Ülj le mellém

Az orosz, a német és a szadista író esete

Ajánló Tomcsik Nóra Tél Berlinben című regényéről

2020. február 26. - farmosidora

Magam számára is meglepő módon egyre nagyobb szerepet játszanak az életemben a történelmi regények. Egyelőre nem dobálóznék azzal, hogy ez és ez a kedvenc időszakom, mert még mindig nem tudom eldönteni, miről szeretek leginkább olvasni. Minden lecsúszik, legyen az magyar, amerikai, német vagy orosz, legyen bár ókor, középkor vagy újkor. Az viszont tény, hogy vannak témák, amelyek mélyebben érintenek: szegregáció, háború, igazságtalanság, női sorsok.

Nagyjából két éve ismerkedtem meg Tomcsik Nóra munkásságával a Változások kora című történelmi regényét olvasva (A könyvről készült bejegyzést ITT olvashatjátok). Azóta is folyamatosan nyomon követem, épp min dolgozik, mely karaktereit kívánja a nehézségek kellős közepébe pottyantani, hogy az olvasó elkerekedett szemmel, szája elé kapott kézzel mutogasson mindenre és mindenkire, hogy: de nemár! Hát mit ártott neked ez az ember? Mert tény, ami tény, nem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánna a szereplőivel.

Ennek fényében nézzük, mit ad nekünk a Tél Berlinben című, II. világháborúban játszódó regénye, mely az idei Könyvfesztiválra jelenik meg. 

 

Író: Tomcsik Nóracovers_584414.jpg

Kiadó: Mogul

Borító: Pongrácz Edit

Megjelenés várható ideje: 2020. április 23.

Oldalszám: 380

Műfaj: történelmi, világháború, nácizmus, váltott szemszög

Moly adatlap: https://moly.hu/konyvek/tomcsik-nora-tel-berlinben

 

Fülszöveg:

A húszéves Franz maga módján lázad a rendszer ellen. Bohém életet él, swing klubokba jár, és céltáblának használja a Hitlert ábrázoló plakátokat. Egy este megismerkedik a kissé magának való, orosz származású Borisszal, akinek minden vágya, hogy egy napon a nagy írók soraiba léphessen.
Bár kevésbé nem is hasonlíthatnának, különleges barátság alakul ki közöttük.
A háború azonban már a küszöbön áll…
Hat évvel később Franzot az SS századosaként Berlinbe helyezik, hogy felszámolja a városban szerveződő ellenállási mozgalmat. Amikor azonban kiderül, hogy épp egykori barátját kellene a Gestapo kezére adnia, Franz választani kényszerül: végzetesen megadja magát az általa annyira gyűlölt rendszernek, vagy felvállalja egykori elveit, még ha ennek meg is kell fizetnie az árát.

 

86322296_3170836659649704_4499254533511184384_n.jpg"A történet főhősei Franz és Borisz, akik szoros barátokká válnak az egyetemi éveik alatt, a háború azonban ellentétes oldalakra sodorja őket, egyikükből SS tiszt, a másikból partizán lesz. A végzetes találkozás pedig szinte elkerülhetetlen..." (Tomcsik Nóra)

 

Szerencsés vagyok, mert megjelenése előtt olvashattam Franz és Borisz történetét, az ilyen mindig nyakonönti az élményt egy jó adag különlegességgel. Muszáj vagyok kiemelni, hogy a borító -mint ahogy az írónő többi könyvénél is- Pongrácz Edit keze munkáját dícséri.  

Történetünk elején a háború szélén billegő Németországban járunk, ahol a két fiú személyisége távolabb nem is állhatna egymástól; Borisz, a Németországba települt orosz család sarja, visszahúzódó írópalánta, Franz pedig egy nagyszájú nőcsábász, akinek esze ágában sincs nacionalista eszméket vallani. Látszólag nincs az az Isten, aki egy vágányra terelhetné az életüket. Isten nincs is, író viszont annál inkább. Szorosra fonja, megcsomózza, ostort készít és keményen hajt: még egy oldal, még egy oldal. Arra eszméltem, hogy nincs tovább, lapoznék, de ennyi volt, nem egészen négy nap alatt olvastam el egy olyan időszakomban, amikor nem lett volna időm könyvekre. Tomcsik Nóra csinált rá időt.

Szerettem a váltott szemszögű mesélést, az időbeli ugrálásokat, a háború előtti, és a kőkeményen háborús időszakokat. Több érzést, érdekes dinamikát adott a történetnek, ráadásul könnyebb megérteni a főszereplők motivációit is. Ami nem feltétlenül egyszerű, ha azt vesszük, hogy Franz -akivel ha akarsz, ha nem, szimpatizálni fogsz-, egy meghasonlott, bohém nemnáci. Na erre varrjál gombot; kicsit, nagyot, kereket vagy szögletest. Az ő szálát kiváltképp fontosnak érzem, már csak a német katonák megítélése miatt is. Ne higyjük azt, hogy minden hadseregbe besorozott férfi hithű náci, a Führer hű katonája volt, aki karlendítéssel jött a világra és helyből gyűlölt mindenkit, aki nem az árja faj szülötte. Kíméletlenül berángatták őket, ha hittek a nacionalizmus eszméjében, ha nem. A tisztek majd gondoskodtak arról, hogy jó katona legyen; tegye, amit tenni kell, öljön, ha ölni kell, haljon, ha halni kell. És természetesen minden esetben fogja be a száját miközben végrehajtja a parancsot.

 

77276681_2977705392296166_6592292616266579968_o.jpg

 

Borisz sokkal inkább  az én stílusom: zárkózott, komoly, egy igazi könyvmoly, egy szerethető, intelligens srác, hatalmas szívvel. Karaktere gyönyörűen fejlődik a könyv során, kezdeti esetlenségét levetve igazi férfivá érik a regény végére. Barátsága Franz-cal annak ellenére működött, hogy valószínűleg egy békés világban simán elmentek volna egymás mellett. Hiába áll azonban hozzám közelebb, mint személyiség, a már kifejtett okok miatt Franz érdekesebb, mélyebb, összetettebb karakter lett. Nem tudok elmenni szó nélkül a regény remekbeszabott női karaktere mellett sem. Sajnos nem árulhatok el róla semmit anélkül, hogy belemásznék a cselekménybe, így egyszerűen csak higyjétek el nekem, hogy érdekes, kiegészítő történetre érdemes figura, akit Marlene Dietrich tökéletesen játszott volna a vásznon.

Imádtam olvasni, tetszett a cselekményvezetés, szerettem a karaktereket (igen, a nemnácit is) és egyszerűen csak várom, hogy fizikálisan is feltehessem a polcra a többi Tomcsik regény mellé. Továbbra is azt gondolom, hogy nagyon fontos témákhoz nyúl az írónő, ezekre emlékezni kell, ezekről tudni kell. Attól még, hogy becsukjuk a szemünket a történelem létezik, és hatással van a jelenünkre. A Tél Berlinben egy rendkívül olvasmányos, szívfacsaró pillanatokkal teli könyv, kellően sötét befejezéssel. Bátran ajánlom, ha: eddig is szeretted Tomcsik Nóra írásait, érdekel a II. világháború, szereted az önmagukkal vívódó szereplőket, érdekelnek a kémtörténetek, vagy ha egyszerűen csak szeretnél egy jót szórakozni egy karakterközpontú történelmi regény olvasása közben.

 

Tomcsik Nórával találkozhattok az idei Könyvfesztiválon: "A Könyvfesztivál teljes időtartama alatt megtaláltok majd a helyszínen a B Pavilon B66-os standjánál (Imádom a könyveket). Egy dedikálásra, kis csevejre, ölelésre, netán egy közös italra bármikor megtaláltok, ráadásul a Tél Berlinben című regényt is elsők között szerezhetitek be"

Az eseményt a következő linkre kattintva nézhetitek meg: Tomcsik Nóra a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A könyvet előrendelhetitek a Mogul kiadó oldalán a következő linkre kattintva: Szeretném előrendelni

 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

 

A következő módokon veheted fel velem a kapcsolatot:

E-mail: dora.farmosi@gmail.com

Facebook oldal: https://www.facebook.com/csakegypercre/

Instagram: https://www.instagram.com/csakegypercre

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr9415419526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása