Ülj le mellém

Gyönyörű könyvesboltok a világ körül (1. rész)

2018. január 27. - farmosidora

Ugye ismerős érzés, amikor belépsz egy könyvesboltba, és először azt sem tudod merre indulj. Főként akkor van ez így, amikor egy addig ismeretlen helyen jársz, és a bőség zavarával küzdesz. Egyszerre kapnád kézbe a fantasy, meg a romantikus könyveket, végül azon kapod magad, hogy már a krimi szekcióban jársz, és valamiért egy szakácskönyvet szorongatsz. Sokszor legszívesebben egy halomba hordanám az összeset, és fejest ugranék a kupacba, aztán pedig könyvangyalkát készítenék.

Magyarországon kívül még sosem jártam könyvesboltban, ezért úgy döntöttem, hogy ha már útnak indulok, akkor titeket is meginvitállak egy online túrára indulni a világ körül. A következőkben öt külföldi paradicsomba kalauzollak el benneteket, szóval öveket bekötni, százas zsepit bekészíteni, mert én sírtam a gyönyörűségtől.

 

1. Livraria Lello (Porto, Portugália)

A Livraria Lello története egészen 1881-ig nyúlik vissza, amikor két testvér, José és António Lello megalapította vállalkozását, majd 1906-tól kezdve a mai napig is ebben a fantasztikus épületben működnek. Ez a legrégebbi könyvesbolt ma Portugáliában, és a legjobbak között tartják számon.  Külön érdekessége, hogy J.K.Rowling egyik kedvenc könyvesboltja volt, amikor Portugáliában tanított angolt, és ez ihlette a Roxfort könyvtárát. Bár valószínűleg itt nem találnám meg a Mágia történetének legújabb kiadását (mondjuk a képeket elnézve még az is lehet, hogy de), azért szívesen eltöltenék itt egy napot hetet.

livraria_lello_e_irmao_8300389818.jpg

 

2. Libreria Acqua Alta (Velence, Olaszország)

Új és régi könyvek vegyesen, gondolákban, csónakokban, és kenukban tárolva. Velencében járunk, így elég stílusos ez az extra "polcrendszer", ráadásul a falak is tömve vannak padlótól mennyezetig, gyakorlatilag minden létező felületet ellepnek a könyvek. A vészkijárat egyenesen a kanálishoz vezet, végül is ahol víz van, ott már nem égünk meg, van mivel lehűteni magunkat. A bolt több cicának is otthon ad, akik macskákhoz illően bármelyik halom tetején otthonosan érzik magukat.

libreria_acqua_alta_venice.jpg

 

3. Shakespeare and Company (Párizs, Franciaország)

Az üzlet 1951-ben nyílt meg angol nyelvű könyvesboltként Párizs szívében, a Notre-Dame-mal szemben, s hamarosan áttelepült angol ajkú írók, és olvasók találkahelyévé vált. Az amerikai George Whitman által alapított üzlet 1964-ben vette fel jelenlegi nevét William Shakespeare születésének 400. évfordulóján egy általa tisztelt könyvesboltos, Sylvia Day tiszteletére, aki az eredeti Shakespeare and Company-t alapította még 1919-ben. Bárki szabadon olvasgathat mindenféle vásárlási kötelezettség nélkül, sőt vannak akik maradhatnak éjszakára is, ám a túl sokáig ott tartózkodókat napi 2 óra munkára fogják a boltban. Az, hogy pontosan kik és meddig maradhatnak nem teljesen egyértelmű, legtöbbször írópalánták, éhező művészek pihenőhelye volt.

800px-shakespeare_co_books_paris_april_2011.jpg

 

4. Selexyz Bookstore (Maastricht, Hollandia)

Egy 13. századi templomból lett könyvesbolt már önmagában is különleges. Mennyivel másabb hangulatú lehet itt könyveket választani, mint egy sima mezei boltocskában. 1794 óta nem üzemel templomként, amikor is Napóleon harcászati célok miatt elfoglalta az épületet. Ettől kezdve használták archívumként, raktárépületként, és gyalázatos módon még biciklitárolóként is. 2005-ben a Boekhandels Groep Nederland (BGN) úgy döntött, hogy új életet lehelnek az épületbe, és a világ egyik legelképesztőbb könyvesboltjává alakítják át. Szerintem sikerült elérni a céljukat.

bookstore_selexyz_dominicanen_mga110808_roosaldershoff1.jpg

 

5. Cook & Book (Brüsszel, Belgium)

A Cook & Book összeköt két fantasztikus dolgot az életben: az olvasást, és az evést. Én ugyan nem művelem a kettőt egyszerre - ahhoz túl ügyetlen vagyok -, mégis elég ütős kombinációnak tartom. Hiszen kivel ne fordult volna már elő, hogy azért kellett hazamenni a jó kis beszerzőkörútról, mert megéhezett. Több szekcióra van bontva, van például olyan terem, amely angol irodalmi művekkel van tele, ezért úgy rendezték be, mint egy régi angol könyvtárat. Külön helyiségek vannak a művészeteknek, zenének, gyerekkönyveknek, receptkönyveknek és így tovább, a lista igen hosszú.

cook_book_bookshop_bruxelles.jpg 

 

A következő bejegyzésben már kicsit messzebb merészkedek majd, és betekintést nyerhettek az ázsiai könyves paradicsomok világába is.

 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr2713607385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása