szabály van: ölj vagy megölnek.

Amikor a tizenhat éves Katniss Everdeen a húgát mentve önként jelentkezik, hogy részt vegyen a viadalon, az felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem fél a haláltól. A túlélés a vérében van.

 

 

covers_298190.jpgUtolsónak hagytam azt a könyvet, amin sokat gondolkoztam, fel merjem-e egyáltalán rakni a listára. Stephen King rengetege kultikus regényt adott ki a kezei közül, az egyik legismertebb és legkedveltebb is talán, A ragyogás. Azt javaslom ezt csak akkor olvasd el, ha tényleg bírod még a karantént és nincsenek sötét gondolataid.

Fülszöveg:

A ​ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.

A regényből sikeres film is készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholsonnal a főszerepben.

 

 

Írjátok meg kommentben, hogy a fentieken kívül, miket ajánlanátok még olvasásra a karantén idejére, és miért?

  

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: dora.farmosi@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr6815570260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása