Ülj le mellém

Novemberi pénztárca sirató (1/2)

Fantasy/sci-fi

2019. november 14. - farmosidora

November közepén még simán van idő pénztárcát siratni. Mindenki TOP 5-ös cikkeket szokott írni, ezért én csak azért is hat olyan regényt hoztam nektek, aminek láttán tágra nyílt a pénztárcám pupillám. A cikk végén találhattok majd egy jóval hosszabb listát a hónapban megjelenő kötetek címével. 

novemberi_penztarca_sirato.png

 

covers_572592.jpgDmitry Glukhovsky már letette a névjegyét a Metró trilógiájával, amely világa nem csak írók tömegét, de még a játékkészítőket is megihlette. Legújabb regénye, a Poszt november 5-én jelent meg, címében rejti műfaját (posztapokaliptikus) és a Helikon kiadó gondozásában jelent meg.

Fülszöveg:  

A ​nem túl távoli jövőben járunk, az egykoron hatalmas Oroszhon már csak halovány árnyéka egykori önmagának. A főváros és a fellázadt régiók közötti polgárháborút követően az ország romokban hever, a távkommunikáció és -közlekedés lehetőségei minimálisra szűkültek, a túlélők többsége vonatállomásoknál kiépített erődökben meghúzódva folytat mindennapos küzdelmet a tömegpusztító fegyverek toxikus utóhatásaival. A „Széthullás” után Moszkóviára zsugorodott birodalom keleti határa a Volga mentén húzódik; az immáron hajózhatatlan, mérgező vizű folyó egyetlen megmaradt (és ezáltal kiemelt stratégiai fontossággal bíró) hídját ez egykori jaroszlavli abroncsgyár helyén létesített Poszt vigyázza.

Mi lehet vajon a másik oldalon? – pontosan senki sem tudja. A kínzó kérdés Jegort, a Poszt parancsnokának tizenhét éves mostohafiát sem hagyja nyugodni. A reménytelen szerelemtől és zenészi ambícióktól fűtött rebellis kamaszt egyre jobban vonzza a halálos ködbe burkolózó vasúti híd, amely talán a kiutat jelentheti számára a helyőrség szürke féléletéből.

Dmitry Glukhovsky legújabb könyve a Metró-trilógia világát kitágító posztapokaliptikus kalandregény, mely ugyanakkor egy égetően aktuális kérdést is tartogat olvasójának: milyen hosszú távú, talán jóvátehetetlen károkat okoz korunk egyre erősödő pszichológiai hadviselése; az az új, gyilkos erejű propaganda, amely a világ egy részén már elfoglalta az igazi politika helyét?

 

 

covers_575125.jpgAlastair Reynolds: Kék ​emlékezetű Föld egy gigantikus időszakot felölelő trilógia első része, az Akinya család története. November 11-én jelent meg a Delta Vision jóvoltából

Fülszöveg: 

A Kék emlékezetű Föld annak a monumentális trilógiának az első kötete, amely az Akinya család több mint tízezer éves történetét követi nyomon a jövőben… a Naprendszeren túl, a csillagközi űrben, a galaktikus társadalom hajnalán.

Százötven év múlva, egy világban, ahol Afrika technológiai és gazdasági szempontból domináns szereplő, és ahol a bűnözés, a háborúzás, a betegségek és a szegénység a történelem ködébe vész, Geoffrey Akinya csupán egyetlen dolgot akar: hogy békén hagyják, és ő hadd folytassa az Amboseli-medencében élő elefántokkal kapcsolatos kutatását.

Geoffrey családjának, az Akinyák üzleti birodalmának azonban más tervei vannak vele. Eunice, a nagyanyja, az egykori felfedező és üzletasszony halála után kínos dologra derülfény a Holdon, Geoffrey-t pedig megbízzák – vagyis inkább megzsarolják –, hogy menjen fel és biztosítsa a családja makulátlan hírnevét. Arra azonban senki sem számít, ami rájuk vár.

 

  

a.jpgA Letűnt világok írója, Tom Sweterlitsch újabb regényét vehetjük kézbe, az Angyalok ​pokla egyszerre sci-fi és krimi. Hahó , itt vagyok! Olvasásra jelentkezek!. November 12-én jelent meg, az Agave Könyvek kiadónál.

Fülszöveg:

A ​közeli jövő technológiailag sokkal fejlettebb Amerikájában járunk. Tíz évvel ezelőtt egy atomrobbanást követően Pittsburgh a hamu martalékává vált, a túlélők és az ország többi része pedig egy zord disztópiába menekült, ahol a média és különböző virtuális kiterjesztései befolyásolnak mindenkit, a társadalmat körbelengi a pornográf tartalom és a szexipar, a bűnözők kivégzését pedig élőben lehet nézni bárhonnan.

Dominic Blaxton a pittsburghi katasztrófa egyik túlélője, a tragédia során azonban elvesztette a feleségét, aki születendő lányukkal volt terhes. Jelenleg biztosítási kárigényeket mér fel egy magáncégnek: gyilkossági ügyekhez köthető holttesteket keres az Archívumban, a város épületeinek, parkjainak és látványosságainak interaktív rekonstrukciójában, ahol a valaha élt lakosok szimulációi is megtalálhatók. Dominic a virtuális térben történő nyomozás mellett újra és újra átéli a feleségével közös utolsó emlékeit is, a veszteség folyamatos érzete pedig komoly alkohol- és drogfüggőségbe taszítja.

Ráadásul a legújabb ügye meglehetősen furcsa: egy olyan nő feltételezhető meggyilkolásával kapcsolatos, akinek valaki a jelek szerint az összes előfordulását ki akarja törölni az Archívumból. Dominic egyre eltökéltebben próbálja megfejteni a nő kilétét és azt, hogy mi történhetett vele. De miközben követi a nyomokat a virtuális világból a valóságba, ráébred, hogy az illúziók mélyén lappangó igazság nemcsak a józan eszét, hanem az ő és mások életét is veszélybe sodorhatja.

Tom Sweterlitsch, a Letűnt világokkal világhírűvé vált író első regénye posztmodern stílusával az újvonalas sci-fik egyik kiemelkedő darabja. Lenyűgöző világépítésével olyan nagyságokat idéz fel, mint Philip K. Dick és William Gibson, míg cselekményvezetésével napjaink legizgalmasabb thrillereivel tartja a tempót.

 

 

covers_575939.jpgBecca Prior: Lélekjelenlét című sci-fije érdekes kitekintés lehet azoknak, akik szeretik keverni a műfajokat, és szívesen belekóstolnának egy szerelmi történettel kevert akció, lélektani, LMBTQ, tudományos fantasztikumba. A newkids hozza el nekünk november 23-án.

Fülszöveg:

2254. ​Föld bolygó.
Megszűnt a pénz, nincsenek betegségek, nincs veszély. Nem létezik hatalom, korrupció. Az emberiség megtalálta a boldog jövő felé vezető utat.
Vagy mindez illúzió, és az ember továbbra is önző, hiszékeny és manipulálható?
Uriah Spencer egy önmagát kereső fiatalember, aki rájön, hogy a kiüresedett emberi kapcsolatoktól nem sokat várhat. Rendel hát magának egy humanoidot, hogy enyhítse magányát.
Ivey egy tavaszi napon érkezik meg az életébe, és abban a pillanatban átír mindent, amit Uriah valaha gondolt.
Vajon a tapasztalatlan, mindenre rácsodálkozó, és emberi mértékkel mérve még gyermeki ártatlanságú Ivey szemüvegén keresztül Uriah is másként látja majd a világot?
Meddig tart az ember, vagyis a kérdés inkább az, honnantól ember valaki? Egy mesterséges intelligencia elnyerheti-e az egyenlőséget? A lélek jelenléte elegendő indok-e arra, hogy felülbíráljuk a szabályokat?

Becca Prior ezúttal ismét határokat feszeget. Sci-fi köntösbe bújtat egy megható szerelmi történetet, miközben tükröt tart a jelennek, a kollektív önbecsapás korszakának.

 

 

covers_577541.jpgEgy régóta halogatott tartozásomat róhatom le az újra kiadott Dűnével. Frank Herbert klasszikusát a GABO adja ki november 28-án

Fülszöveg:

Az ​univerzum legfontosabb terméke a fűszer, amely meghosszabbítja az életet, lehetővé teszi az űrutazást, és élő számítógépet csinál az emberből. Az emberlakta világokat uraló Impériumban azé a hatalom, aki a fűszert birtokolja. A Padisah Császár, a bolygókat uraló Nagy Házak, az Űrliga és a titokzatos rend, a Bene Gesserit kényes hatalmi egyensúlyának, a civilizáció egészének záloga, hogy a fűszerből nem lehet hiány. Ám ez az anyag csak egy helyen található, a sivatagos, kegyetlen Arrakison, amelyet lakói, a vad fremenek csak úgy ismernek: Dűne.

Frank Herbert legendás regénye, amely megjelenésekor elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, talán a legjobb science fiction, amit valaha írtak. A Dűne hatása ma már felfoghatatlan, az elmúlt fél évszázadban olvasók milliói fedezték fel az Arrakis világának részletességét, a szöveg szépségét és a könyvben rejlő filozófiát, társadalmi és vallási gondolatokat. Herbert lehengerlő és eleven története most átdolgozott kiadásban kerül újra az olvasók elé.

„A modern science fiction egyik alapköve."
Chicago Tribune

 

 

covers_571913.jpgEgyetlen fantasy fért bele a hatba: Jenn Lyons: Királyok ​Veszte, a Sárkányok veszte sorozat első része november 26-án keül a könyvesboltok polcára (Agave Könyvek).

Fülszöveg:

Nincs ​mit tenni, ha hív a végzet…

Egy dalnok inasaként Kihrin legendás tettek meséin nőtt fel. Közben tolvajként azért küzd, hogy elég pénzt gyűjtsön, és kijusson a Főváros nyomornegyedéből. Egyszer azonban rossz házat foszt ki, felfigyel rá egy démon, és az élete gyökeresen megváltozik.

Kihrin szorult helyzete magára vonja az egyik uralkodóház figyelmét, akik azt állítják, hogy ő a züllött hercegük rég elveszett fia, és maguk közé fogadják. Az ifjú, akinek az élete ezzel korántsem vesz örömteli fordulatot, belekeveredik új családja kegyetlen törekvéseinek hálójába, és hamar rájön, hogy rég elveszett hercegnek lenni egyáltalán nem olyan, mint a mesékben.

A helyzet csak tovább romlik, amikor Kihrin megszökik kincsekkel teli börtönéből. Megtudja ugyanis, hogy ő áll egy ősi, rettenetes jóslat középpontjában, és az istenektől a démonokig, a sárkányoktól a mágusokig minden oldal a saját céljai érdekében akarja felhasználni őt. Kihr

 

 

A hónapban megjelenő, érdekesnek tűnő sci-fi/fantasy köteteket a következő linken találjátok: 

https://moly.hu/polcok/2019-november-horror-fantasy-sci-fi-megjelenesek

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr9315305970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása