Ülj le mellém

Szeptemberi pénztárca sirató (1/2)

Krimi/thriller megjelenések

2019. augusztus 31. - farmosidora

Ismét eltelt egy hónap, és bár az augusztust legfőképp Gárdonyi regények beszerzésével és olvasásával töltöttem, nem feledkeztem meg az egyik kedvenc műfajomról sem, a krimiről. Ahogy elnézem, mozgalmas ősz vár ránk megjelenések terén. Volt egy nagy meglepetés is böngészés közben, így már most tudom, hogy hiába próbálnék könyvvásárlás-mentes szeptembert tartani, már veszett ügyem van.

Böngészésre fel! Vaduljunk!

kepkivagas.JPG

covers_538002.jpg

Patricia Gibney Lottie Parker sorozatának ötödik része, a Maradj csöndben már szeptember 1-jén kapható lesz a Libri kiadó gondozásában. 

Fülszöveg:

A ​város, amely tele van titokkal… és most egy újabb gyilkos közeleg.

Egy fülledt nyári estén a tizenegy éves Mikey Discroll elindul hazafelé a barátjától. Összezúzott testét két nappal később találják meg helyi kamaszok egy virágágyásban. 
Az ügyet Lottie Parker nyomozó kapja meg, amely ezúttal személyes: fiának, Seannak egy kedves barátjáról van szó. Mikey a lepusztult Munbally lakótelepen élt a város másik végén, és Sean szerint a fiú viselkedésében nem volt semmi szokatlan. Lottie nem tudja leküzdeni gyanakvását, hogy fia talán rejteget valamit előle… 
Néhány nappal később a közeli tó vadvirágos partján újabb halott fiút találnak. 
Bomlott elméjű elkövető után indul meg a hajsza, ám ahhoz, hogy a tettest elkaphassa, Lottie-nak rejtélyek szövevényes hálóját kell kibogoznia, amelyet Mikey barátai olyan elszántan titkolnak. Mindenki titkolózik, de vajon kit akarnak megóvni ezzel? Vajon Lottie, aki fia életét féltve küzd, idejében megtalálja a gyilkost?

Karin Slaughter, Robert Dugoni és Rachel Abbott rajongói imádni fogják Patricia Gibney legújabb, borzongató thrillerét. A Maradj csöndben az utolsó oldalakig fenntartja a feszültséget.

 

covers_470328.jpg

Max Manning sorozatindító (Fenton felügyelő) kötetét, az Én, a gyilkost szeptember 2-tól lehet kapni, és a Művelt Nép hozza el nekünk. A fülszövegeben szerepel egy csúnya félrefordítás (ha érdekel, ITT megtalálod), de mindenki döntse el maga, hogy felül tud-e kerekedni ezen a bakin.

Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz):

Belenézel a szemébe, mielőtt megölöm?

Én, a Gyilkos két felvételt küld az első áldozatáról. 
A halál előtt. A halál után. 
Egy vírus azonban még azelőtt megsemmisíti a képeket, mielőtt Fenton felügyelő megtalálná a holttestet. 
Hamarosan újabb áldozat fotója érkezik, szintén online… és a gyilkos nem áll le. 
Áldozatai számának növekedésével egyre többen követik az interneten, ő pedig szereti teljesíteni rajongói kívánságát… 
Fenton felügyelő megszállottan keresi Én, a Gyilkost, aki most nem találomra vadássza le az áldozatát. Fenton és a lánya számára a hajsza élet-halál kérdésévé válik.

Félelmetes, pulzuspörgető thriller.

 

 
covers_562788.jpgJ. L. Butler bemutatkozó regénye, az Enyém vagy (XXI. Század kiadó) szintén szeptember 2-án startol a könyvesboltokban. Az írói álnév (mint, ahogy a fülszövegben is látható) Tasmina Perry-t takarja, aki romantikus, chick lit műfajokban utazik. Mindig érdekes, amikor ilyen éles műfajváltással próbálkozik egy szerző, és hihetetlenül veszélyes is.

Fülszöveg:

Tasmina Perry első álnéven írt pszichothrillerében a műfaj új területén próbál szerencsét. 
Martin felesége hirtelen eltűnik. Egy ideje nem éltek együtt, ennek ellenére a férfi az első számú gyanúsított. Ügyvédje, Francine módszeresen építi a karrierjét és csak egy lépésre van attól, hogy bekerüljön a londoni jogászok krémjébe. Martinnal nagyon vonzódnak egymáshoz és őrült viszonyba kezdenek. 
Francine nem bízik meg a férfiban, aki egy különös történettel áll elő. Az ügyvédnő hirtelen titkok és hazugságok labirintusában találja magát… 
Vajon mi történt azon az estén, amire Francine képtelen visszaemlékezni? A háló egyre szorosabbra fonódik körülötte: nemcsak a karrierje forog kockán, hanem az élete is. 
„Elkap és egy pillanatra sem ereszt: felkavaró történet London sötét oldaláról.” – Erin Kelly 
„Képtelenség letenni: intelligens, lenyűgöző.” – Adele Parks 
„Remekül megírt, lebilincselő történet. Kizárt, hogy félbehagyd.” – Jane Corry

 

covers_563111.jpg

Stephen Kinget úgy sejtem nem kell bemutatni senkinek. Bill Hodges sorozatának második része, az Aki kapja, marja  került szeptember 2-án újra kiadásra az Európa kiadónál.

Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz):

Mr. ​Mercedes-ben bemutatkozó hősök eklektikus hármasának főszereplésével itt a mesteri, lélegzetelállító folytatás egy olvasóról, aki túlzásba viszi a rögeszmés rajongást egy emberkerülő íróért. 
„Ébresztő, géniusz!” – így kezdődik Stephen King letehetetlen új regénye egy bosszúvágyó olvasóról. Az ébresztő John Rothsteinnek, az ikonikus írózseninek szól, aki megteremtette az imádott és világhírű Jimmy Goldot, de többé már nem publikál. Morris Bellamy pedig őrjöng, nemcsak Rothstein hallgatása miatt, hanem azért is, mert a nonkonformista Jimmy Gold eladta magát a karrierért a reklámszakmában. Morris megöli Rothsteint, és igen, a pénzt is kipakolja a széfjéből, de az igazi kincset azok a noteszok jelentik, amelyekben lehet még legalább egy Gold-regény. 
Alighogy elrejti a pénzt és a noteszokat, Morrist nemi erőszakért bevágják egy szigorított fegyházba. Évtizedekkel később egy Peter Saubers nevű kamasz, akinek az apja súlyosan megsérült a Mr. Mercedes-merényletben, megtalálja a kincset, úgyhogy a Bill Hodges-féle csapatnak most Pete-et és családját kell megvédenie az egyre eszelősebb és vérszomjasabb Morristól, aki harmincöt év után kiszabadult, és követeli vissza a noteszait meg a pénzét. 
King a Tortúra óta nem foglalkozott az olvasóval, aki addig bálványozza az írót, amíg baj nem lesz belőle. Az Aki kapja, marja nemcsak vérfagyasztó, bravúros krimi, de azt is bemutatja, hogyan formálja az irodalom az életet – jól vagy rosszul, most és mindörökké.

 

covers_545781.jpg

Thomas Harrist elsősorban a hátborzongató sorozatgyilkos, Hannibal Lecter megalkotójaként tartják számon (mely könyvei szintén csodás új kiadásokban jelentek meg mostanság). Ám most a General Press elhozott tőle, egy eddig magyarul még kiadatlan történetet, a Cari Mora című krimijét, amit szeptember 6-tól vásárolhatunk meg.

Fülszöveg:

Fél tonna arany rejlik egy Miami Beach-i tengerparton álló villa alatt. Akik évek óta keresik, mindenre képesek. A bandát Hans-Peter Schneider vezeti, akit csillapíthatatlan étvágy hajt, és azzal keresi a kenyerét, hogy valóra váltja a gazdag emberek erőszakos fantáziáit. 
Cari Mora, a ház őrzője az erőszak elől menekült el a szülőhazájából. Miamiban él, ahol a bizonytalan ideiglenes menekültstátusz miatt ki van téve a bevándorlási hivatal kényének-kedvének. Ahogy Hans-Peter egyre közeledik a kincshez, megakad a szeme a gyönyörű nőn, akin sebet ejtett a háború. Cari Mora azonban meglepő képességekkel rendelkezik, és a túlélőösztönét már korábban is próbára tette a sors.

 

covers_563784.jpg

Guillaume Musso francia szerző művei virágkorukat élik, könyvei csak úgy potyognak a polcokra, egy vitathatatlanul gyönyörű, egységes borítóval. A fanatikusok szeptember  6-án meg is vehetik a legújabb darabot a gyűjteménybe, Az éjszaka és a lányka című könyvét a Park kiadó hozza el nekünk. Extra hozzáfűznivalóm: miért hittem, hogy Musso egy idős, ősz hajú férfi? Hát ez egy kellemes arcú fiatalembör!!!

Fülszöveg:

Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet

1992 tele, francia Riviéra

Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból. 
Soha többé nem látja senki.

2017 tavasza, francia Riviéra

Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.

Semmi nem állhat az igazság útjába

 

covers_558567.jpg

Nem tagadom, tágra nyílt a szemem, amikor megláttam, hogy Kőhalmi Zoltán (az egyik olyan stand up comedys, aki még ér a szememben valamit) krimi írásra adta a fejét. A fülszöveg jó kedvcsináló, de, hogy a  A ​férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit mit tud nyújtani, azt szeptember 11-e után tudjuk csak meg (Helikon). 

Fülszöveg:

Az ​megvan, hogy Jo Nesbø, Rejtő Jenő és Italo Calvino együtt írnak regényt? Nincs? Akkor most ideje megvásárolnod Kőhalmi Zoltánnak, a magyar stand up egyik legjobbjának első könyvét, ugyanis ez a regény éppen ilyen: mintha egy őrült posztmodern író állna neki egy norvég krimi megalkotásának, de közben féktelen humora nem hagyná, hogy a dolgok a rendes medrükben csordogáljanak. Végül egy agyament paródia születik, amiben a skandináv bűnügyi regények minden jellemző alkatrésze megtalálható: alkoholista, antiszociális nyomozó; gyermekkori traumák, társadalomkritika, titkosszolgálat, külföldi maffiák, extrém gyilkolási formulák, hullahegyek és a többi… De amíg a 101. halottig eljutunk, hőseink más könyvekben is megfordulnak (nagyjából Japántól Oroszországig), a sztori újabb és újabb hajmeresztő fordulatokat vesz, és amikor már azt hinnénk, hogy ennél a szerző már képtelen jobban megcsavarni a történetet, akkor rá kell jönnünk: de igen! Térdcsapkodósan letehetetlen, borzalmasan izgalmas, őrülten mulatságos. Kőhalmi magyar humoristának is jelentős, ám norvég krimiírónak egyenesen felejthetetlen!

Cserna-Szabó András

 

covers_558529.jpg

Imádom a magyarokat a listán! Írjatok, írjatok! Mutassátok meg a világnak, milyen zseniálisan kreatívak vagytok! Orosdy Dániel rukkolt elő ismét valamivel, enyhén postairon színű borítóval megáldott alkotásával, a Wakonddal (Athenaeum). Csak remélni tudom, hogy a péntek 13 szerencsés dátum lesz neki.

Fülszöveg:

Egy ​titokzatos, de népszerűnek nem mondható rendőr, Woiczek Dávid felkészültségének és a vak véletlennek köszönhetően megismeri egy óriási drog-adásvétel részleteit. Az információkat annak rendje és módja szerint át is adja a főnökének, Sréder Pálnak, aki azonban a frissen szerzett sérelmei hatására súlyos döntést hoz. 
Ahelyett, hogy nem a szokásos – törvényes – utat követné, szövetségre lép a beosztottjaival, Woiczekkel és szedett-vedett kollégáival, hogy saját jövőjüket alapozzák meg a megszerzett pénzzel és droggal. 
Természetesen homok kerül a fogaskerekek közé, az eredmény: lövöldözés, vérfürdő. A szajré végül Sréderékhez kerül ugyan, az igazi problémák azonban csak ekkor kezdődnek. A GG-nek becézett gengszterfőnök nem veszi jó néven, hogy meglopták… 
A sokoldalú alkotó, Merényi Dániel alias Grafitember most másik, kevésbé humoros oldalát mutatja: ezúttal a bűnügyi regény képregényrajzoló társszerzője.

„Woiczek ismét harapófogóba került. Varanggyal már találkozott egyszer (igaz, futólag), ezért nem kockáztathatta meg, hogy felismeri, viszont a kapun sem ronthatott ki, mert akkor meg a sofőr előtt bukott volna le. Az előtéren végigszaladva eljuthatott volna arra kis közös területre, ahová a lakások ajtaja nézett a gang felől, csakhogy ezzel ismét a lebukást kockáztatta volna, és a hangok alapján az sem volt kizárható, hogy már késő lenne elkezdeni futni. Hirtelen ötlettől vezérelve felnyitotta az egyik kuka tetejét, a pizzás dobozokkal lenyomta a szemetet a tároló aljára, majd ő maga is beugrott a nyíláson. A pokrócot kapkodva elrendezte a testén, hogy a fejét kivéve mindenhol fedje, majd igyekezett olyan helyzetben megmerevedni, amelyből minél jobban kiláthatott a kuka csúsztatható fedele és oldala közötti szűk résen. A szemét zörgése nem volt feltűnő, viszont a hangok nagyon halkan szűrődtek be a tartály fémfalain. Nagyjából fél perc elteltével ketten kerültek a szemetes közvetlen közelébe.”

 

covers_563112.jpgMég egy Stephen King, még egy újra megjelenés, az AgykontrollA kiadó a szokásos Európa, a megjegyzendő dátum pedig szeptember 15. Örülök, hogy egyre több King könyv kap helyet a könyvesboltok polcain.

Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz):

Amikor egy sokszoros gyilkos ráébred, hogy a szellemnek hatalma van az anyag fölött.

Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru és társa, Holly Gibney egy öngyilkosság ügyében nyomoznak, amelyhez köze lehet Brady Hartsfieldnek, az ördögi Mercedeses Gyilkosnak. 
Igaz, Brady öt évvel azelőtt, amikor többször is fejbe vágták a zsúfolt koncertcsarnokban, amelyet fel akart robbantani, olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy azóta is kórházban van, csak üresen bambul, és az orvosok szerint reménye sincs a gyógyulásra. Ám a 217-es szobában, ahol az ártalmatlannak tartott gyilkos vegetál, egy titokzatos, gonosz erő ébred, amely hozzásegítheti Bradyt, hogy bosszút álljon ellenségein – sőt az egész városon….

A Mr. Mercedes és az Aki kapja, marja után itt a Bill Hodges-trilógia csattanós fináléja, amelyben a hősöknek immár egy természetfölötti képességgel rendelkező, sátáni alakkal kell megküzdeniük életre-halálra.

 

covers_565482.jpg

Bevallom, el nem tudom képzelni, hogy tud több író dolgozni egyazon könyvön (piros fedeles füzetecskébe feljegyezve: utánajárni!). Szeptember 19-én jelenik meg Michael Hjorth és Hans Rosenfeldt közös gyermeke az Egyetlen igazság, melyet az Animus kiadónak köszönhetünk.

Fülszöveg:

Sebastian Bergman kriminálpszichológus már beletörődött, hogy nem dolgozhat a királyi gyilkossági nyomozóhatósággal, ezért visszatért a könyvíráshoz. A lánya, Vanja Uppsalában talált munkát, és éppen egy elvetemült bűnöző után kutat. A tettes az áldozatai mögé lopódzik, altatóinjekciót ad be nekik, majd zsákot húz a fejükre, és megerőszakolja őket. 
Amikor az egyik áldozat meghal, bevonják az ügybe a királyi gyilkossági nyomozóhatóságot. A helyi nyomozócsoport vezetője pedig felkéri szakértőnek Sebastiant. 
Az újra egyesülő csapat tagjai kénytelenek félretenni a személyes gondjaikat és konfliktusaikat, hogy elfoghassák a brutális erőszaktevőt, aki rettegésben tartja a várost. Rájönnek, hogy nem véletlenszerűen választja ki az áldozatait. Már csak az a kérdés, mi lehet a kapcsolat közöttük. És miért szeretnék olyan sokan, hogy ne derüljön fény az elkövető kilétére?

 

covers_565479.jpg

Szelle Ákos bemutatkozó regénye, a Sebek a falon szeptember 23-tól vásárolható meg (Animus). Továbbra is: hajrá magyarok!

Fülszöveg:

Kroszner Barnabás élete látszólag sínen van. Szép családi házban él feleségével, aki gyermeket vár. A férfi egykori zűrös, drogokkal és nélkülözéssel teli életét is maga mögött hagyta. Egy nap azonban hívást kap a rendőrségtől. Édesanyját, akivel évek óta nem találkozott, brutálisan megkínozták és megölték. Kroszner a szülőfalujába, Verkénybe megy, hogy elrendezze az ügyeket. Nem is sejti, hogy ez egy pokoli utazás kezdete. 
A faluban mindenki furcsának tűnik. Rigó őrmester képtelen ellátni a feladatát. Fazekas atya folyamatosan vérbosszút kiált a misén. És Kroszner maga is különösen viselkedik: szinte hidegen hagyja saját édesanyja halála. 
Verkény mintha meg lenne átkozva. Egyre kegyetlenebb gyilkosságok követik egymást. Vajon a mészárlások között van összefüggés? Mi lehet az a láthatatlan szál, ami összeköti az áldozatokat? És mit üzen a múlt? 
Szelle Ákos pszichothrillere a skandináv krimik hátborzongató hangulatát idézi.

 

covers_562710.jpg

David Baldacci az az író, akitől már évek óta szeretnék olvasni, ám amikor kézbe veszem valamely könyvét az enyhén fogkrémreklám vigyorú fickónak, mindig megakad a szemem valami máson. Na, majd egyszer talán! Aki viszont szereti, annak jó hír, hogy szeptember 26-án megjelenik az Atlee Pine sorozat nyitódarabja, Az irgalom útja (General Press).

Fülszöveg:

Atlee Pine emlékezetébe beleégett, ahogy az emberrabló dermesztő ritmusra szavalja a kiszámolót, így választva a hatéves Atlee és az ikertestvére, Mercy között. Atlee soha többé nem látta a nővérét… 
Három évtizeddel az után a félelmetes éjszaka után Atlee Pine az FBI ügynökeként az Egyesült Államok délnyugati részén, a kietlen vadonban teljesít szolgálatot. Ő az egyedüli ügynök az arizonai Shattered Rockban, amelyhez a Grand Canyon is tartozik. 
Így amikor egy turista eltűnik a szurdokban, az öszvérét pedig megtalálják kibelezve, Pine lát neki a nyomozásnak. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy a férfit nem elsősorban a táj szépsége érdekelte: sokkal rejtélyesebb küldetésben járt. Ahogy a nő elkezdi összerakni a kirakós darabkáit, lassan egy rémisztő összeesküvés képe rajzolódik ki – ám ekkor hirtelen elveszik tőle az ügyet. Megéri-e vajon kockára tenni a karrierjét azért, hogy megtalálja az eltűnt férfit, és kiderítse az igazságot?

 

covers_567543.jpg

Ó igen, az örök szerelem: Millennium sorozat. Ez volt az a bizonyos meglepetés, amit a bevezetőben említettem, ugyanis fogalmam sem volt róla, hogy várható ez a megjelenés. Furcsa a kapcsolatom a David Lagercrantz által írt részekkel. Meg sem közelítik Stieg Larsson színvonalát, mégsem tudom magam távol tartani tőlük. Nem lesz ez másként a sorozat elviekben utolsó részével sem. A lány, aki kétszer élt szeptember 30-án jelenik meg az Animus kiadó jóvoltából. 

Fülszöveg:

Egy stockholmi parkban egy hajléktalan férfi holttestére bukkannak. A hatóságok eleinte úgy vélik, hogy a férfi halála csupán sajnálatos szerencsétlenség. Fredrika Nyman igazságügyi orvosszakértő azonban gyanakodni kezd, és megkeresi Mikael Blomkvistet, akinek a telefonszáma ott rejtőzött az elhunyt zsebében. Az újságíró vonakodva bár, de nyomozni kezd az ügyben. Kideríti, hogy a hajléktalan többször emlegette nyilvánosan a svéd védelmi minisztert. Vajon igaz, amit róla mondott, vagy csupán egy elborult elme szüleménye? És mi köze mindehhez a kormánynak? Mikael Lisbeth Salanderhez fordul segítségért, de a lány Moszkvába utazott, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljon a testvérével, Camillával, ugyanis elhatározta, hogy ideje üldözöttből üldözővé válnia.

A lány, aki kétszer élt a Stieg Larsson által elindított, zseniális "tetovált lány"-sorozat utolsó része. A szerző, David Lagercrantz bevezet bennünket a politikai botrányok, hatalmi játékok és az orosz trollgyárak által manipulált gyűlöletkampányok világába, miközben megtudhatjuk, milyen fordulatokat tartogat a sors Mikael Blomkvist és Lisbeth Salander számára.

 

covers_563629.jpg

Søren Sveistrup különös című regénye, A gesztenyeember szeptember 30-án jelenik meg (Partvonal)

Fülszöveg:

Hátborzongató ​pszichothriller a GYILKOSSÁG – THE KILLING filmsorozat szerzőjétől

Koppenhága külvárosban egy csendes októberi reggel a rendőrség egy fiatal, egyedülálló anya holttestére bukkan, akit brutálisan meggyilkoltak és megcsonkítottak: a nőnek levágták az egyik kezét, és a feje fölé egy kis gesztenyéből készült babát lógattak. 
Az ügyet Naia Thulin, az ambiciózus fiatal detektív kapja. A partnere Mark Hess, a lelkileg kiégett nyomozó, akit nemrég rúgtak ki az Europolból. A nyomozók felfigyelnek a titokzatos, gesztenyéből készült figurára, ami elvezeti őket egy korábban eltűnt személyhez: a megtalált holttest Rosa Hartung politikusnő tizenkét éves lánya. De a Hartung-ügyet már rég lezárták, a mentálisan beteg férfi, aki anno bevallotta a gyilkosságát, már rács mögött van. 
Ám nem sokkal ezután egy másik nőt is meggyilkolnak, és a gyilkosság helyszínén ismét felbukkan a kis gesztenyeember. Thulin és Hess gyanítja, hogy kapcsolat van a Hartung-ügy és a meggyilkolt nők között. De mi lehet az? Nincs sok ideje a nyomozóknak, Thulin és Hess gyakorlatilag versenyt fut az idővel, mert egyre valószínűbb, hogy sorozatgyilkosról van szó, aki korántsem fejezte be ámokfutását…

 

Nem véletlenül szerepel a címben, hogy 1/2, de nem ám. A napokban érkezek még a horror/fantasy/sci-fi megjelenésekkel is. 

  

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr3515028168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása