Ülj le mellém

Júniusi pénztárca sirató 1. rész

Új megjelenések

2018. június 15. - farmosidora

A májusi Könyvfesztivál után, a június hónap is rengeteg újdonságot hozott a Könyvhéttel. Bőven van miből válogatni: az alábbi posztban a disztópia, horror, krimi,és thriller megjelenésekről olvashattok. A borítókra kattintva elérhető minden posztban szereplő kötet moly-os oldala.

Pénztárcákat készíteni, vágjunk bele!

juniusi_megjelenesek1_resz_2.png

 

 

Disztópia

 

azut.jpgCormac McCarthy 2006-ban megjelent könyve, Az út újabb kiadást élt meg, június 5-én került a polcokra a Jelenkor kiadó jóvoltából. A regényből 2009-ben filmadaptáció is készült, Aragorn Viggo Mortensen és Charlize Theron főszereplésével. 

Fülszöveg részlet: Hamu szitál folyton a láthatatlan égből, ahol a nap többé sosem mutatja meg arcát az elpusztult világnak. A „vég” után apa és fia bandukolnak éhezve és fázva az úton, keresve a maradék kis jót, ami túlélhette a pusztulást. Az anya már föladta a keresést. A férfi pisztolyában már csak két golyó van, ami kevés az ellenség legyőzéséhez, viszont éppen elegendő önmaguk legyőzéséhez és az Isten végső megtagadásához. Vajon mikor tudnak teljesen lemondani a reményről és vajon képes-e a férfi ennyire drasztikus módon „megmenteni” fiát a rosszabb haláltól?

 


kegyetlen.jpgVictoia Schwab könyvei sorra kerülnek kiadásra, hiszen az írónő nagy népszerűségnek örvend, jelzem, teljesen jogosan. Az Egy kegyetlen dalt a Fumax kiadó hozta el nekünk a Könyvhétre (pontos dátumot sajnos nem találtam hozzá), mely a Verity szörnyei sorozat első kötete. Különösen szeretem, hogy mindig más oldalát mutatja meg Victoria; olvastam tőle fantasy-t, "szuperhősös" könyvet, és akkor ugye most jön a disztópia-fantasy-horror-thriller. Hmm nem is tudom mit mondjak ennyi műfaji besorolásra, de nyilván nem maradhat majd le az én polcomról sem.

Fülszöveg részlet: Egy ​városban, amelyet háború dúl, és utcáit szörnyek róják, sehol sem vagy biztonságban. A város kettészakadt. Északot a rettegett Harker-család uralja, a Déli Várost pedig a Flynn-klán. Háborújuk szó szerint szörnyeket szabadított el a világban: lényeket, amelyek mások félelmével, húsával és vérével… vagy a lelkével táplálkoznak. Kate Harker másra se vágyik, csak hogy bebizonyíthassa apjának, a keménykezű Harker-családfőnek, hogy ugyanolyan kegyetlen, mint ő. Kate ember, de szörnyé akar válni. August Flynn másra se vágyik, csak hogy jó ember lehessen, jószívű, mint apja, az ártatlanok védelmezője. Csakhogy egyetlen dallammal képes elragadni és elemészteni a védtelenek lelkét. August szörnyeteg, de emberré akar válni.

 

sokszavu.jpg

Walter Tevis első, magyarul is megjelent könyvét, a Sokszavú poszátát a Metropolis Media gondozásában olvashatjuk. A regényt Nebula díjra jelölték, és eredetileg 1980-ban jelent meg. Így huszonnyolc évvel később, június 7-én a magyar olvasók is kézbe vehetik a könyvet.

Fülszöveg részlet: A ​25. század disztópikus világában az emberi civilizáció maradéka elektronikus mennyországokba zárkózva vegetál. Nincsenek családok, gyerekek, de még valódi párkapcsolat, szerelem sem igen létezik. A gépiesen udvarias hétköznapokból már csupán a drogok vagy az öngyilkosság jelentik a menekvést. Az olvasás tiltott dolog, de igazából senkinek eszébe sem jutna már ezt a szabályt megszegni. A gondolkodást számítógépek és robotok végzik az ember helyett. A jelszó: „Ne kérdezz; lazíts!” E látszatélet megkapó jelképe a sokszavú poszáta, mely éjjelente nem a saját énekét dalolja bele a világba, hanem más állatok hangját utánozza.

Az emberiséget már csak egy halálvágyával küzdő android mentheti meg, valamint egy fiatal pár, akik szenvedélyes szerelemre lobbannak egymás és a könyvek iránt. Ez a szenvedély talán még az apátiába kövült gépi intelligenciákat is képes felrázni.

 

 

Horror

 

ejfeli.jpgVeres Attila második kötetét nagy várakozás előzte meg. Az Éjféli iskolák novelláskötet 15 történetet tartalmaz. A borító már első ránézésre nagyon megkapta a szemem: ahogy a háttérben az ember fölé magasodik a hatalmas árnyalak, kimondottan borzongató. Június 5-től kapható a boltokban az Agave Könyvek kiadásában.

Fülszöveg részlet: Magyarország, ahogy még sosem láttuk. Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.  

 

covers_490139.jpgVárhatóan június 28-án lehet kézbevenni Gabriel Wolf: Mit üzen a sír? című trilógiáját egy kötetben (Kiadó: Arte Tenebrarum Publishing). A rendkívül termékeny író szinte felváltva jelenteti meg horror és sci-fi regényeit. Ugyan még csak az Egy robot naplójához volt szerencsém, de azt alig tudtam letenni. Lassan ideje lesz valami horrorra is rápróbálni tőle...ha merek.

Fülszöveg részlet: Egy ​író víkendházának kertjében megfeketedik egy fa. Ő csak fabetegségre gyanakszik. Kivágja és feldarabolja. Az egyik rönk viszont meglepő módon beszélni kezd hozzá. Később bábut farag belőle, az pedig az ölében ülve segít neki munkájában, azaz a regényírásban. Egyre többet segít… 
Amikor a gyanús körülmények között eltűnt író utolsó könyvét kiadják – melyet, mint utólag kiderült, teljes egészében a bábu írt helyette –, fura, baljós események sorozata rázza meg a világot. Tömegével kezdenek megfeketedni a fák az emberek kertjeiben. Azokéban, akik a regényt elolvasták. Mivel az író népszerű volt, így emberek ezrei olvassák el… és kezdenek faragni… faragni és gyilkolni. Állítólag a sötétség mondja nekik, hogy ölniük kell. 

 

 

Krimi

 

dupla.jpgTiszlavicz Mária: Duplacsavar című kötete elérhető e-book formátumban június 1-től. A regény a BuKo történetek sorozat első kötete.

Fülszöveg (Óvatosan, cselekményleírás veszély): Amy remek színésznő, mindent tud a fegyverekről, és ki nem állhatja a rendőröket. 
Szeretője egy kétes üzletet készül megkötni, amikor meggondolatlanságában balesetet okoz Klagenfurt határában, majd lelép a helyszínről. Amy kénytelen egyedül szembenézni a rendőrökkel, ráadásul az egyik nyomozó azonnal kikezd vele. Amy szánalmasnak találja Martinek hadnagy próbálkozását, mégis enged neki, hogy a nyomozás közelébe férkőzhessen. 
Miközben szemmel tartja a hadnagy minden lépését, egy teljesen más oldaláról is megismeri őt. Amynek át kell értékelnie mindent, amit eddig a rendőrökről hitt. 
Életében először ellenszegül a kapott parancsoknak. Kész megfizetni a döntése árát – még akkor is, ha emberéletekbe kerül.

 

az_elnok.jpgEz a könyv igazi érdekesség, hiszen nem elég, hogy eltűnt elnökről szól, de külön adja a dolog pikantériáját, hogy James Patterson mellett a társszerzőséget maga a volt elnök, Bill Clinton vállalta magára. A könyv körül (főleg Amerikában) jókora felhajtás lehet emiatt, de őszintén kíváncsi vagyok, hogy a tartalom milyen szintet képvisel. Az elnök eltűnt június 4-én jelent meg, a XXI. század kiadó jóvoltából.

Sajnálatosnak tartom, hogy a fülszöveg leginkább csak az általam fent említettekről szól, magáról a történetről nem árul el semmit. Kicsit zsákbamacskának érzem ebben a formában a regényt, azért szeretem tudni, hogy miről fog szólni mielőtt belerakom a kosaramba.

 

covers_491515.jpg

Kondor Vilmos: A haldokló részvényes, előzménytörténet a Bűnös Budapest-ciklusban. Június 4-én adta ki a Libri kiadó. 

Imádom ezeket a borítókat, egyszerű, de nagyszerű!

Fülszöveg: Szélhámos Budapest kötetéhez készült előnovella. Kondor Vilmos nemzetközi sikerű Bűnös Budapest regényfolyamát már nem kell bemutatni az olvasónak. A szerző legújabb regénye a Budapest Noir előzménytörténete, amelyből fény derül Gordon Zsigmond ifjúkorára, a tőzsdekrachok éveire és kedvenc zsurnalisztánk első pesti ügyére, amelyet a már ismert kalandok sora követ. Kondor e-novellája is a korszak hírhedt vagy éppen pitiáner szélhámosainak, svindlereinek, és persze az átverésekhez elengedhetetlen palimadarainak világába vezeti olvasóit, egy igencsak példaértékű „kopasztás" leírásával, amiből az ifjú Gordon Zsigmond is kivette a részét.

 

titok.jpgDennis Lehane: Titokzatos folyó című krimi-thrillere június 5-én jelent meg. Az Agave könyvek nyomta újra, a korábban már megjelentetett regényt. A regényből 2003-ban készült filmadaptáció Clint Eastwood rendezésében, és többek között olyan színészeket vonultat fel, mint: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon és Laurence Fishburne.

Fülszöveg: Dennis Lehane mára kultikussá vált regénye három, Boston egyik munkások lakta részében felnőtt férfi barátságáról szól. Gyerekkorukban olyasvalami történt, ami mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatta, és ez még akkor is kísérti őket, amikor egyikőjük lányát brutálisan meggyilkolják. A regény cselekménye lélegzetelállítóan robog az elkerülhetetlen és tragikus végkifejlet felé, ahogy a főszereplők külön-külön birkóznak meg belső démonaikkal. Lehane kiválósága nemcsak a hibátlan nyomozati eljárás leírásában rejlik, hanem abban is, ahogy megindítóan és mégis felesleges szentimentalizmus nélkül tárja elénk a három férfi fájdalmas történetét egy olyan városnegyedben, amely hozzájuk hasonlóan jobb sorsot érdemelt volna.

 

covers_491371.jpgPaul Auster: New York trilógiája most éli negyedik újra kiadását, és azt kell mondjam, a XXI. század kiadó fantasztikus borítót kreált hozzá. Lassacskán előlépnek első számú kedvenccé ilyen téren. A könyv június 5-től vásárolható meg. 

Fülszöveg részlet (Óvatosan, cselekményleírás veszély): Paul ​Auster (1947-) amerikai regényíró, esszéista, költő és műfordító a 80-as évek közepén vált szélesebb körben ismertté kísérleti detektívregény-sorozatával, a New York trilógiával. Ennek első darabja, az Üvegváros egy Quinn nevű, álnéven publikáló író története, akit felbérelnek, hogy kövesse Stillmannt, a börtönből szabadult filozófust, hátha az meg akarja ölni a fiát. Ahogy Quinn elmélyed az ügyben, egy olyan labirintusba téved, amelyben a szereplők kiléte egyre zavarosabb lesz, s már-már szétválaszthatatlan, mi tény és mi fikció. A Kísértetek című második regény a detektívtörténet lecsupaszított váza. „Az ügy eléggé egyszerűnek látszik. White kívánsága, hogy szemmel tartson egy Black nevezetű egyént, amíg csak szükségesnek mutatkozik. Míg Brownak dolgozott, Blue elég sok hasonló jellegű munkát végzett, és úgy tűnik ez az ügy sem lesz másmilyen, talán még könnyebb is az átlagnál”- így kezdődik a történet, amelyben végül csak arra a kérdésre kapunk választ, hogy ki kicsoda és miben sántikál, arra azonban nem, hogy mit is jelent ez az egész. 

 

covers_492226.jpgDurica Katarina neve ismerősen csenghet, hiszen a június 5-én megjelent könyve, A ​rendes lányok csendben sírnak, már a harmadik, amit magyar nyelven olvashatunk. A Libri jelentette meg (e-book formában is), de sajnos nálam nem találtak be a borítóval, pedig a történet izgalmasan hangzik.

Fülszöveg: A ​szerelmi szállal átszőtt regényben a 90-es évek dunaszerdahelyi maffiauralmának eseményei elevenednek meg. 
A történet három nő életútján keresztül bontakozik ki, akik ugyanabban a nyolcemeletes panelházban laknak. 
Júlia fodrászként dolgozik. Látszólag gondtalan életet él rendőr férjével és kisfiával, amikor váratlanul betoppan a szalonba András. Miközben a városban tombol a pokol, és fellángolnak a szlovák nacionalista érzések, az asszony magánéletében is eluralkodik a káosz. A nő, akinek egész addigi élete kötelezettségekkel és szorongással teli, felszabadultnak érzi magát a különleges vendég mellett. Az érzés kölcsönös, s bár mindketten megpróbálnak gátat vetni vonzalmuknak, a szerelem ereje erősebb. 
Hilda a Júlia alatti lakásban él. Külföldi továbbtanulásról és bulikról álmodozik, de mindez lehetetlen egy olyan városban, ami a helyi maffia megszállása alatt van. 
A nyugdíjas Erzsi, a hetedikről, a tévésorozatokban keresi azt a boldogságot, ami egész életében elkerülte. Tehetetlenül nézi végig, ahogy Ricsi fiából véreskezű maffiózó lesz, és hogy a csallóközi álmos kisváros 1997-bena rettegés szinonimájává válik.

 

covers_491439.jpgKathy Reichs könyvei még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Nálunk június 7-én jelent meg (Fumax) a Temperance Brennan sorozat 10. része, a Hamvadó csontok. A könyvből készült sorozat, a Dr Csont  12 évadot élt meg, és 2017-ben ért véget (legnagyobb bánatomra). 

Fülszöveg (Óvatosan, cselekményleírás veszély): Tempe ​Brennan törvényszéki antropológus elé váratlanul egy fiatal, alig tizenéves lány csontváza kerül. Ez azonban több, mint a szokásos megbízatásai egyike: gyermekkori legjobb barátnőjét idézi fel benne, aki minden magyarázat nélkül tűnt el az életéből. A lezáratlan múlt és a szakmai felelősség sem hagyja nyugodni – nem is beszélve a rejtélyes elváltozásokról, amiket a csontokon felfedez. Az égkék szemű Ryan nyomozó eközben több eseten is dolgozik: három eltűnt személy és három azonosítatlan holttest után nyomoz. Mind lány és tizenéves. A munkájához szüksége van Tempe segítségére, noha kapcsolatuk a nő exférjének felbukkanása miatt a végéhez közelít. Lehet, hogy a csontváz csak egy újabb az ifjú áldozatok sorában? Vagy Tempe túlreagálja a helyzetet, és nincs is kapcsolat az ügyek közt? Megérzéseit követve ismét saját kezébe veszi a nyomozást, miközben magánéleti viharai közt lavírozva próbálja elkerülni a teljes összeomlást. A kutatás eredménye azonban felkészületlenül éri. Vajon fent tudja tartani szakmai távolságtartását és meg tudja oldani az ügyet, vagy végképp maga alá temeti őt a múlt?

 

covers_491974.jpgA számomra teljesen kimondhatatlan nevű Yrsa Sigurðardóttir ízlandi írónő újabb kötete június7-én jelent meg magyarul (Animus kiadó). Az örvény mind nyomtatott, mint elektronikus formában elérhető. Örömmel látom ezt a trendet, hogy szinte minden könyv elérhető ilyen formában is, lehetőséget biztosítva ezzel az ebook olvasót használóknak, hogy legálisan juthassanak hozzá a legújabb megjelenésekhez.

Fülszöveg (Óvatosan, cselekményleírás veszély): Egy iskolában tíz éve elástak egy időkapszulát. A benne található fogalmazásokban a diákok leírták, milyennek képzelik a jövőt. Csakhogy a gyermeki elképzelések közé egy fenyegető üzenet is került, amely hat, monogrammal jelölt ember halálát jövendöli. Huldar, aki elvesztette vezetői pozícióját a rendőrségnél, úgy véli, ezzel a piti üggyel akarják távol tartani a valódi nyomozói munkától. Ugyan valószínűtlennek tartja, hogy bárki valóra váltaná kamaszkori fantáziáit, a biztonság kedvéért a gyerekpszichológus Freyja segítségét kéri, hogy kideríthesse, valós-e a fenyegetés. Nemsokára döbbenetes dolgok történnek: levágott testrészeket találnak egy kertben, majd meghal egy férfi, akinek monogramja egyezik a fenyegető üzenetben található egyik monogrammal. Megkezdődik a versenyfutás az idővel: Huldarnak és Freyjának meg kell találnia az üzenet íróját, azonosítania kell a potenciális áldozatokat és a gyilkost, amíg nem késő.

 

covers_495903.jpgA Libri elhozta nekünk Robert BryndzaErika Foster nyomoz sorozatának második részét, június 15-től megvásárolható az Éjjeli vadász.

Fülszöveg  (Óvatosan, cselekményleírás veszély): A fullasztóan forró nyári éjszakán Erika Foster nyomozót egy gyilkosság helyszínére hívják. Az áldozatot megfojtották az ágyában; a csuklója összekötözve, a fejére műanyag zacskót húztak. 
Néhány nappal később újabb holttestet találnak – pontosan ugyanolyan körülmények között. Foster és csapata olyan sorozatgyilkost keres, aki az utolsó pillanatig követi a kiszemelt prédát.Az áldozatok mindegyike zárkózott, egyedülálló férfi. 
Lehet valami közös a múltjukban? 
Milyen kapcsolat fűzi őket a gyilkoshoz? Erika az állását is kockára téve mindent elkövet, hogy elkapja az Éjjeli Vadászt, mielőtt az ismét gyilkolna. De lehet, hogy az elkövető nemcsak a leendő áldozatokat figyeli, hanem a nyomozónő is veszélyben van?

 

covers_491511.jpgLinda Castillo, amerikai írónő Kate Burkholder sorozatából már nyolc rész jelent meg magyarul, és a hónap végén, június 25-én érkezik a kilencedik is, a Sötét úton (kiadja: General Press).

Fülszöveg (Óvatosan, cselekményleírás veszély): Az ​erőszakos, zűrös természetéről ismert Joseph Kinget a felesége meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik. A kiközösített amish férfi azonban két hét múlva megszökik a börtönből, és egyenesen Painters Millbe tart. A szökés híre futótűzként terjed, és nagy kihívás elé állítja Kate Burkholder rendőrfőnököt meg a csapatát. Az ügy ráadásul személyesen is érinti Kate-et, hiszen a férfival együtt nőtt fel, és álmában sem gondolta volna, hogy az egyszer csak megjelenik, majd őt magát, valamint öt saját gyermekét is túszul ejti az amish nagybátyjuk birtokán. A férfi kétségbeesett, fegyvere van, és úgy érzi, nincs vesztenivalója. Kate szörnyen félti a gyerekeket, ezért egyezségre jut Josephfel, aki arra kéri, segítsen neki bebizonyítani az ártatlanságát, cserébe szabadon engedi őt. A rendőrfőnök kételkedik ugyan a férfi igazában, ám amint egyre több tény és bizonyíték mond ellent egymásnak, maga sem tudja, mit higgyen. Hűséges csapatával karöltve saját nyomozásba kezd, hogy fényt derítsen egy szörnyű titokra. Kisvártatva kiderül, hogy valaki akár még ölni is hajlandó azért, hogy az igazság sose lásson napvilágot…

 

 

Thriller 

 

covers_490998.jpgJohn Marrs első magyarul is megjelent könyve a The One - A tökéletes pár.  A regény egyszerre tartalmaz thriller és sci-fi elemeket is, ami mindig érdekes párosítás. Bevallom a borító alapján nem épp ezek a zsánerek jutottak volna eszembe. Június 7-én került a könyvespolcokra, a Maxim kiadó által.

FülszövegMeddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit? Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Csak gyorsan mintát vesz az ember a szájából, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett. Ezt ígéri a DNSPárod. Egy évtizeddel ezelőtt egy vállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társukkal. Azóta világszerte emberek millió találták meg a DNS-párjukat. De ennek a felfedezésnek is megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a hagyományos értelemben vett randevúzást, románcot, valamint szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint a többi…

 

covers_492617.jpgMo Hayder könyvének borítójától egyszerűen csak kiver a víz. Nem bírom se a próbababákat, se a játékbabákat. Egyszerűen para. Szóval engem már csak ezzel is lehetne ijesztgetni, nem szükséges egy sort sem elolvasnom. Aki viszont képes túllépni ezen (bár olvasás közben inkább a könyv belsejét nézzük, szóval miért is ne?) máris mehet megvenni a könyvet, hiszen A bábu június 8-án jelent meg a Lettero gondozásában.

Fülszöveg: Valami nincs rendben a Beechway kórház pszichiátria osztályán. Az egyik páciens megcsonkítja magát, a másik öngyilkos lesz – mindkettő váratlan áramkimaradáskor történik. A figyelőkamerák semmit sem rögzítenek. A betegek azt suttogják, visszatért Maude, a gonosz szellem. Kétségbeesett tettekbe terrorizálja őket, éjjelente átkokat lehel a fülükbe. A kórház dolgozói nem hisznek a természetfeletti erőkben. De a páciensek határozottan állítják, hogy áramkimaradáskor mindig valami furcsát észlelnek. Aztán megtalálják azt a különleges rajzot, amelyet az öngyilkos beteg hagyott hátra. Egy alakot ábrázol, aki feltűnően hasonlít a nemrégiben gyógyultnak nyilvánított és elbocsátott Isaac Handelhez. 
Ilyen egyszerű lenne megoldás? Dehogy! A pokoli cselszövés éppen csak elkezdődött.

 

covers_472378.jpgKathryn Croft nős, lányos könyvei után (A lány akinek nincs múltjaA lány akit elvesztettélA nő, aki máshol ébredt) egy újabb regényt olvashatunk tőle, méghozzá a Csendes hazugságok című pszicho-thrillert. Kiadja a Művelt Nép kiadó, a polcokra pedig június 18-tól kerül ki.

Fülszöveg: „A férje nem lett öngyilkos.” Öt évbe telt, amire rendbe hozta az életét. Öt szó romba dönti. 
Mia Hamilton tökéletes életet élt egyetemi tanár férjével, Zach-kel és kétéves lányukkal. Minden megváltozott, amikor Zach öngyilkosságot követett el azon az éjszakán, amelyen egyik tanítványának nyoma veszett. 
Öt évvel később felbukkan egy idegen nő, és közli Miával, hogy a férje nem ölte meg magát. Alison olyan ösvényekre vezeti az asszonyt a férfi múltjában, hogy Mia már kezdi azt hinni, nem ismerte a saját férjét. A leleplezett titkok egyre sötétebbek lesznek, és fölmerül benne a kérdés: Vajon miért segít neki Alison ilyen buzgón? 
Aztán megdöbbentő helyen tűnik fel a rejtély egy mozaikja, és Miának el kell döntenie, megbolondult-e, vagy veszélyben van az élete. 
Letehetetlen pszichológiai thriller megszállottságról és eltemetett titkokról 
A lány, akinek nincs múltja bestseller szerzőjétől.

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr8614050618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása