Ülj le mellém

Márciusi pénztárca sirató 1/2

Krimi/thriller megjelenések

2020. március 11. - farmosidora

A kormány a mai napon elrendelte a veszélyhelyzetet, mely értelmében az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált elhalasztják (a hivatalos közleményt IDE kattintva érheted el). Az új időpontról még nincs hír. Jobb híján addig is vigasztalódjunk, hogy vannak új megjelenések márciusban is. 

Első körben kezdjünk a krimikkel és thrillerekkel; egész jól megszórták a hónapot a kiadók, van minden, mi szem-szájnak ingere. A mostanában nagy népszerűségnek örvendő Guillaume Mussótól kezdve, Megyeri Juditon át, egészen Harlan Coben új könyvének megjelenéséig.

Csapjunk bele!

books-2566812_1920_1.jpg

 

 

covers_588696.jpg

Cím: Guillaume Musso: Az írók titkos élete

Megjelenés ideje: 2020. március 2.

Kiadó: Park kiadó

 

Fülszöveg:

Felejthetetlen olvasmány, szenzációs irodalmi kirakó, amely akkor válik igazán ördögivé, amikor az író az utolsó darabot is a helyére illeszti.
1999-ben, három kultuszregénnyé vált művel a háta mögött a híres író, Nathan Fawles végleg leszámol az írással, és visszavonul a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő, csodálatos és vad Beaumont-szigetre.
2018 ősze. Fawles az elmúlt húsz évben egyetlen interjút sem adott. Regényei azonban változatlanul rabul ejtik az olvasókat. Mathilde Monney, egy fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a titkot.
Ugyanaznap egy női holttestet sodor partra a víz, és a hatóságok megtiltják a ki- és beutazást a szigetre. Veszélyes párharc kezdődik Mathilde és Nathan között, ahol néma igazság és makacs hazugság áll szemben egymással, a szerelmet és a félelmet pedig csak egy hajszál választja el egymástól…

 

 

covers_592660.jpg

Cím: Jim Butcher: Vérrítusok (A Dresden-akták 6.)

Megjelenés ideje: 2020. március 4.

Kiadó: Delta Vision

Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz):

Ha sorra vesszük Harry Dresden eddigi megbízásait, határozottan nem az tűnik a legrosszabbnak, hogy egy felnőttfilm-forgatáson kell nyomoznia. Ám természetesen a legújabb ügyben is van valami hátborzongató. A film producere úgy véli, valaki elátkozta őt – ám mégis a körülötte lévő nők halnak meg.

Harry helyzetét az sem könnyíti, hogy ebbe a bizarr, rejtélyes nyomozásba Thomas, a kacér, arrogáns vámpír rángatta bele, akinek finoman szólva is kétes a híre. A vámpír valamilyen módon személyesen is érintett az ügyben, bár Harry eleinte nem érti, hogyan. Aztán előkerül egy csontváz Thomas családjának szekrényéből, ami mindent a feje tetejére állít…

 

 

 

covers_591027.jpg

Cím: Greer Hendricks – Sarah Pekkanen: A tökéletes alany

Megjelenés ideje: 2020. március 6.

Kiadó: Alexandra

 

Fülszöveg:

18 ​és 32 év közötti hölgyeket keresünk, akik részt vennének egy kiváló New York-i pszichiáter vezetésével lefolytatandó, etikával és morállal kapcsolatos felmérésben. A résztvevőket bőkezűen megjutalmazzuk. Garantáljuk a névtelenséget. További információért, kérjük, telefonáljon!

Az állandó pénzszűkében lévő 28 éves Jessica Farris számára egy hazugságot is megér, hogy bekerüljön az 500 dollárral kecsegtető pszichológiai kutatásba. A titokzatos és karizmatikus dr. Shields lehetőséget lát benne, így a kísérlet gyakorlati síkon folytatódik – természetesen magasabb fizetségért cserébe. Jessicának hamarosan azt is megszabják, milyen ruhákat hordjon, hogyan viselkedjen, és lassacskán azt sem tudja, hogy mi a valóság és mi a manipulatív kísérlet. A paranoia fogságában vergődő lány nyomozásba kezd, hogy kiderítse a pszichiáternő valódi célját és a titokzatos 5. számú alany sorsát. Az …és én téged el nem hagylak íróinak új regénye letehetetlenül fordulatos pszichológiai thriller az emberi kapcsolatok mélyén rejlő sötétségről.

 

 

covers_593139.jpg

Cím: Kevin Lyon: Evelyn

Megjelenés ideje: 2020. március 11.

Kiadó: MBP Hungary

 

Fülszöveg:

„Egy ​görbe hátú, alacsony, szemüveges emberke fiatal leányok fejpreparátumai mögött büszkélkedett. – Nagyon szépek, Monsieur! – mondta elismerően a márki. – Hol tett szert ezen csinos példányokra? – Kérem szépen, én az Állami Leánynevelő Intézet illem- és tánctanárja vagyok. A donorok a tanítványaim voltak. – Oh, értem. Mondja csak, a Leánynevelő Intézetben nem tűnik fel a hiányuk? – Dehogynem. Bár havonta csak egyet-egyet választok ki magamnak." A könyv fejezetekre bontva 11 különálló, ám egymással több szálon kapcsolódó meghökkentő történetet mesél el, melyek nem nélkülözik az írótól megszokott perverz jeleneteket. Század eleji emberkísérletek, gonoszságot tanító tanintézet, preparált emberi fejek teszik borzongatóvá a regényt, ám annak igazi különlegességét az időrendben kevert események összefüggéseinek felismerése adja. A XIX. század végi és XX. század eleji párizsi történet a nagysikerű Kevin horrornaplója és a Pszichonapló című thriller szereplőit is felsorakoztatva fedi fel a titokzatos Evelyn múltját.

 

 

covers_587513.jpg

Cím: Daniel Cole: Végjáték (Rongybaba 3.)

Megjelenés ideje: 2020. március 16.

Kiadó: Libir

 

Fülszöveg:

Egy bezárt szoba.
Egy holttest.
Egy sírba vitt titok.
Amikor a nyugalmazott rendőr őrmestert, Finlay Shaw-t holtan találják egy bezárt szobában, mindenki elkönyveli, hogy öngyilkosság történt. A kegyvesztetté vált William „Wolf” Fawkes nyomozó azonban másra gyanakszik.
Korábbi társával, Emily Baxter nyomozóval és Edmunds magánnyomozóval közösen Wolf kutakodni kezd Shaw múltjában. Vajon tényleg olyan feddhetetlen volt, amilyennek hitték? Vagy mégis folt esett a becsületén?
Ám nem mindenki örül Wolf visszatérésének, és ahogy nyomozása során egyre sötétebb titkokra derül fény a rendőrségi korrupcióról, úgy sodorja magát egyre nagyobb veszélybe. Hamarosan már nemcsak a karrierje forog kockán, hanem a hozzá legközelebb állók élete is…

 

 

covers_594636.jpg

Cím: Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben

Megjelenés ideje: 2020. március 16.

Kiadó: Európa

 

Fülszöveg:

Egy ​rejtélyes és erőszakos bűnöző ötven betöréses nemi erőszakot követett el és legalább tíz embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban az 1970-es évek végétől több mint tíz éven át. Három évtizeddel később Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró eredt az elkövető nyomába, megszállottan kutatott és publikált az ügyről, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak.

Egy rejtélyes és erőszakos bűnöző ötven betöréses nemi erőszakot követett el és legalább tíz embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban az 1970-es évek végétől több mint tíz éven át.
A Kaliforniai Gyilkosnak nevezett pszichopata ragadozó titokban figyelte meg kiszemelt áldozatait: tökéletesen ismerte a szokásaikat, a napirendjüket, majd a kertvárosi házakba behatolva éjszaka, váratlanul támadta meg őket. Maszkban, gyakran félmeztelenül, kést szorítva a torkuknak. Miközben a fejlődő Kaliforniában modern lakóparkok épültek, a sorozatgyilkos a hálószobák démonává vált, a legjobb detektívek és rendőrök mégsem tudták azonosítani és elkapni. A támadások végül abbamaradtak, a gyilkos pedig hosszú időre eltűnt az éjszakában…
Három évtizeddel később Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró eredt az elkövető nyomába, megszállottan kutatott és publikált az ügyről, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak. McNamara azonban váratlanul meghalt, mielőtt befejezhette volna a könyvet, így végül nem élhette meg a gyilkos letartóztatását sem, amihez közvetetten maga is hozzájárult.
Az Eltűnök a sötétben egyszerre izgalmas nyomozás és pillanatkép egy korról. Miközben eleven prózája elkíséri az olvasót Kalifornia utcáin a gyilkos nyomában, érzékenysége révén megismerjük az áldozatokat, a családi traumákat, a rendőröket, valamint betekintést nyerünk a nyomozás részleteibe, eredményeibe és zsákutcáiba. Megérthetjük, hogy az eset miként változtatta meg a modern bűnüldözést.

 

 

covers_589341.jpg

Cím: Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek (Rózsakői rejtélyek 0,5)

Megjelenés ideje: 2020. március 20.

Kiadó: NewLine

 

Fülszöveg:

Amikor ​azzal az emberrel kell összefognod, akitől legjobb lenne távol tartani magad, a következmények beláthatatlanok…

Flóra házassága romokban, és a katasztrófát azzal tetézi, hogy a munkahelyén is felmond. Valóságos megváltás, mikor az apja hazahívja Rózsakőre, hogy távollétében felügyelje a családi kávézót, az Ambróziát. Ám néhány nap a békés kisvárosban, és Flóra élete ismét fenekestül felfordul. Holttestre bukkan az Ambróziában, és kénytelen a helyi magánnyomozó, Ben segítségét kérni, pedig semmi szüksége egy újabb megbízhatatlan nőcsábászra.

Ben élete egykor a bulizás és a nők körül forgott, de kimászott a gödörből, megnyitotta magánnyomozó irodáját. Most mégsem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezte. Nem válogathat a megbízások között, pedig Flórát jobb lenne messzire elkerülnie. Közös nyomozásba kezdenek, ami egyre váratlanabb fordulatokat vesz, a kalandok során pedig csak egymásra és kissé bolondos barátaikra számíthatnak.

Sikerül ép bőrrel megoldaniuk a rejtélyt, ami Rózsakő legmagasabb szintjeire is felgyűrűzik? És vajon hová vezet az egymás iránt érzett szenvedélyük, amit egyre nehezebben tudnak kordában tartani?

 

 

covers_593503.jpg

Cím: Stein Riverton: A vasszekér

Megjelenés ideje: 2020. március 20.

Kiadó: Digi-Book Magyaroroszág

 

Fülszöveg:

2017-ben ​egy norvégiai szavazás során a legjobb norvég kriminek szavazták meg az olvasók A vasszekér című krimiklasszikust. Jo Nesbö szerint Stein Riverton a modern norvég krimi megalapítója és kiemelkedő író, akinek talán ez a legjobb, de mindenesetre legnépszerűbb műve. Első magyar kiadását tartja kezében az olvasó, amivel nagy adósságot törleszt a kiadó az olvasóközönség felé. Egy égető nyári nap délelőttjén, a Norvégia déli partjaitól nem messze található paradicsomi sziget hoteljében a vendégek a nyaralók szokásos elfoglaltságait űzik, amikor a nyugalmat három izgatott ember kiabálása veri föl: egyik nyaralótársuk borzalmasan szétzúzott fejű holttestét találták meg az elhagyatott mezőn. A névtelen narrátor, a történet mesélője jómaga is a nyaralók tagja látta utoljára élve az áldozatot nem sokkal azután, hogy furcsa, lánccsörgésre emlékeztető hangokat hallott a távolból, valahonnan a fennsíkról. A helyiek szerint a vasszekeret hallotta, ami megjósolja a halált, mert mindig azelőtt hangzik fel a lánccsörgés, mielőtt meghal valaki a szigeten. A fővárosban, Oslóban Asbjörn Krag mesterdetektívet bízzák meg az ügy kibogozásával. Krag nagy lendülettel veti bele magát az ügy felderítésébe, és a vasszekér rejtélyének megoldásába, mely nem hagy keréknyomot maga után. Ekkor újabb haláleset borzolja tovább a kedélyeket a kicsiny üdülőhelyen. Rejtély rejtély hátán, majd a második áldozatról kiderül, hogy egy négy éve halottnak hitt szigetlakó az. A cselekmények narrátorát, aki egyes szám első személyben meséli a történetet, akarata ellenére vonja be a nyomozásba és zavarja összes a rejtélyes detektív látszólagos semmittevésével és megfejthetetlen események láncolatával. A detektív módszere kikezdi a mesélő lelki egészségét és lassan-lassan olyan állapotba süllyed, hogy látomásai menekülni késztetik a szigetről. Ekkor Krag detektív megígéri neki, hogy feltárja előtte a sziget összes rejtélyét, felfedi a gyilkos személyét és a vasszekér titkát.

 

 

covers_594565.jpgCím: Harlan Coben: Senki fia

Megjelenés ideje: 2020. március 20.

Kiadó: Jaffa

 

Fülszöveg:

Westville ​a világ legunalmasabb kisvárosának látszik – ám a hegyekkel övezett vidék tele van rejtélyekkel. Az egyik legnagyobb talány a város körüli erdőben élő Wilde, akit harminc évvel korábban, gyerekként magára hagyva találtak a fák között. Az immár felnőtt férfi azóta sem tudja, hogyan került az erdőbe, és kik lehetnek a szülei. Szinte természetes, hogy amikor a városban eltűnik egy középiskolás lány, hozzá fordulnak segítségért, és Wilde egyetlen barátja, egy hetven körüli sztárügyvéd, Hester Crimstein is bekapcsolódik a nyomozásba. Hamarosan a város leggazdagabb családjából is nyoma vész egy fiúnak. Majd érkezik egy zsaroló levél.
Ahogy múlt és jelen eseményei felkavarodnak, a mind rejtélyesebb ügybe egy gátlástalan elnökjelölt, egy mindenre elszánt környezetvédelmi aktivista, néhány kegyetlen középiskolás és egy nyugdíjas katonatiszt is belekeveredik. Wilde pedig rájön: ha meg akarja találni a lányt, a város féltve őrzött titkainak kell utánajárnia – mielőtt még túl késő lenne megfejteni őket…

EGY ÚJ SOROZAT ÚJ, ELLENÁLLHATATLAN FŐSZEREPLŐJE MUTATKOZIK BE… MÉG EGY FANTASZTIKUS THRILLER A LEGJOBBAK EGYIKÉTŐL – Crime Reads
COBEN SOHA, DE SOHA NEM HAGY CSERBEN – Lee Child

HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Több mint húsz nagy sikerű regényt írt, közülük az utolsó hat felkerült a The New York Times bestsellerlistájának első helyére. Műveit negyvenhárom nyelvre fordították le, és közel hetvenmillió példányt adtak el belőlük. Az idegenből a Netflix készített sorozatot.

 

 

covers_588743.jpg

Cím: David Baldacci: Bukottak (Amos Decker 4.)

Megjelenés ideje: 2020. március 23.

Kiadó: General Press

 

Fülszöveg:

Amos Decker és FBI-os kollégája, Alex Jamison a nő testvérét látogatják meg egy hanyatló bányászvárosban. Amos alig néhány órát tölt a városban, amikor belebotlik egy szörnyű kettős gyilkosság helyszínébe.

 

 

 

  

  

 

covers_594521.jpg

Cím: Araminta Hall: A játék neve: halál

Megjelenés ideje: 2020. március 23.

Kiadó: Lettero

 

Fülszöveg:

Pszichopata. ​Kapcsolatfüggő. Félelmetesen okos.
Szakíts vele, ha bírsz…
Mike szereti a lányt. A lány is szerette a fiút. Amíg együtt voltak, titkos játékot űztek. Így Mike újra és újra megbizonyosodhatott: a lány sosem hagyja el őt. De a lány most máshoz megy férjhez. Mekkora csavar az eddigi játékban, igaz? Nem érdekes, hogy a lány nem válaszol a telefonokra, az e-mailekre. Mike tudja, mindez kamu, a játék része. Figyeli a rejtett jeleket, megjegyzi az összeset.
Ki manipulálja a másikat? Mi a valódi tét az őrült, zseniális játszmában? Kinek kell meghalnia, hogy vége legyen?

„Az első sortól az utolsóig hátborzongatóan jó.” GILLIAN FLYNN, a HOLTODIGLAN szerzője
„Mesterien megkomponált feszültségteremtés!” FINANCIAL TIMES
„Felzaklató történet, beleég az agyadba.” DAILY MAIL
„Valószínűleg az idei év legjobb thrillere. Vérfagyasztóan tökéletes.” THE NEW YORK TIMES

Araminta Hall nálunk még ismeretlen név, de hamarosan Jo Nesbovel és John Grishammel együtt emlegetjük majd. Nem azért, mert már az első krimijével felkerült ugyanarra a mértékadó listára, mint ezek a rajongott szerzők. És nem is azért, mert ezt a könyvét alig egy év alatt több mint 10 országban adták ki, Amerikától Litvániáig. Hanem azért, amit a lapok rejtenek. Brutalitást és érzékenységet. Női finomságot és férfias karcosságot. Döbbenetes krimit, amely egyúttal elgondolkodtató lélekrajz is.
Araminta Hall korábban újságíró volt. Ma Brightonban él, tanít. És már dolgozik a következő két bűnügyi regényén.

 

 

covers_594524.jpg

Cím: M. W. Craven: A bábuk tánca

Megjelenés ideje: 2020. március 30.

Kiadó: Lettero

 

Fülszöveg:

Bábuk ​vagytok mind. Titokban mozgatlak. Csodálatos nézni, ahogy elégtek… Isten hozott a pokoli előadáson!
Egy kegyetlen, de zseniálisan okos gyilkos élve égeti el áldozatait Anglia ősi emlékköveinél. Sosem hagy nyomot maga után, így a rendőrség tehetetlen. Aztán a harmadik áldozat maradványain megtalálják a gyilkos rejtélyes üzenetét.
A rendőrség furcsa párt állít az ügyre: Washington Poe briliáns agyú nyomozó, de cinikus, sötét alak. A férfi néhány éve maga kérte a felfüggesztését az állományból. Tilly Bradshaw a rendőrség legjobb kódfejtője. A lány kivételes tehetségű, emberkerülő matekzseni.
Három elképesztő intelligencia harca kezdődik. Vajon kié lesz a végjáték? Főleg ha a gyilkos a kezdetektől fogva ennek a különleges nyomozópárosnak szánta az előadást.

„Fantasztikus!” THE SUN
„Brutális, véres, intelligens.” SUNDAY MIRROR
„Sötét, okos, ellenállhatatlan.” PETER JAMES
„Az év legjobb története.” MORNING STAR

M. W. Craven angol író korábban kriminológiával foglalkozott hivatásos katonaként, majd feltételesen szabadlábra helyezett bűnözőket felügyelt. Teljes állású íróként csupán néhány éve kezdett dolgozni – viszont ezt rögtön akkora sikerrel tette, amelyre nemigen akad példa a nemzetközi könyv világban.
M. W. Craven elsöprő erejű tehetségét bizonyítja, hogy már ezzel az első bűnügyi regényével elnyerte a Brit Krimiírók Szövetségének Gold Dagger-díját 2019-ben. A rangos díj korábbi nyertesei és jelöltjei közé tartozik például John le Carré, P. D. James, Ian Rankin. Ráadásul azzal is büszkélkedhet, amivel szintén csak kevesek: eddig 20 országban adták ki a könyvét.

M. W. Craven azóta sem állt meg a siker útján. Ennek az első krimijének televíziós jogaira a világ egyik legjobb produceri cége, a Studio Lambert csapott le. Ez a csapat jegyzi a 2018-ban öt BAFTA-díjat bezsebelő Three Girls sorozatot. Továbbá megírta A bábuk tánca folytatását (Black Summer), valamint a harmadik részt (The Curator) – Washington Poe cinikus nyomozó és Tilly Bradshaw zseniális kódfejtő lány párosának újabb eseteit.

 

 

covers_590850.jpg

Cím: Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Megjelenés ideje: 2020. március 31.

Kiadó: XXI.Század

 

Fülszöveg:

Toby ​Fleishman azt hitte, tisztában van vele, mire számíthat a válás után: hétvégéken és az ünnepek felében nála lesznek a gyerekek, az ex-szel pedig olykor hajba kapnak majd a praktikus dolgok egyeztetésekor. Arra viszont nem számított, hogy egy szép napon Rachel áthozza a két gyereket, aztán lelép és soha nem tér vissza. Pedig Fleishman mennyi munkát fektetett abba, hogy egyensúlyt teremtsen a szingli élet és a család között!
Toby próbálja megtalálni Rachelt, igyekszik ellátni a kórházi pácienseit, megfelelni a végeérhetetlen szülői teendőknek és örül a mobiltelefonos appok segítségével felvirágoztatott szexuális életének. A visszautasított férj szerepében tetszeleg, aki a felesége túlméretezett ambícióinak esett áldozatául. De ha igazán szembe szeretne nézni a kapcsolatukkal, be kell vallania magának, hogy a kezdetektől fogva szőnyeg alá söpörte a problémákat.
Sziporkázó első kötet, tele nyugtalanító kérdésekkel és tanulságokkal.

„Philip Roth vagy John Updike pontosan így írtak a legjobb korszakukban – leszámítva, hogy ez a szerző tisztában van vele, mi játszódik le a nőkben.” – Elizabeth Gilbert
„Figyelemreméltó első könyv. Az egyik legerősebb debütálás.” – Tom Perrotta
„A Fleishman bajban van az első oldaltól az utolsóig bölcs, kíméletlen és abszolút naprakész. Az, hogy mennyire csalafinta és éleslátó, csak az utolsó fejezetben válik egyértelművé.” – Maria Semple

 

 

 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: dora.farmosi@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr8415496312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása