Ülj le mellém

6+1 tipp, hogy ne bolondulj meg otthon

Életmód

2020. április 04. - farmosidora

Minden médiumból zúg felénk a #maradjotthon, az emberek jókora százaléka pedig kétségbeesetten pislog a négy fal között, hogy akkor most mi legyen? Élesztőt lassan már csak a pult alól lehet kapni, de azt is csak akkor, ha jóban vagy a boltos Marika nénivel. A közösségi oldalakat elárasztják a sütihegyek, könyvkupacok és a koronavírusos mémek. Cikkemben arra keresem a választ, hogy tehetjük elviselhetőbbé, urambocsá' élvezetessé az otthonlétet?

Szándékosan nem írok bezártságot, roppant negatív felhangjával nem szeretném tovább bomlasztani a rendet. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szeretek itthon lenni, soha egy percre sem unatkozok és bevallom kissé megemelem a szemöldökömet azokra, akik igen. Nem állítom, hogy nem hiányzik a lakáson kívüli életem, de így az önkéntes karantén harmadik hetében még nem csavarodtam be. És ez több, mint amit sokan elmondhatnak magukról.

girl-1712682_1920.jpg

 

Az első néhány napban egyszerűen nem csináltam semmit, élveztem, hogy elmerülhetek a gondolataimban. Elég rohanós életet élek, futok edzésre, barátnős kávézásokra, közös kutyasétáltatásokra, kutyasuliba, kutyamenhelyre. Most megálltam. Muszáj volt, nem hagytak más választást, legalább is akkor nem, ha az ember leül, és higgadtan végiggondolja a helyzetet. Szépen átpörgettem azokat a dolgokat, amikre sosincs időm, felállítottam egy fontossági sorrendet: nosza, most ráérek megvalósítani mindent. Sokan, sokszor panaszkodnak az időhiányra, hát ez most nem lehet kifogás. Most ráérsz, most kell elővenni a te to-do listádat is. Ne ülj otthon és mantrázd azt, hogy mennyire borzalmas a jelenlegi helyzet, próbáld meg kihozni belőle a maximumot. 

Mi mást ajánlhatnék első helyen, mint azt, hogy olvass! Ha neked is halomban állnak az olvasandó könyvek a polc egy sarkában, akkor rögtön tudni fogod, mihez nyúlj. Azonban, ha már jó ideje nem olvastál semmit, akkor is tökéletes az alkalom, hogy újra fejet ugorj egy jó könyvbe. Rengeteg akció, ingyenesen elérhető könyv kering most minden kiadónál, érdemes szisztematikusan átnézni őket. Én elővettem azokat a regényeket, amiket nehézségük vagy hosszuk miatt már nagyon régóta tologatok. Ha úgy érzed, hogy feszült vagy, és nem kötne le egy nehéz könyv, akkor olvasd el a korábbi cikkemet (IDE kattintva érheted el), amiben épp erre az időszakra ajánlok néhány remek szórakozást nyújtó kötetet: Az is előfordulhat, hogy képtelen vagy könyvet olvasni, akkor böngéssz a blogok között, olvass magazinokat, bármit, ami érdekel, és kizökkent a bebábozódásból.

Valahol a lomos szekrény legmélyén egészen biztos, hogy akad nálatok pár társasjáték, egy sakk-készlet, vagy legalább egy pakli magyar kártya. Játsszatok együtt! Nem elég, hogy kiváló időtöltés, de feldobja a hangulatot is. Azért azt javaslom, hogy ne valami vérre menő játékot vegyetek elő, ne az legyen a cél, hogy porrá zúzd a másikat Monopolyban vagy Unoban, egyszerűen csak élvezzétek az együtt töltött minőségi időt. 

Beszélgessetek sokat, de tanuljatok meg hallgatni is. Az összezártság komoly próba lehet egy kapcsolatban, főleg, ha mind a ketten otthonról dolgoztok. Sokkal kevesebb inger ér benneteket, ezáltal a beszédtémák köre is lentebb szűkül, már ami az aktualitásokat illeti. Randizzatok otthon! Főzzetek valami finomat, vegyétek fel a kimenős csini ruhátokat, igyatok egy pohár bort és próbáljatok meg elővadászni a múltból soha el nem mesélt történeteket. Ismerjétek fel, ha a másiknak egy kis nyugalomra van szüksége, ha megtehetitek, hagyjatok egy kis én-időt egymásnak, akár csak annyival, hogy külön helyiségben tartózkodtok. Figyeljetek egymás igényeire!

Próbálj ki valami újat! Az emberi tudás végtelen tárháza vált számunkra elérhetővé az internet megjelenésével, tessék ezt kihasználni. Rengeteg kurzuson vehetsz részt online, nézhetsz videókat gyakorlatilag bármilyen témában, tanulhatsz nyelveket, kötni, horgolni, barkácsolni, megszerelni ezt-azt. Kiváló alkalom, hogy belekezdj valami újba, Főzz vagy süss olyat, amit még soha. Igen, akár kenyeret is, most úgyis tele van a padlás kenyérsütési tippekkel. Még sosem játszottál számítógépes játékkal? Tedd félre az előítéleteidet, és próbálj ki valamit a hatalmas kínálatból. Annyi műfajban, stílusban játszhatsz, hogy biztosan megtalálod a kedvedre valót.

 

Van egy nagy, mégis egészen hétköznapi titok. Mindenkinek része van benne, mindenki ismeri, de csak kevesen gondolkodnak el rajta. A legtöbb ember tudomásul veszi, csöppet sem csodálkozik rajta. Ez a titok az idő.
Van naptár, van óra, hogy mérje, de ez mit se jelent, hiszen mindenki tudja, egy-egy óra néha egész örökkévalóságnak tetszhetik, el is suhanhat, akár egy pillanat – attól függ, mit élünk meg abban az órában.
Mert az idő élet. Az élet pedig a szívünkben lakik.

Michael Ende

 learn-3653430_1920.jpg

 

Ezer éve nem mered kinyitni a nagyszekrény ajtaját, mert tuti a fejedre borulna a szintetizátor, a gumimatrac, meg a zsák, ami húszéves plüssökkel van tele. Ismerős az érzés? Selejtezz, rendezz át, csinálj helyet! Mérget vennék rá, hogy mindenki otthonában van egy ilyen kupis szekrény (nálunk több is). Ráadásul nem vagy köteles egy nap alatt a végére érni, be lehet osztani: egyik nap ez a szoba, aztán a másik. Évek óta bizonygatom, hogy kinőttük a lakást, most rá kell ébrednek, hogy nem a lakás annyira kicsi, én ragaszkodok túlzottan tárgyakhoz. 

Tanuld magad! Egy ilyen extém helyzetben elég sok minden előbukkanhat, amiről eddig lehet, hogy nem is tudtunk. Utáljuk a szomszédot, aki kijár az erkélyre és hangosan telefonál. Nem bírjuk elviselni a felettünk lakókat, mert sosem emelik meg a széket és az agyvérzés környékez azoktól, akik a szádba állnak a lifben, hiába ajánlod fel, hogy inkább lépcsőzöl, addigra már benyomja a gombot. A vázolt helyzetekben türelemre, türelemre és még egy adag türelemre lesz szükséged, hogy ne legyenek veled tele a déli hírek. Én épp a csendet tanulom. Folyamatosan jártatom a számat, ami tudom, hogy nagyon idegesítő, de sokszor mégis nehezemre esik elhallgatni. Elő lehet venni most régi, fel nem oldott problémákat, és dolgozni rajtuk. Én épp Szondy Máté: Hogyan tudnék továbblépni? című könyvét olvasom, sok mindenre ráébredtem máris az itthonlét alatt.

Rengeteg ember szorul most segítségre, és itt nem csak a bevásárlásra gondolok. Vannak, akik egyedül ragadtak otthon vagy mondjuk egy rossz kapcsolatban. Ezeknek a barátoknak most nagyobb szükségük van rád, mint valaha. Kérlek, ne csak messenger üzenetben kommunikáljatok egymással, hívjátok fel azokat, akik fontosak számotokra. Szervezzetek közös teázást, kávézást még akkor is, ha most nem mehettek el a kedvenc helyetekre együtt. Egy kattintásnyira van, hogy lássátok egymást beszélgetés közben, mindenkinek kell a személyes kontaktus. Elismerem elsőre biztosan furcsa lesz, főleg, ha még nem használtad ezt a lehetőséget korábban, de garantáltan jól fog esni a szeretteidnek. Ajánld fel az iskoláskorú családtagoknak, barátoknak, barátok gyerekeinek, akár ismeretleneknek is a közösségi oldalakon, hogy segítesz a tanulásban. Higgyétek el, nagyon nehéz időszakot élnek meg a diákok, az online oktatás egyelőre inkább csak döcög, mint működik.

Legyetek jelen! Legyetek ott, ahol szükség van rátok! És mindenképpen kérjetek segítséget, ha úgy érzitek, bajban vagytok! 

 

Csak a saját helyzetemről tudtam írni nektek, mi hárman ragadtunk itthon (férjjel és kutyával). A gyermekes családoknak egészen biztosan más átélni ezt. Ha úgy érzed, szükséged van egy kis extra erőre, a következő kisgyermekes bloggerek oldalait ajánlom böngészésre: 

VargAda

Babarózsa - Kovács Edina kismama coach

Go Anyu Go

 

 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: dora.farmosi@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr7415565606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása