Ülj le mellém

Mi kell a boldogsághoz, avagy az élet negyvenkét értelme

2020. március 18. - farmosidora

Az legősibb kérdések egyike, hogy mi végre vagyunk a Földön, mi célja van rövidke életünknek? Sokan, sokféle választ adtak már, melyek közül két kedvencem van. Douglas Adams, brit író a maga kicsavart humorával azt találta mondani, hogy "A válasz az életre, a világmindenségre, meg mindenre" nemes egyszerűséggel a negyvenkettő. Mellette pedig John Lennon szavait is abszolút magaménak tudom érezni:

"Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet."

girl-2940655_1920.jpg

 

Elképesztő és a mi generációnk számára teljességgel példátlan időszakban élünk. A koronavírus hazánkban történő megjelenése drasztikus változásokat hozott mind szakmai, mind magánéletünkbe, és bizony ez megterheli az ember lelkét. A teljes hisztériától, a jogos félelmeken át, a totális nemtörődömségig széles a paletta. A szorongás bekopogott, és beköltözött az otthonokba, nem könnyű távoltartani, mindenhol ez a téma, kizárni nem tudjuk, de nem is kell. Azt gondolom azonban, hogy nem szabad, hogy ez kösse le teljes mértékben a mindennapjainkat, nem lehetünk csak és kizárólag borúlátóak, mert akkor szépen lassan, de biztosan beleőrülünk a négy fal - akár társas - magányába.

Igyekszem hasznosan tölteni a felszabadult sok-sok szabad órát, ami az edzések, barátnőzések, korzózások kiesésével keletkezett. Jöhetnek azok a könyvek, amelyekre eddig nem volt idő, mert hétszázplusz oldalasak, vagy mert nem könnyű a szövegezésük. A nagy szekrényátrendezések, amelyekre eddig nem volt idő, lyukas zoknik válogatása, cipők szortírozása. Közben pedig millió idő van godolkodni. Akár olyan apróságokon is, hogy mégis miért gyilkolt Raszkolnyikov (ó igen, épp a Bűn és bűnhődést olvasom), egészen odáig, hogy melyek azok a dolgok, amelyekért érdemes élni? 

Alapvetően azt gondolom, nincs egyetemes magyarázat erre. Nem mondhatom XY-nak, hogy dehát érdemes élni, hát mennyi jó könyv van már, vagy hogy nézd, milyen szép az élet, virágoznak a fák, süt a nap, csicseregnek a madarak. Ha teljesen más a személyisége, ezáltal az értékrendje merőben eltér az enyémtől, akkor úgysem fogunk ezekben egyetérteni soha. Mindenki más és más dolog miatt kel fel reggel, más hajtja, más csal mosolyt az arcára.

 

Igaz ugyan, hogy túl későn jön rá az ember, a legdöntőbb különbség a boldogság és az öröm közt mégiscsak az, hogy a boldogság szilárd, az öröm pedig cseppfolyós.

J. D. Salinger

 

pair-3798371_1920.jpg

 

Imádom meglátni az apró örömöket az életben. Sokszor megfordult már a fejemben, hogy mindennap felírok három dolgot, ami miatt elmosolyodtam, de egyelőre még csak fejben jegyzem őket, este elalvás előtt gondolok rájuk. Nagyon hasznos nem csak meglátni a jót, de dokumentálni is. Ez így kicsit szárazan hangzik, de gondolj bele, hogy egy borongós napon előveszed a boldogságosköcsögöt vagy akármit, és azt olvasod, hogy: ma megnevettetem a szerelmem, ma isteni finomat vacsoráztunk, ma elmentem festeni, ma gyönyörű volt a naplemente, ma egy kisrigó fütyült az erkényen. Nehéz megállni, hogy legalább egy apró fénysugár ne bújjon elő a borús felhők mögül.

Én azzal töltöttem az elmúlt néhány napot, hogy végiggondoljam, engem milyen apró dolgok boldoggá. Nosza, csokorba is szedtem nektek, nem kevesebbet, mint negyvenkettőt, Douglas Adams ajánlásával: 

 1. értékes emberi kapcsolatok (szerelem, barátság, család)
 2. minőségi együtt töltött idő a férjemmel, legyen az múzeum, könyves esemény, éttermezés vagy csupán egy jó hangulatú, közös séta
 3. friss oxigénnel pattanásig teleszívott tüdő
 4. egy jó könyv olvasása a kanapén egy tejeskávé társaságában
 5. illatok: a nyári zápor által felvert föld illata, a darált kávé, a frissen nyírt gyep, faforgács, flex (tudom, hogy fura, de a gyermekkoromat idézi)
 6. zene, ami a lelkedet simogatja 
 7. befeküdni a frissen mosott ágyneműbe egy fárasztó nap után
 8. belebújni a vasalódeszkáról éppen leemelt meleg ruhákba
 9. egy hideg téli napon egy csésze forró tea vagy kakaó
 10. az első hó ropogása a talpam alatt, eseteként hóangyal gyártása
 11. egy új füzetbe leírt első szavak a telesen fehér, érintetlen oldalra
 12. teljes erőből tekerni a biciklit, miközben a szél lobogtatja a pólómat
 13. összemosolyogni egy idegennel, mintha cinkostársak lennétenk
 14. hatalmas séta napsütésben és tavaszi szellőben
 15. a kutyám nedves nózija simogatást kunyerálva
 16. végigsimítani egy rég vágyott, újonnan beszerzett könyv borítóján
 17. erőn felül teljesíteni, elfáradt, zsongó izmokkal leülni az edzés végén
 18. beleharapni egy frissen sült, még ropogós kenyérbe
 19. örömet okozni odafigyeléssel vagy valami aprósággal
 20. ébresztő nélkül ébredni a világosságra és adni magamnak csak még öt percet
 21. motiválni valakit a célja elérésében
 22. felfedezni egy új kedvencet, legyen az író, zene vagy hobbi
 23. lehúzni valamiről a védőfóliát
 24. kibontani egy hagyományos módon csomagolt ajándékot, aminek nem ismerem a tartalmát
 25. új dolgokat tanulni
 26. kiélvezni az örömöt, ha a kutyám visszajön hívásra egy nehezebb helyzetben is
 27. tortát sütni valakinek, akit szeretek
 28. önfeledten nevetni 
 29. gyönyörűen süt a nap egy rég tervezett kiránduláson
 30. figyelni a pattanó rügyeket a fákon, végigsimítani a nyíló virágokon
 31. megismerni a határaim, majd pofátlanul átlépni rajtuk
 32. befejezni egy novellát/cikket
 33. főzni valami olyat, amit még korábban soha (az már csak extra öröm, ha ehető is)
 34. a föld érzete a meztelen talpam alatt
 35. élvezni a csendet a fűben ülve, csukott szemmel a napsütésben
 36. "énidő"
 37. elolvasni egy rég halogatott klasszikust
 38. pozitív visszajelzést kapni a cikkeimre
 39. papír írószerboltban lődörögni
 40. az első korty sör a nyári kánikulában
 41. a nyár első sztracsatella fagyija
 42. újrarendezni a szekrényt, hatalmas kupiból élhető rendszert varázsolni

 

 

Téged mi tesz boldoggá? Írtál már valaha listát róla? 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: dora.farmosi@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr3315521376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása