Ülj le mellém

Májusi pénztárca sirató

Új megjelenések krimi/akció/thriller/sci-fi (magyar)

2018. május 03. - farmosidora

Gondoltam egy nagyot, és összeszedtem azokat a könyveket, amelyek májusban fognak megjelenni. Ebben a bejegyzésben magyar nyelven várható krimi/akció/thriller/sci-fi újdonságokról olvashattok. Eredetileg az volt a terv, hogy az összes megjelenést egy bejegyzésben hozom, de olyan hosszúra nyúlt, hogy úgy döntöttem érdemesebb műfajonként szétkapni, mert élő ember nem lesz a földön, aki végiggörgeti a posztot.

A romantikus/erotikus új megjelenéseket ITT találjátok, a fantasy/történelmi/kaland megjelenéseket pedig ITT olvashatjátok újra.

A könyvek moly-os adatlapját minden esetben a borítóra kattintva érhetitek el.

Készítsétek a pénztárcátokat, mert szükség lesz rá!

logo.JPG

Krimi szekció

 

a_naturalista.jpgA hónapban három várható krimire szeretném felhívni a figyelmetek, melyből Andrew Mayne könyve, A naturalista épp a tegnapi napon (május 2) került ki a könyvesboltok polcaira. Az Athenaeum Kiadó a legjobb amerikai svédkrimi-íróként aposztrofálja a fiatalembert, akinek szerintem kissé para feje van, szóval simán lehetséges, hogy tényleg jót alkot ebben a műfajban. Én tuti elfutnék előle, ha szembe jönne velem egy sötét utcán. Egyébként ez az első magyarul megjelent könyve, A naturalista sorozat nyitó kötete. 

Részlet a fülszövegből: Theo Cray professzort arra képezték ki, hogy rendszert vegyen észre ott, ahol mások csak a káoszt látják. Amikor Montana erdőségeinek mélyén megcsonkított holttesteket találnak, és a rendőrség a sötétben tapogatózik, Theo rájön, hogy mi az, amit nem vettek számításba. Valami természetelleneset. Valamit, ami nem hagyja nyugodni. Összehasonlító biológusként jártasabb a mikrobák és a digitális kódok világában, mint a vérontás sötét művészetében. De ennek a montanai kiruccanásnak a végén egy gyilkossági ügy közepében találja magát, amelynek áldozata egykori tanítványa. 

 

minden_oraban_negyszer.jpgUgorjunk is tovább, és állapodjunk meg május 8-án, amikor is Lisa Scottline, szintén amerikai írónő könyve mutatkozik be, a Minden ​órában négyszer. Nem szégyellem bevallani, hogy a fülszöveg első mondata fogott meg körben: 

„SZOCIOPATA ​VAGYOK. TELJESEN NORMÁLISNAK LÁTSZOM. DE OKOSABB, JOBB ÉS SZABADABB VAGYOK, MINT MÁSOK. ENGEM NEM KÖTNEK GÚZSBA AZ ÉRZELMEK."

Bár azt nem tudom, miért kell üvöltve írni mindezt, talán épp azért, mert szociopata. A borító tetszetős; vörös Rorschach mintába ágyazott képek borzongatják a kedélyeket.  A regény a Lettero kiadó gondozásában jelenik meg

 

amig_a_halal_el_nem_valaszt.jpgA harmadik könyv, amit beválogattam nektek Peter James: Amíg a halál el nem választ című regénye (General Press kiadó), ami a Roy Grace sorozat tizenkettedik része és május 22-én fog megjelenni. 

Meglehetősen sokat, három évet kellett várni az előző rész magyar kiadása után, hogy kézbe vehessék a rajongók ezt a könyvet, így nagyon remélem, hogy nem fognak csalódni.

Fülszöveg (csak óvatosan, cselekményleírás veszély): Jodie Bentley kislány korától két dologról álmodott: hogy gyönyörű lesz, és gazdag. Miután az első vágyát egy plasztikai sebész segítségével valóra váltja, sürgősen hozzálát a második célja eléréséhez. A pénzszerzésre két lehetőséget lát: vagy megdolgozik a vagyonért, vagy hozzámegy egy gazdag férfihoz. Az utóbbi jóval egyszerűbbnek tűnik, ez esetben viszont felmerül a probléma, hogy miként szabaduljon meg később a férjétől. De végül is gyakorlat teszi a mestert…

 

 

Akció szekció 

 

covers_489467.jpgLee Child gigantikusra hízott Jack Reacher könyvsorozata már a huszonkettedik kiadott résznél jár. A hónapban viszont a 12. rész kerül újra kiadásra, a Nincs mit veszítened. Szó se róla az új borító sokkal vásárlócsalogatóbb mint a korábbi.

Május 16-án vehetik kézbe a lelkes olvasók a kötetet, melyet ismét a General Press szolgáltat. 

Fülszöveg részlet:  Két ​kisváros a semmi közepén Coloradóban. Hope – a reménység, és Despair – a kétségbeesés városa. Közöttük semmi, csak néhány kilométernyi üres út. Azt hinné az ember, hogy a két várost csak ez a pár kilométer választja el egymástól. De van még más is, ami megkülönbözteti őket. Egy leszerelt katona, Jack Reacher, csak egy kávéra szeretne beugrani Despair városába. A helyiek ezt rossz néven veszik. Összeakad négy polgárőrrel, akik fizikai erőszakkal akarnak megszabadulni tőle. Kevés sikerrel. 

 

 

Thriller szekció

 

covers_489331.jpgAmy Plum Álomcsapda sorozata külföldiában jelenleg a második kiadott résznél tart, ezért a Libri úgy döntött, hogy bemutatja számunkra az írónőt. Május 30-án vásárolhatjuk meg a remek borítóval megáldott kezdő kötetet, ami a sorozat elnevezéséhez hasonlóan az Álomcsapda névre hallgat.

Fülszöveg részlet kedvcsinálónak: Álmokat ​kértek. Rémálmokat kaptak. Az emberek többsége könnyen elalszik. Ez azonban elérhetetlen álom Cata, Fergus és még öt fiatal számára, akik ezért önként részt vesznek egy forradalmian új orvosi kísérletben. Álmatlanságuk olyan súlyos, hogy a kezelés, amit eddig csupán egyetlen tesztalanyon próbáltak ki, az utolsó szalmaszálat jelenti számukra. Ám a béta-csoport esetében a teszt a legkevésbé sem a tervek szerint alakul…

 

 

Sci-fi szekció

 
covers_482993.jpgMájus 3-án (azaz ma) vásárolhatjuk meg Dan Abnett rendkívül termékeny író legújabb science fiction regényét, A Kígyó Testvériségét (Tuan kiadó), mely a Warhammer 40 000 univerzumba illeszkedik. Töredelmesen bevallom, hogy ebből a világból még nem olvastam, így nem is vagyok benne járatos, de remélem a rajongók örülni fognak a regénynek.

Fülszöveg: A 41. évezred sötét valóságában az űrgárdisták az emberiség legfőbb védelmezői, a Császár legvégső rohamcsapatai. A Vaskígyók esküt tettek, hogy megvédik a Zátony-csillagokat a romlástól, kerüljön az bármibe is. A Kígyó Testvérisége Priad őrmesterrel és Damoklész osztaggal az élen harcol, hogy megoltalmazzák az emberiséget a számtalan fenyegető ellenségtől, legyenek azok a romlott sötét eldák, vagy akár a hatalmas ork Waaagh.

 

covers_486924.jpgKörülbelül két hét múlva, május 15-én jelenik meg Cixin Liu: A sötét erdő című, földönkívüliekről szóló regénye. Az író kínai nemzetiségű, így akik szeretik körbeolvasni a világot (különböző országok íróinak vezényletével), azok biztosan szeretni fogják. A Háromtest-trilógia első része, A Háromtest-probléma 2016-ban jelent meg, így két éve várakozás után vehetik kézbe az olvasók az Európa kiadó gondozásában megjelenő második részt.

Fülszöveg részlet: A ​Föld teljes lakossága tisztában van vele, hogy az idegenek hajói úton vannak a naprendszerünk felé. Négyszáz év múlva fognak megérkezni, és akkor elözönlik és leigázzák a bolygónkat. Az idegenek földi segítőit már sikerült legyőzni, de itt vannak közöttük a sophonok. Ezeknek a szubatomi részecskéknek a segítségével a trisolarisiak mindent le tudnak hallgatni, így sebezhetővé válik az érkező flotta elleni védelmi terv is. Az emberi elme marad egyedül hozzáférhetetlen az idegenek számára – erre épül a falképző projekt. 

 

covers_489412.jpgA hónap egyik nagy durranása lehet China Miéville: A város és a város között című, Arthur C. Clarke, World Fantasy, Locus és Hugo díjas regény megjelenése május 15-én. Már felsorolni is épp elég volt mindazt, amit besöpört a regény, épp ezért kicsit érthetetlen is, hogy 2009-es eredeti megjelenéséhez mérten, mostanáig kellett várni arra, hogy a magyar közönség is olvashassa. Úgy sejtem, hogy ebben nagy szerepet játszik az idén elindult mini-sorozat is, hiszen nem véletlenül jelenik meg filmes borítóval. 

Fülszöveg: Valahol Kelet-Európa peremén, az ódon, szürke Besźelben Tyador Borlú felügyelőt holttesthez riasztják. A névtelen utcalánynak tűnő áldozat ügye rutinvizsgálatnak indul, de hamarosan egyre szövevényesebbé válik, és a rendkívül különös határzóna túloldalára, a modern, gazdag Ul Qomába vezet. A két városban, ahol az élet leghétköznapibb apróságait is furcsa előírások szabályozzák és láthatatlan hatalom felügyeli a rendet, egyre több érdekcsoport igyekszik ellehetetleníteni Borlú munkáját. A felügyelő azonban változatlan elszántsággal kutatja a névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét, hiába törnek az életére nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők… illetve bármi is legyen az, ami a két város közötti hasadékokban rejtőzik.

 

 

 

covers_489783.jpgSzintén zenész Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek című novellás gyűjteménye, amely méltán foglal el kimagasló helyet a science fiction irodalomban. Újrakiadása május 15-én érkezik, az Agave kiadó gondozásában. Filmes borítója elég jól sikerült, bár nálam a korábbi minimalistát nem fogja tudni überelni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az HBO mit hoz ki belőle, mindenesetre a hivatalos trailer felcsigázta az érdeklődésemet.

Az újonnan megjelenő kötet a következő történeteket tartalmazza: Fahrenheit 451, Tűz és jég, R, mint rakéta, Einar bácsi, Az időgép, A nyári futás hangja. 

Fülszöveg: Guy Montag tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag soha nem kérdőjelezi meg a pusztítást, amit a munkájával végez, az estéi pedig unalmasan telnek a feleségével, Mildreddel, aki az egész napját a televízió bűvöletében tölti. Aztán egy nap Montag találkozik a különc szomszéd lánnyal, Clarisse-szal, aki egy olyan múltról mesél neki, amelyben az emberek még nem féltek, és bemutat neki egy olyan jelent, amelyben az emberek a könyvekben rejlő ötleteket felhasználva gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen megkérdőjelez mindent, amit addig igaznak hitt.

 

covers_485301.jpgVégül, de nem utolsó sorban egy magyar megjelenéssel zárom a bejegyzést, méghozzá Gabriel Wolf: Egy pszichiáter-szerelő naplója című humoros sci-fijével, ami a Gépisten sorozat második kötete. Május 26-án vehetik kézbe az olvasók (Arte Tenebrarum Publishing).

Az első rész, az Egy robot naplója elég népszerű volt az olvasók körében, így gondolom okkal várható, hogy a második rész sem okoz majd csalódást.

Fülszöveg részlet: 2147-ben ​egy pszichiáter, Dr. Emmett Starkin magánrendelőjébe új megfigyelő- és felvevőrendszert telepítenek. Ez a legmodernebb, leghatékonyabb „diktafon”, amit valaha kitaláltak. Dr. Starkin rendkívül boldog, hogy az állam engedélyezte, hogy ő is használhassa ezt a kísérleti stádiumban lévő, forradalmian új technológiát. Az új megfigyelőrendszernek arc-, hang- és tárgyfelismerő rendszere van, sőt öngyilkossági hajlam felismerő rendszere is; minden, ami egy pszichiáter álma lehet, talán még több is! Sajnos…

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr9013885920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása