Ülj le mellém

Sapkowski, a lengyel mítoszteremtő

2018. június 21. - farmosidora

Andrzej Sapkowski ma ünnepli 70. születésnapját, így hát Isten éltesse még jó sokáig, az 1948-ban, Łódź-ban született lengyel írót. Aki egy kicsit is beleásta magát a fantasy világba, nagy valószínűséggel találkozott már a nevével. Tavaly dedikált a budapesti Könyvfesztiválon, így volt szerencsém találkozni vele személyesen is. Kicsit morcosnak tűnt ugyan, de azért futotta egy rövid molyosra (én a szájrángatást is annak vettem volna szerintem) is tőle az aláírt könyv felett. 

Mostanság pedig a Witcher (Vaják) univerzum virágkorát éli, úgy tűnik bővülni is fog a sorozat, de erről egy kicsit később.

 

andrzej-sapkowski-kezdetben-nem-hitt-a-the-witchersorozat-sikereben-es-ma-mar-nagyon-banja_1.jpg

A kép forrása: http://www.gamechannel.hu/cikk/hirblock/andrzej-sapkowski-kezdetben-nem-hitt-a-the-witchersorozat-sikereben-es-ma-mar-nagyon-banja

 

 

Sapkowski első novellája, a Wiedźmin (The Witcher vagy fordították még The Hexer vagy Spellmakernek is) egy lengyel science fiction és fantasy magazinban, a Fantastyka-ban jelent meg először, 1986-ban, melyet a lap által meghirdetett pályázatra írt. A harmadik helyet sikerült bezsebelnie a történettel, ennek ellenére remek fogadtatásban részesült, ezért elkészült még jó pár rövid történet ebbe a világba ültetve. Napjainkra olyannyira sikeres lett, hogy sikerült kitörnie a keleti régióból, és több, mint húsz nyelvre fordították le a könyveit. A teljesség igénye nélkül: franciára, spanyolra, németre, angolra, olaszra, törökre, magyarra, és még kínaira is.

Az első hét rész 1993 és 1999 között íródott. A sorozat legújabb, magyarul is megjelent része, a Viharidő (előzménytörténet) eredetileg 2013-ban jelent meg, nálunk viszont ez év május 15-én vehették kézbe a rajongók. Szintén májusban jelentette be az író, hogy, hogy készül a legújabb könyv. Azt ugyan nem tudta megmondani, hogy mikorra készül el, mert, – hogy az ő szavait használjam –: „Ha felrakom főni a krumplit, akkor meg tudom mondani, hogy húsz perc múlva kész lesz a főtt krumpli. De ha könyvről beszélünk, akkor nem lehet előre látni.”

 A teljes interjút megnézhetitek a lenti videóban, angol felirattal.

 

 

Az általa megálmodott Witcher könyvsorozat talán akkor lódult újra egy nagyot, amikor elkészült belőle az első videójáték, bár én személy szerint úgy gondolom, a legnagyobb lökést mégis inkább a harmadik játék megjelenése jelentette. Olyan grafikával és játékmenettel találkozhattak a játékosok, ami 2015-ben kiemelkedő volt, és szerintem még most is az. A bejárható világ hatalmas, rengeteg mellékküldetéssel és fantasztikus sztorival, velejéig RPG (role playing game, azaz szerepjáték). Aki játékra adja a fejét, annak alaposan fel kell kötnie a gatyát gépigény téren.

Egy időben általánosan elterjedt információ volt, hogy maga az író ki nem állhatja a könyvéből készült játékokat, ám egy, az Eurogamer által készített interjúban azonban úgy nyilatkozott, hogy nem utálja őket, nemes egyszerűséggel csak nem érdekli egyik videójáték sem.(a teljes interjú ITT olvasható angol nyelven). Ez a félreértés egyébként onnan fakad, hogy amikor a CD Projekt Red megvásárolta a könyv játék jogait, felajánlották neki, hogy a bevételből kapjon részesedést, ahelyett, hogy egy összegben kifizetik neki a járadékát. Sapkowski azonban nem hitt a sikerben, és visszautasította ezt az ajánlatot, amit nagy valószínűséggel azóta már igen megbánt.

 

https_2f_2fblogs-images_forbes_com_2fkevinmurnane_2ffiles_2f2017_2f12_2fheader_witcher_yt.jpg

A kép forrása: https://www.forbes.com/sites/kevinmurnane/2017/12/26/the-witcher-3-enhanced-for-the-xbox-one-x-is-the-best-console-version-but/

 

Na, de visszakanyarodva kicsit a könyvek felé: eszméletlen, amit létrehozott. Egy olyan húsbamaró fantasy világot alkotott meg, ahol szó szerint a mocsokban kúszunk-mászunk a főszereplőnkkel, szörnyeket kaszabolunk, falvakat mentünk meg. De nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem csupa szívjóságból. Geralt barátunk is pénzből él, így igenis elkéri az árát az elvégzett munkának, de azért neki is van szíve. Épp ezért szerethető karaktert, mert nem kizárólagosan pozitív figura, mint ahogy a könyv többi szereplője sem az.

2001-ben készült egy tévés széria is a könyvek alapján, ám az finoman szólva sem lett sikeres. Most viszont újra felkarolták az ötletet, és a Netflix készít sorozatot a könyvek alapján. Egyelőre nem sokat tudni a produkcióról, azon kívül, hogy Lauren Smith Hissrich a forgatókönyvíró. A szereplőket illetően is csak találgatások vannak, bár az internet népe nyilván harcba szállt már jó néhány színészért, akiket szívesen látna főszereplőként, köztük Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister a Trónok harcából), vagy akár Mads Mikkelsen. A hivatalos bejelentés viszont még várat magára.

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr5414062225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása