Ülj le mellém

Segítség! Gazdi lettem!

2020. március 06. - farmosidora

Attól, hogy valamit kimondasz, még nem lesz hihető. Ha nem állsz a szavaid mögött teljes meggyőződéssel, nem leszel hiteles, ezt pedig ki fogják szúrni. Ezért is tartom fontosnak, sőt mi több, egyre fontosabbnak az önazonosságot. Inkább legyek népszerűtlen egy kijelentésem miatt, mint álszent bólogatójános. Egy kutya tanított meg erre.

Évek óta szerettem volna egy kutyát, azonban panelban lakunk, és mint faluról jött bölcsességet hoztam magamba ékelve: kutya lakásba nem való. Aztán úgy alakult az életünk, hogy mégis rászántuk magunkat a döntésre, lesz, ami lesz, valahogy majd csak megbirkózunk a feladattal. Nagyon hiányzott egy szőrös négylábú a környezetünkből. Irány a menhely, Nyuszó (akkor még Mercutio) pedig jött, látott és szőrözött.

dog-4286921_1920.jpg

Amikor eldöntöttük, hogy örökbefogadunk, megkezdődött a mindenféle fórumokon való kutakodás, szakkönyvek fellapozása: mit szerezzünk be és honnan, hol aludjon, nyakörv vagy hám, csirkés vagy nem csirkés táp, vegyünk-e játékot, kabátot (tél volt) és még sok minden egyéb. Rengeteg mindent kellett megfontolnunk, és hamar rájöttünk, hogy az első és egyik legfontosabb dolog, hogy vegyük elő a józan eszünket, és szűrjük meg azt a töménytelen kínálatot, ami minden nagyobb állatfelszerelés áruházában az arcodba ömlik. Ez persze nem könnyű, hiszen az ember szeretne mindenféle cukiságot megadni az érkező kutyusnak.

Úgy, ahogy felkészültnek éreztük magunkat, büszkén mutogattuk az ismerősöknek az itatótálat, ágyat, pórázt, nyakörvet, a vízlepergetős kabátot, a puha plédet, meg azt a néhány játékot, amit sehogy sem tudtunk otthagyni. Az ismerősök több kevesebb érdeklődéssel küldték a szívecskéket az átküldött fotókra. Én meg esténként úgy aludtam el, mint a gyerek, aki várja a Mikulást. Számoltam a napokat, már csak nyolcat kell aludni, már csak kettőt. Aztán végre valahára hozzánk került a kis bicebóca lábával, az alvás közben kilógó vámpírfogával, és az abszolút "leszarlak titeket" hozzáállásával.

Mert nem minden kutya fog rád az első pillanattól úgy tekinteni, hogy te vagy a világa. Nekünk ezért kőkeményen meg kellett dolgozni, el kellett nyerjük a bizalmát ahhoz, hogy igazi bújós, dünnyögős szeretetgombóc váljon belőle. Valószínűleg ebben közrejátszott az is, hogy egy autóval történő szerencsétlen találkozás után került a menhelyre, a jobb hátsó lábát azóta is inkább mankónak használja, sosem fog teljesen helyrejönni. A menhelyről ideiglenes befogadóhoz került, majd vissza a menhelyre, és ez után jöttünk mi. Bizalmatlan volt, aki élvezte ugyan a simogatást (de csak módjával) és a sétákat, de hívásra csak nagyon ritkán jött oda hozzánk.

A napjainkban hamar kialakult a ma is érvényes rutin, napi háromszori séta: reggel, munka után és este, aztán vacsi, napközben meg játék. Tudtam, hogy meg fog változni az életünk, nehezebb lesz programokat szervezni, minden esetben figyelembe kell vennünk a kutya igényeit. Sokkal jobb szervezőkké váltunk. Nem csak egy átlagos napot kell tudnunk megoldani, de a nyaralások, rokonlátogatások is más séma alapján működnek. Igyekszünk mindig olyan kirándulásokat szervezni, ahová vihetjük magunkkal. Szerencsére egyre több szállás fogad kutyásokat, többnyire az éttermekben is nagyon kedvesen bánnak velünk; azonnal hozzák a vizet a kutyának, gyakorlatilag hamarabb szolgálják ki, és jobban odafigyelnek rá, mint ránk. Még csak nem is akarok megsértődni, örülök, hogy végre olyan családban élhet, ahol boldog kutyává válhat.

 

20191007_140650.jpg

Egy kép Nyuszóról, a virslik főinspektoráról és a kanapé uráról

 

A nevelés egy nagyon sarkalatos pont volt a kapcsolatunkban. Ahogy említettem, eleinte egyáltalán nem figyelt ránk, szó szerint a füle botját sem mozdította, ha szóltunk neki. Két kutyaiskolában is jártunk, mint kiderült az első nem volt nekünk való, sokkal inkább már összeszokott párosoknak volt ideális. A második helyen (Debreceni Kutyaiskola) már sokkal jobban éreztük magunkat, elkezdődött a folyamat, hogy egy makacs, önfejű büdösfoxiból, a mi fantasztikus, makacs, önfejű büdösfoxink válhasson. Ehhez azonban elképesztő sokat kellett tanulni (és hol van még a vége?). Elsajátítottuk az alapokat, megtanultunk úgy-ahogy olvasni a kutya viselkedéséből, miközben rájöttünk, hogy mennyi mindent nem tudunk magunkról. Az egyik legnagyobb  problémám mind a mai napig, amikor meggyőződés nélkül kérek valamit. Úgy kiszúrja, mint a huzat. Simán elengedi a füle mellett, mert érzi, ösztön szinten, hogy én ezt nem gondolom komolyan, csak úgy ímmel-ámmal. Csak a hangom mérges, én tanácstalan vagyok. Csak a hangom utasít, én bizonytalan vagyok. 

 

A kutyák segítenek megtapasztalni egy mélyebb szintű kapcsolatot, nemcsak az állatokkal, hanem embertársainkkal és önmagunkkal is.

Cesar Millan 

 

dsc06899_arw.jpg

Imádunk együtt kirándulni

 

Mostanra persze összenőttünk, és rengeteg mindent tanultunk meg. Csak néhány dolog, amit az elmúlt egy évből:

  • A hűtőajtó nyitása egy olyan speciális hívójel, amit nem tanítanak a kutyasuliban, viszont minden alkalommal működik. 
  • Hiába adtál egy többé kevésbé tisztességes nevet a kutyádnak, millió meg egy becenév ragad még rá, amit bizony olykor azon az émelyítően nyünyüke hangon fogsz mondani, amit előre megfogadtál, hogy sosem fogsz használni.
  • A kanapé mindig jobb, mint a saját pihe-puha ágyikója, főleg, ha hozzád bújhat.
  • Nagyobb  memóriakártyára lesz szükséged, mert a telefonodon vállalhatatlan mennyiségű fotó lesz arról, ahogy alszik. Igen, arról, ahogy alszik, mert most cukin fekszik, most meg kilóg a foga, most meg nyitva a szája, hát meg kell zabálni.
  • Attól, hogy szerinted imádni fog valamit, még nem biztos hogy így is lesz. Erre sok-sok rágócsont megvásárlása után jöttem rá, ugyanis egyszerűen nem érdekli, csak megpróbálja eldugni, hogy soha többé ne találjam meg, és ne dugjam az orra alá. Bezzeg, amikor vettem neki egy botot (egy BOTOT), ami kimondottan kutyáknak való, azóta nem tud leakadni róla. Azt hiszem szerelmes lett a hódkutya. De így voltam a sípolós gumilabdával is, amit nem hajlandó a szájába venni, mire rájöttem, hogy a teniszlabda fétise van.
  • Olykor tulajdonképpen van egy cicám. Szívesen gubbaszt az ölemben összetekeredve, mint egy kis kakaóscsiga. Ilyenkor nem hagy békén, addig bökdösi a kezem, amíg ki nem harcolja a simit, amit elégedett dünnyögéssel nyugtáz.
  • Nem minden kutya szereti a vizet, a miénk kimondottan gyűlöli az esőt. Szó szerint vonszolni kell az ilyen séták alkalmával. Én is utálok ilyenkor kint tartózkodni, így ketten dünnyögünk rommá ázva.
  • Azt hitted, hogy türelmes vagy, de aztán rájössz, hogy azért ennyire nem. Például amikor tényleg sietnem kellene a sétával, de csak azért is megáll bambulni. Nem szaglászik, nem pisil, néz maga elé és nem mozdul. Amikor ez így megy fél órán keresztül, az megviseli az egyébként jól karbantartott idegrendszerem. Húzni nem akarom, tolni meg nem tudom. Szerencsére egyre ritkábban fordul ez elő.
  • A kutyának is kell énidő. Nem mindig akar a fenekedben lenni, és ez így is van jól. Hagyni kell magában játszani, pihenni, nem kell mindig szekírozni. Az alapösztönök minden kutyánál ugyanazok, viselkedésben mégis mind más és más. Lehet, hogy az előző kutyád folyamatosan mellett akart feküdni, az új meg nem. Más jelekből úgy is látod, hogy rendben van-e a kapcsolatotok.
  • Szőr, szőr és még több szőr. Mindenhol. Hiába takarítasz, nem tudod eltüntetni az összes kihullott szőrszálat, valahol úgy is felfedezel egyet.
  • A kutya nem gyerek! Egy kutyának más igényei vannak, mint egy gyereknek, más nevelésre van szüksége. A harmonikus együttéléshez talán az a legfontosabb, hogy ezt elfogadd és megtanuld úgy szeretni, hogy az neki is jó legyen.

 

Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom azokat, akik szerint a kutya szenved a lakásban. Ha eleget foglalkozunk velük, figyelünk a mozgásigényére és megkapja a számára szükséges fizikális, mentális fárasztást, akkor egy kutya tökéletesen funkcionál lakásban is. Biztos vagyok abban, hogy iszonyat szerencsések is vagyunk, de soha, semmit nem szedett szét, egész nap szundikál és csak a sétákra aktivizálja magát, mert megtanulta, hogy akkor van itt az ideje. Mi pedig semmi pénzért nem cserélnénk el az időt, amit együtt tölthetünk.

 

Neked van háziállatod? Mi az, amit te megtanultál mióta veled van?

 

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: dora.farmosi@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr5515503136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.03.08. 23:40:27

Hogy kutya nem való lakásba, azt kutyagyűlölők és lusták hajtogatják.
A mi zsebkutyánk is jól elvan, de ismertem német dogot, aki rövidke életét egy lakótelepi lakásban élte le. Gyárilag lusta volt. :)

Hűtőajtó, mint pavlovi reflexet kiváltó zajforrás? Nálunk a zacskó csörgés ilyen. :D

funfun 2020.03.09. 04:18:04

Imádom olvasni, hogy imádja valaki az imádni való kutyuskáját!!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 05:41:58

Bárhová való kutya. Én belpesti lakásban éltem 2 höszkivel.

safa 2020.03.09. 06:03:10

Nem is értem azokat, akik nem menhelyről fogadnak be szerencsétlen sorsú kutyát. Még mindig van előítélet néhány emberben ,hogy nehezebben szocializálódnak,pedig ez nem igaz. Szerencsére egyre kevesebb ilyen van. Gratulálok !

kéki béla 2020.03.09. 06:18:57

@MAXVAL bircaman közíró: szegény kutyák... Kizárt, hogy ép ésszel kibírták.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.03.09. 06:27:17

Imádom amikor a sok ostoba állatkínzó megmagyarázza, hogy miért jó kutyát tartani 15 négyzetméteren. Barmok, zárjátok be magatokat a lakásba 3 hétre internet, telefon és tévé-rádió nélkül időzáras budiajtóval (napi 2x 10 perc) és (talán) rájöttök mit műveltek a szerencsétlen állattal.

balfa 2020.03.09. 06:53:22

@csúti csüngőhasú tolvaj: butaság, ha lefárasztod a sétán, tök mindegy, hogy hektáros birtok vagy pesti garzon, ahol alszik

kéki béla 2020.03.09. 07:08:45

@csúti csüngőhasú tolvaj: látszik, hogy mennyire nem értesz az állatokhoz.

kéki béla 2020.03.09. 07:09:36

@balfa: ezek az idióták képtelenek felfogni, hogy a kutya/macska/aranyhal nem ember...

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.03.09. 07:34:26

@kéki béla:

Hibátlan magyarázat. Nem ember, nincs lelke, kínozható.
Nagy barmok vagytok. És még meg is magyarázzátok, miért vagytok hülyék. Ez tetszik.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.03.09. 07:36:36

@balfa:

Ja. Munka előtt lerohansz vele 10 percre, 10-12 óra múlva megint leviszed 10 percre mert az Esmeraldára (bármivel behelyettesíthető, nem ismerem azokat a szennyeket amiket néztek) már vissza kell érni...

Tényleg ennyire ostobák vagytok, hogy csak ilyen indokokra fussa?

kéki béla 2020.03.09. 07:38:58

@csúti csüngőhasú tolvaj: fordulj nyugodtan pszichiáterhez! Szegény, agyonkínzott kutya befurakodott a takaróm alá az előbb és a páromnak úgy kellett kirángatni, hogy kegyeskedjen lemenni sétálni... Szegény... Tényleg, micsoda kínokat kell kiállnia

kéki béla 2020.03.09. 07:40:01

@csúti csüngőhasú tolvaj: ostoba vagy, mint a gyűlölködő fajtád úgy általában. Nem is értem a nicked, tökéletes példája vagy a gideSS szavazóknak.

midnight coder 2020.03.09. 07:51:03

@kéki béla: "ezek az idióták képtelenek felfogni, hogy a kutya/macska/aranyhal nem ember... "
Ezért nem kellene családtagként lakásban tartani. Másrészt, a kutya is egy önálló élõlény, pont mint te. Érez fájdalmat, éhséget, szexuális vágyat a másik nemû kutyával szemben, agressziót, születik, öregszik, elpusztul. És igen érez unalmat is, amikor a gizda épp dolgozik, még akkor is ha elõtte elvitted sétálni. Ugyanakkor más mint egy ember: míg mi a látásunkra támaszkodunk, a kutyáknak a legfôbb érzékszervük az orruk. Egy lakásban a kutya sokkal jobban be van zárva, mint egy vidéki kertben a láncra kötött kutya. Csak mivel ez nem annyira látványos, így az agyhalott állatvédõk ezért nem tiltakoznak.

kéki béla 2020.03.09. 07:56:59

@midnight coder: ebből csak az látszik, hogy nagyon nem érted a kutyákat...

Boar. 2020.03.09. 08:55:12

@MAXVAL bircaman közíró: Melléd terelőkutya kellett volna...

Boar. 2020.03.09. 09:01:11

A kutyákat még senki nem kérdezte meg, milyen nekik egész nap otthon unatkozni az ingerszegény környezetben. A hülye gazdája csak azt látja, milyen boldog a blöki amikor Ő hazaér...persze, boldog mert végre történik valami.
Egész nap bezárva lenni egy embernek is rabság, visszafordíthatatlan mentális károsodást okoz. Egy kutyának meg pláne.
Csak ezt a végtelen önzésében/butaságában kevés "gazdi" veszi észre.

farmosidora 2020.03.09. 09:03:35

na@safa: sajnos ez így van, de úgy látom, hogy egyre elfogadóbbak az emberek, rengetegen járnak sétáltatni, önkénteskedni is. Van remény :)

farmosidora 2020.03.09. 09:10:52

@csúti csüngőhasú tolvaj: Örülök, hogy itt vagy, hiszen ha kattintottál, bizonyára szereted az állatokat. Teljes mértékben egyet értek azzal, hogy ha 15 négyzetméteren, napi 2x15 perc sétával tartanak kutyát, az bizony kínzás szegénynek.

Mi szerencsések vagyunk ettől jóval nagyobb élettere van, és több, mint 2 órát tölt a szabad levegőn, boldogan futkározva, más kutyákkal vagy velünk játszva, mentálisan és fizikálisan is lefárasztva.
Sajnos sokan gondolják azt, hogy napi két nagyon rövid pisiszünettel kiegyensúlyozott kutyájuk lehet, de ha figyeljük a jeleket, akkor megtanulható, hogy mikor mire van igénye.

farmosidora 2020.03.09. 09:16:39

@Boar.: Nagyon jó dolgokat lehet kapni, amivel a kutya napközben is lefoglalja magát, így mentálisan fárad. Illetve vannak, akik napközben is otthon vannak a kutyájukkal (egyre többen dolgoznak távmunkában, vagy nyugdíjasok, munkanélküliek, kisgyerekesek), így ilyenkor is lehet velük foglalkozni.

Azt fontos látni, hogy sok udvaron tartott kutya, hiába van kitéve az udvar/utcafront ingereinek, mégsem foglalkoznak velük, így én nem állítanék ilyen éles határvonalat helyes és helytelen között.

pPanni 2020.03.09. 09:20:41

@csúti csüngőhasú tolvaj: Szerintem egy kutyaszerető ember nem 10 percben intézi el a sétát, legfeljebb vészhelyzet esetén. Nálunk a reggel 30-45 p (amikor jobban ráértem, 60p), délután 45-120 p, este meg 2x a kertben lemenés volt az átlagos. Hétvégén meg túra, kb. havonta 2x, márciustól novemberig, de vadászkutya típusú állataim voltak, mondjuk egy pinschernek nem kell ennyi. 10 éves koruk fölött csökkent a séta mondjuk 20-30 percre de 27 fok fölött amúgy sem nagyon igyekeztek kifelé.
Az egyik kutyám 16 évesen, a másik 13 évesen hagyott itt minket, lehet, hogy unalmasabb volt az élete, de az, hogy egy átlagos kinti tartású kutyánál több volt, az biztos.

midnightcoder2 2020.03.09. 09:23:51

@farmosidora: A kutya egy ragadozó. Arra van tervezve, hogy heti 7/24 órát töltsön a szabad levegõn. Amúgy az ember is, nekünk sem a város az ideális élettér, csak mi egy rakás dologgal el tudjuk errõl terelni a figyelmünket, lásd meló, különféle szórakozóhelyek, internet, TV.

kéki béla 2020.03.09. 09:28:15

@Boar.: hülyegyerek, télen én itt vagyok vele egész nap. Amikor nem sétálunk, csak akkor hajlandó felkelni, amikor eszik. Ha unatkozik, azt jelezni szokta.

kéki béla 2020.03.09. 09:29:18

@midnightcoder2: jajj... Szegény kis ragadozó... Aki rá van kattanva az almára, répára és hasonlókra.

Boar. 2020.03.09. 09:36:32

@farmosidora: A "nagyon jó dolgok" a gazdiknak készülnek, nem a kutyáknak. Magad is írtad, a rágócsontokat ignorálja a blöki...
Amikor négy fal közé zárod a kutyát, abba gondolj bele, hogy egy foxi egy falusi udvarból is megszökik ha teheti, annyira menne. Akkor mit érezhet a lakásban? Ki lehetne próbálni, hogy nyitvahagyod a lakásajtót és úgy mész el otthonról, mennyi idő után lépne le őkelme?

Boar. 2020.03.09. 09:44:42

@kéki béla: Te hülyebarom, anyáddal beszélj ilyen hangon amikor enni kérsz...
Ha számodra meglepetés, hogy a kutya ragadozó, akkor nevelj otthon kompjútervírust, annál bonyolultabb életformával ne kísérletezz...

kéki béla 2020.03.09. 09:49:35

@Boar.: Baromarc, a kutya nagyon rég nem ragadozó. Egyedül a fogsora maradt meg a ragadozó létéből. Egy háziasított kutya belepusztulna, ha vadászatból kellene megélnie. Nagyon kevés képes önállóan megélni. Ami a szintén háziasított macskákról nem mondható el.

kéki béla 2020.03.09. 09:51:25

@Boar.: látom, "értesz" hozzájuk. Remélem, a bolháidnál komplexebb létformával nincs közelebbi kapcsolatod!

farmosidora 2020.03.09. 09:56:55

@Boar.: Így van, a rágócsontot ignorálja, de a botot nem. Illetve más egyéb foglalkoztatók is vannak, amit igény esetén megvehetünk, és nem a gazdi játszik vele, hanem a kutya. Kérlek, ha nem értesz egyet, ne kezdj el személyeskedni, kulturált vita keretein beszéljük meg.

Boar. 2020.03.09. 09:56:56

@kéki béla: Hülyebarom, tízezerszám élnek kutyák "vadászatból". Szerinted a kóbor kutyák legelni járnak a mezőre? A komplett emésztőrendszerük a ragadozóké még ha ezt néhány vegán barom vitatja is.
Nálad sötétebb tahó parasztot ritkán látni, az ilyen büdös bunkóknak nem csak a gyerekvállalást de bármilyen állattartást is meg kellene tiltani, egyetlen élőlény sem érdemli meg azt a sorsot, hogy egy ilyen sötét barom legyen a gazdája.

Boar. 2020.03.09. 10:02:50

@farmosidora: A személyeskedés ügyben ennél a kéki béla nevű sejthalmaznál reklamálj, szemmel láthatóan nincs más a tarsolyában ennek az ostoba baromnak.
Mégegyszer. A "foglalkoztató" játékok a gazdáknak készülnek. Emberi szemmel tűnnek szórakoztatónak, a kutya szemében csupán tárgyak amelyeket unalmában esetleg megrágcsál az elölfelejtett papucshoz hasonlóan. Ezek csak arra jók, hogy a gazda kipipálhassa, gondoskodott a kedvencéről azokban az időszakokban amikor nincs otthon.
A kereskedelem rárepül az ilyen igényekre, sőt, generálja őket, erről szól a marketing.
A kereskedelem arra is rárepül, hogy a barom vegánok növényi koszton tarthassák a kutyáikat, rohadtul nem érdekli őket, hogy a kutya számára ez felér egy halálos ítélettel.

sirarcheer 2020.03.09. 10:09:37

@kéki béla: Hagyjad az ilyeneket! Nekik az a kutya, aki láncra verve van egész nap, 3 nmen, és ha szerencsés a gazda nem rug bele reggel, és a moslékból kap valamit. De lakásban ahol egész nap ember közelében van, ami nagyobb igény, az kínzás.

TitiRobin 2020.03.09. 10:13:11

Sok-sok éve van kutyám, egyet-mást megtanultam róluk, tőlük. Nem a hely mérete a fontos, hanem a szükségletei kielégítése. A kutya nem vadállat (már), neki a legfontosabb, hogy a gazda kedvére tegyen. A jó gazda olyan fajta kutyát választ, akivel együtt tud élni, úgy, hogy mindkettőjüknek (vagy többüknek) jó legyen. Utálom a láncra kötött kutyát látni, mert a kutya életeleme, hogy a gazda közelében legyen, érezze a szagát, és kommunikálni tudjon vele. Nézzetek csak körül a kertes házaknál az ott tartott, unatkozó és ezért naphosszat ugató ebeket is láttok. Lakásban tartott kutyánál persze ez ugyanígy előfordulhat, de ilyenkor rossz választásról van szó. Az ilyen ember nem gazda, csak tartó. Ad enni az állatnak, kiviszi, hogy a dolgát elvégezze, és azt hiszi ezzel kész is.
Amit tudok a saját kutyáimtól, hogy a legjobb falat a főtt porozus (pl. marha combvége) csont, amivel a fiatal kutya órákat tud eltölteni, és még jó is neki. Ha megtehetem, főzök neki (külön, mert másképpen kell, mint az embereknek). A legjobb játék egy farmer megcsomózott szára, tökéletes és olcsó játék. Több fajtának a labda, dobófa, frizbi szintén jó időtöltés. A legtöbb kutya szeret kirándulni, új helyeket megismerni. Nem vagyok híve az ágyban, kanapén együtt a kutyával, sokkal inkább legyen neki helye, akár több is, de ott békéje legyen. Nagyon fontos, hogy a lakásban tartott kutyákat elviszik kutyák közé. Az időben megtörtént szocializáció eldöntheti, milyen leszt a kutyánk. Persze ez gazdafüggő, mint minden más a kutyatartásban.
Lehet más embernek más véleménye, de aki nem próbálta, nem gyakorolta kutyával a lakásban együtt élést, miféle véleményt mond, mikor nem is ismeri a kérdést?
Annak aki a kutyák véleményét hiányolta: az ELTE-n van egy csoport, akik pont ezzel foglalkoznak. Mérik a kutyák mindenfajta reakcióját. Igen sok olyan szakember dolozik ott, akik tenyésztőből lettek kutatók. Akik megfigyelnek, és igyekeznek rávilágítani arra, mi a fontos a kutyának.
Annak aki a vad ősökre hivatkozik, meg csak Fekete István: Vuk-ját tudom emlegetni, ahol a róka nappal alszik (a kicsi is!). Lehet ez átalakul a család (falka) szokásai miatt, de egy kutya sem akar a nap 24 órájában aktív lenni. Szeretnek aludni, szunyókálni.

erol 2020.03.09. 10:17:04

Kihasználnám az alkalmat, ha már ennyi tudatos, szakértő gazdi gyűlt itt össze és feltenném a kérdést, hogy a kis és nagydolgokat hol szokták intézni a kedvencek? Mert a belvárosban sok helyen előfordul, hogy járdák úsznak húgyban, szarban és még a falak is rendesen át vannak itatva húggyal, penetráns bűzt árasztva. De gondolom ezt csak az agyhalott prolik kutyái csinálják, a jelenlévőké nem és van valami speciális megoldásuk a kérdésre.

farmosidora 2020.03.09. 10:18:08

@kéki béla: Kérlek, hogy az érveid személyeskedés nélkül oszd meg velünk, hogy egy érdekes vita alakulhasson ki.

farmosidora 2020.03.09. 10:23:03

@erol: Értelmes, emberi megoldás a dologra, ha a nagydolgot ürülékgyűjtő zajcsóban összeszedjük, szemetesbe kidobjuk. A kisdolognál pedig odafigyelünk arra, hogy: házfalat, autót, kerítést, biciklit nem engedek lepisilni, megjelölni neki. Nálunk rengeteg a zöld terület, bőven van lehetősége máshol elintézni, ennek megfelelően ezeket is szoktuk megcélozni a séták alkalmával.

Sajnos negatív példát is lát az ember bőven, így megértem, ha szemet/orrot szúr a dolog. Kutyatartóknál sem lehet általánosítani, mint semmilyen más esetben sem, itt is vannak felelőtlenek és gondosak. Mint ahogy értelmes ember nem dobálja el a csikket sem az utcán, az igénytelen a kuka mellett álllva is a földre dobja.

Boar. 2020.03.09. 10:24:49

@sirarcheer: A kutyáim ötszáz négyzetméteren garázdálkodhatnak és jobb ételt kapnak mint amit te eszel de azért csak oszd az észt... Érvek helyett a köpködés is megteszi.

kéki béla 2020.03.09. 10:24:57

@farmosidora: sajnos az ostobaságnak ezt a szintjét nem lehet másképp kezelni. :(

kéki béla 2020.03.09. 10:27:19

@Boar.: hülyegyerek, nekünk több(!!) állatorvos is javasolta, hogy az ivartalanítás után hízásra hajlamossá vált kutya tápját egészítsük ki sárgarépával. Azt ugyanis imádja a "ragadozó" (nem, nem megeszi, mert nem talál mást, imádja...) Idióta... :(

Ja, a kóbor kutyák meg általában lakott területek közelében kóborolnak és javarészt a kommunális szemétből túrják ki az ehetőnek gondolt dolgokat, de nagyon ritkán vadásznak.

kéki béla 2020.03.09. 10:27:53

@Boar.: sajnálom a kutyáidat. Ilyen gazda mellett tényleg állatkínzás az életük.

erol 2020.03.09. 10:34:52

@farmosidora: Csak az a baj, hogy lakótelepen vagy a belvárosban nem sok a zöld és ami van az sem kutya wc, tehát szerintem az ilyen helyen lakó kutyatartóknak fontolóra kellene venni a költözést.

Boar. 2020.03.09. 10:38:04

@TitiRobin: "A kutya nem vadállat (már), neki a legfontosabb, hogy a gazda kedvére tegyen."
Tévedsz.
Erre kiváló példát jelentenek az "önkéntes" és a "kényszer" kóborkutyák. Egy pillanat alatt válnak újra vadállattá.
Sajnos sokan gondolják ezt így, hogy a kutyának a legfontosabb a gazdi igényeinek kielégítése. Emberi szempontból nézik a kutya viselkedését, a mögöttes okokról fogalmuk sincs mert "olyan jópofa" a gazdi figyelméért gazsuláló kutyus.
A Vuk-nál azért létezik autentikusabb forrás is a kutyafélék etológiájára. Fekete István(minden tiszteletem az Övé) ezekben a gyermekeknek íródott könyveiben emberi tulajdonságokkal ruházta fel a hőseit ami kétségtelenül szórakoztatóvá tette a nagyközönség számára de nem feltétlenül fedte a valóságot.
Az igaz, hogy a ragadozók-nem csak a kutyafélék-a nap nagy részét szunyókálással töltik, egyrészt nem lehet egész nap vadászni, másrészt ha van zsákmány abból minél gyorsabban minél többet el kell fogyasztani és utána bizony az emésztéshez idő kell, de a lakásban tartott kutya a nap azon részében sem végez olyan intenzív mozgást mint vadászó avagy szabadabban élő fajtársai, amikor épp nem a heverőt melegíti. Nem kell megdolgoznia az ételért, nyilván hajlamos ellustulni mert az egy nagyon kényelmes megoldás vagy mert NINCS MÁS VÁLASZTÁSA de azért az megfigyelhető, hogy a jól tartott, jó kondiban lévő kutyák is kijárnak "maszekolni" a vadászterületre pedig nincsenek "rászorulva".

sirarcheer 2020.03.09. 10:40:53

@Boar.: Képzelem mivel eteted szegényeket, ha el kell járniuk "maszekolni". Toljad bátyja! Jó a műsor!

farmosidora 2020.03.09. 10:43:28

@TitiRobin: Nagyon érdekes volt olvasni a hozzászólásod, és teljes mértékben egyet is értek veled. Neked milyen kutyád van? :)

farmosidora 2020.03.09. 10:44:19

@erol: @TitiRobin: Nagyon érdekes volt olvasni a hozzászólásod, és teljes mértékben egyet is értek veled. Neked milyen kutyád van? :)

kéki béla 2020.03.09. 10:50:21

@Boar.: az meg külön humoros, hogy pont a biológiának mondasz eloent a biológára hivatkozva

Boar. 2020.03.09. 10:55:38

@sirarcheer: Az én mostani kutyáim nem járnak el "maszekolni". Igényük sincs rá, nem bontják a kerítést. A weimarim a füle botját sem mozgatja ha személyautóba ülök be de ha nyitom a terepjárót, majd szétszedi a kerítést. Magától viszont nem lép le.
De volt több kutyám amelyeket nem lehetett kerítésen belül tartani, egy véget nem érő küzdelem volt a kerítés javítása alul és felül is. Nem a kaján múlik, akkor is ugyanígy ettek húst, száraz tápot és házikosztot. Emellett lopkodják a lehullott diót, mogyorót és szeretik az édes gyümölcsöket mint pl. a szőlő.
A ti fogalmaitok szerint az én kutyáim "boldogok" de hogy valójában azok-e, azt tőlük kellene megkérdezni.
Az ostoba vádaskodásaidat tartsd meg magadnak, az nem érv, hogy idehánysz.

sirarcheer 2020.03.09. 11:04:50

@Boar.: Toljad nyugodtan bátyja! Csak így tovább!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:10:30

@csúti csüngőhasú tolvaj:

Logikád alapján minden ember szenved, aki nem úszómedencés, hatalmas villában lakik az erdő szélén, a tengerparton.

sirarcheer 2020.03.09. 11:11:13

@BOAR: Érdekes gondolkozás. Még jó hogy csak Te vagy villamos!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:13:33

@erol:

Amikor Bp. központjában laktam két höszkimmel, azok igen kényesek voltak a vécézés tekntetében: kizárólaj játszótéren, füves területen székeltek, a betont nem kedvelték vécézési helyként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:14:50

@farmosidora:

Ha füves a terület, nincs értelme összeszedni, pont jól jön trágyának az egyébként is táplálékszegény városi fűnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:17:33

@kéki béla:

Viszont megzavarja a nemi identitást a gyerekkori ivartalanítás. Az egyik lány höszkimet ivarérettség előtt sterilizáltuk. Aztán rámászott lányra is, fiúra is, s próbálta utánozni azt, amit a fiúkutyák csinálnak. Meg is szidtam párszor, hogy homokos, de nem értette.

BOAR 2020.03.09. 11:18:37

@MAXVAL bircaman közíró: Hát persze, a játszótéri fűben pont jó helyen van a kutyaszar...
Jobb is, hogy kitiltottak téged ebből az országból...
Amúgy a ragadozók ürüléke sokkal inkább kiöli a füvet mint táplálja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:19:40

@erol:

Ez fordítva van. A kutya a szolga, nem a gazda. Szóval a kutya megy agazda után, s ezzel semmi baja.

Az egyik hüszkim kertes házban született, ott élt 6 évet, majd élete utolsó 5 évet panel 8. emeleten élte le.

Egyformá jól érezte magát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:21:56

@BOAR:

Semmi baj azzal, ha a városi panelgyerekek szembesülnek a természettel időnként.

Különben az lesz, mint a nagyobbik fiam, aki amikor 3 évesne először látott tehenet, felkiáltott "nézd, zsiráf!".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:27:43

@BOAR:

Alapvető a kemény kéz és a szeretet.

A jó gazda egy szerető diktátor: szigorú parancsokat ad, de képes megbocsátani, ha az alattvaló nem engedelmeskedik, viszont elvárja, legközelebb ne legyen elégedetlenség.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2020.03.09. 11:27:49

Lehet kutyát lakásban tartani, csak nagyon rá kell készülni, és TÉNYLEG nem való boldog-boldogtalannak. (Munkakutyák - vizslák, ilyen-olyan juhászok, stb. - esetében pedig nagyon-nagyon-nagyon-nagyon rá kell készülni.) Mivel a lakásban a kutyát napközben 0.0000 inger éri, ezért szimplán "sétáltatni" marhára nem elég (napi háromszor sem). Ha nem kap feladatot, amivel az agyát kellően lemerítheti, néhány év alatt begolyózik, hogy csendesen vagy zajosan, azt már fajtája válogatja, illetve az, hogy milyen szinten mozgásképtelenre hizlaljuk puszta szeretetből. (És begolyózik a szomszéd is, aki az unatkozó Buksi üvöltését/járkálását hallgatja egész nap, meg a járókelő, akit százhúszezerrel üt el Buksi a parkban, mikor végre kiszabadul. Hogy csendesen vagy zajosan golyózik be, azt már ember válogatja (: (: (: ) A lakásban tartott kutya karmait ápolni kell, mert többnyire nem kopik normálisan, hidegben adott esetben ruhát kell rá adni, mert nem nincs hozzászolva stb. Megoldható, de meg KELL oldani. Mindez NEM jelenti azt, hogy a kertben tartott kutyát nem kell ápolni és rendszeresen foglalkoztatni, csak azt, hogy napközben sokkal kiegyensúlyozottabb az élete, illetve adott vészhelyzetben simán magára lehet hagyni 10-12 órát. Persze, alszik egy csomót, de felnéz a madarakra, megtekinti, ki van a kapuban - a folyamatosan a kapuban őrjöngő kutya el van hanyagolva, ezért ebből a szempontból nem etalon! - elszaglászik a bokor tövén, akkor ürít, mikor szükségét érzi. Továbbá kopik a karma, normálisan nő a bundája, nem irritálja a nyálkahártyáit a száraz levegő, nem kell naponta fürdetni, stb. Minden csak elhatározás kérdése, de lakásban kutyát tényleg csak az tartson, aki bírja cérnával, hosszú évekig. (Meg kertben is (: )

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2020.03.09. 11:32:05

@Boar.: Bármilyen kutyát kerítésen belül lehet tartani, csak az egyiket három perc alatt győzöd meg róla, hogy te vagy a főnöke, a másikat meg három hónap alatt (ahol a "főnök" nem egyenlő azzal az emberrel, aki hangosan tud ordítani meg nagyot tud ütni, mert egy erősebb akaratú kutya mindkettőt 5 perc alatt szokja meg). Az a kutya szökdösik, amelyik úgy ítéli meg, hogy nincs gazdája, csak fekhelye meg vacsorája.

Terézágyú 2020.03.09. 11:35:12

Kicsit OFF:

Mit lehet tenni olyankor, ha falun egy idő asszony szeretne megszabadulni a kutyájától, mert fél, hogy megharapja?
Ugye régebben ilyenkor valaki agyonütötte a kutyát, de ez manapság gyilkosságnak számít.
De akkor mit lehet tenni?????

erol 2020.03.09. 11:43:05

@MAXVAL bircaman közíró: "Ha füves a terület, nincs értelme összeszedni, pont jól jön trágyának az egyébként is táplálékszegény városi fűnek."
Lakott területen kívül tényleg felesleges, de azzal megetetném aki parkban, játszótéren otthagyja.

farmosidora 2020.03.09. 11:45:06

@Terézágyú: Érdemes felvenni a kapcsolatot egy közeli állatvédő szervezettel, menhellyel vagy fajtamentéssel. A legtöbb esetben tudnak segíteni, kiemelik a kutyát a veszélyeztetett helyről, és igyekeznek megtalálni számára a megfelelő gazdit.

Terézágyú 2020.03.09. 11:49:09

@farmosidora:
"Érdemes felvenni a kapcsolatot egy közeli állatvédő szervezettel, menhellyel vagy fajtamentéssel."

És ha nincs a közelben??? egy egy kis falu.

"A legtöbb esetben tudnak segíteni, kiemelik a kutyát a veszélyeztetett helyről"
??? A kutya nincs veszélyben.
Az öregasszony van veszélyben.

farmosidora 2020.03.09. 11:52:34

@Terézágyú: Nem szükséges, hogy a szomszéd településen legyen a szervezet, simán elmennek messzebbre is ilyen esetben, főleg, ha mint írod, az idős hölgy veszélyben van.

Terézágyú 2020.03.09. 11:56:52

@farmosidora:
Hm.
Öszintén szólva nem győztél meg arról, hogy rohannának, ha egy öregasszony telefonál nekik, hogy vigyél el a kutyáját, mert "fél, hogy egy napon esetleg magharapja"...

De köszi.

kacsa. 2020.03.09. 12:14:51

Becsülöm az írásban, hogy kiemeli azt, hogy a kutya nem gyerek! Sokan ugyanis úgy bánnak vele, ami szerintem szintén egyfajta kínzás. A kutya az kutya. Nem több, nem kevesebb az embereknél, hanem más. Ettől még osztom annak a véleményét, aki szerint az állattartás segít felkészülni a gyereknevelésre. Ugyanis sok dologra megtanítja az embert, aminek később akár az emberi kapcsolataiban is hasznát veszi. A legfontosabb (kicsit kishercegesen) a felelősség: lehet, hogy korán van, kint hideg és rossz idő, az ágy pedig puha és meleg, de néha félre kell tenni a saját kényelmünket, mert vállaltunk valamit. Ez természetes, ha valaki olyan családban nő fel, ahol vannak haszonállatok (nem lehet a tehénnek azt mondani, hogy majd másnap megfejik), de sokan mintha elfelejtették volna. Nekik a társállat az emlékeztető.

A másik, hogy kutyatartásnál sokan jönnek az örök bölcsességekkel a hozzászólók között is, csakhogy minden kutya más: a fajtából/külső tulajdonságokból sok dolgot meg lehet jósolni, de közel sem mindent. Például nálunk fontos volt, hogy kerti tartásra alkalmas, a haszonállatokat nem bántó, jó idegrendszerű, adott munkára alkalmas stb. kutya legyen, így olyat választottunk. Ennek az az ára, hogy a bezártságra látványosan csak a mi kérésünkre hajlandó és lakásban kiselefánt a porcelánboltban, egy farokcsapással lesodorja a polc vagy asztal tartalmát, sok helyen nem fér el, ha lefekszik, nem lehet tőle közlekedni... Na meg figyelembe kell venni, hogy nagy kutyus és bundája is akad, ennek tudatában kell gondozni, nevelni, tanítani, mozgatni, miegymás.
Ha valaki lakásban tartana kutyát, válasszon olyat, amelyik alkalmas rá. Ahogy a mi kutyánk ősei kint őrizték a jószágot, úgy a társasági kutyáké a gazdájuk társaságában voltak. Fontos az ön- és fajtaismeret és hogy ne vállalja magát túl az ember és akkor mindenki jól jár. Főleg, ha menhelyi kutyáról van szó, mert a ketrecbe zártságnál a panel is jobb, az ideiglenes befogadók pedig bármennyire kiteszik szívüket-lelküket, általában mégsem lesznek a kutya gazdái. Mondom ezt megátalkodott kerti kutyásként, tenyésztőtől származó kutyával :). Kivételek mindig vannak, ismerek panel borderest :) * sok időt szán arra, hogy fizikailag és szellemileg is kifárassza a kutyáját, más meg arra nem képes, hogy a bichonját megnevelje és szocializálja.

@erol: Csak a saját kutyáinkból tudok kiindulni, de ez alapján a kutyák kifejezetten igényesek arra, hogy hol végzik el a dolgukat. Mindig is alapesetben kerti kutyáink voltak (ez nem jelenti azt, hogy soha nem jártak a bejárati ajtón túl), ők nevelés nélkül tömegközlekedés- és szobatiszták voltak, a nagydolgot a kert sarkában végezték, az utcán nem piszkítottak burkolt részre. Amire nevelni kellett a kanokat, hogy autót stb. ne akarjanak megjelölni séta közben. Sajnos ahol minden négyzetméter le van már burkolva, ott vannak problémák. Viszont ha nincs zöld, akkor az is kérdéses, hogy emberi életre mennyire alkalmas az a terület.

erol 2020.03.09. 12:33:02

@MAXVAL bircaman közíró: "A játszótér nem egy műanyag, steril terület."
De nem is latrina. Te jól érzed magad szaros, hugyos környezetben?

erol 2020.03.09. 12:35:39

@kacsa.: "Viszont ha nincs zöld, akkor az is kérdéses, hogy emberi életre mennyire alkalmas az a terület."
Zöld mindenütt van, legfeljebb kis területen, pont ezért bosszantó ha wc-nek használják.

kacsa. 2020.03.09. 13:05:43

@erol: "Zöld mindenütt van"
Sajnos elég sok olyan utca van Budapesten a belvárosban, ami házfaltól-házfalig le van burkolva és sok olyan is, ahol annyi az össz zöld, hogy van néhány fa és azoknak a törzsénél hagytak 1 m2-t burkolatlanul, esetleg kiraktak néhány dézsát. Nekem pont az ilyen helyeken szokott feltűnni a húgyszag (na meg az aluljárókban). Igaz, a tócsák egy részét - a kiinduló magasságból ítélve - vagy német dogok hagyták a falon vagy kedves embertársaink. Valamelyik régi kutyás könyvben írta a szerző, hogy arra szoktatta a kutyáját, hogy a vízelvezető/csatorna nyílások felett pisiljen, de annyira sok lett az autó, hogy most már nem fér oda hozzájuk. Valamikor a '80-as években adhatták ki, azóta még több lett az autó.

midnightcoder2 2020.03.09. 13:08:03

@MAXVAL bircaman közíró: Remélem, miután a kutyád teleszarta a játszóteret, a gyerekedet bekülted ugyanoda kicsit homokozni. Így már gyurmát sem kellett venned neki.

erol 2020.03.09. 13:26:53

@kacsa.: Hát igen, erre írtam, hogy ilyenkor felmerül a költözés kérdése. Ráadásul egy kisebb belvárosi lakás áráért kapni egy (külvárosi) kertes házat.

eßemfaßom meg áll 2020.03.09. 14:21:03

A nemkutyás szomszédok üdvözletüket küldik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 14:29:03

@midnightcoder2:

A jól nevelt kutya nem szarik a homokozóba. Ez macskaszokás, de a macskát meg nem kell sétáltatni. S a rendes macska is csak a saját homokvécéjébe jár.

eßemfaßom meg áll 2020.03.09. 14:30:58

@MAXVAL bircaman közíró: "pont jól jön trágyának az" Engedd már el ezt a baromságot amit évek óta mindenhol tolsz, a kutyaszar meg kutyapisa méreg a fűnek. Ha neked kell a kutyaszar gyűjtsd össze mindet és vidd haza.

kutyatar.hu/2014/12/semmi-gond-kutyakakat-elmossa-az-eso/

1. A kutyapiszok NEM jó trágya, tönkreteszi a gyepet! Foltos, elszíneződött, kiégett területek maradnak utána.

4. Az ürülék számos parazitát és betegséget terjeszt, például: galandférget, orsóférget, szalmonellát. Ugyan a kutyakaki egy idő után eltűnik a kertből, de a paraziták petéi évekig életképesek maradnak. Ezek a peték megfertőzhetnek minket, amikor a kertben mezítláb mászkálunk, játszunk vagy kertészkedünk… igen, akár évekkel az ürülék eltűnése után is.

5. Az állatok ürüléke hemzseg a káros baktériumoktól is (pl. E. Coli és coliform baktériumok), melyek súlyos vese- és emésztőszervi rendellenességeket, valamint görcsöket és hasmenést okoznak az embernél. (Egyetlen gramm ürülékben 23 millió coliform baktérium található!)

6. Az orsóféreg lárvája az emberben vakságot okozhat. Ezen kívül, az emberi szervezetbe bejutva a lárva vándorlásba kezd és megbetegítheti a májat, vesét, tüdőt, vagy akár a szívet és az agyat is. Ha megérintünk bármit, ami ürülékkel érintkezett (és ez leggyakrabban gyerekekkel fordul elő), majd a szánkhoz nyúlunk, megfertőződhetünk.

eßemfaßom meg áll 2020.03.09. 14:31:41

@MAXVAL bircaman közíró: mindenmás kutya meg beleszarik a homokozóba IS

eßemfaßom meg áll 2020.03.09. 14:34:40

@MAXVAL bircaman közíró: "A játszótér nem egy műanyag, steril terület. "

A nappalid se, szóval szarasd oda a kutyádat.

chrisred 2020.03.09. 15:01:12

@eßemfaßom meg áll: Így van, a kutyaszar és kutyahúgy pusztítja a a gyepet. Ugyanakkor a féegtelenítés a gazda kötelessége, már csak saját jól felfogott érdekéből.

A főtémára pedig: a fajtája válogatja, hogy melyik kutya tartható lakásban.

chrisred 2020.03.09. 15:04:40

@MAXVAL bircaman közíró: Az is természetes lenne, hogy az emberi átlagéletkor 30-40 év körüli, de pont az ilyen "természetes" elemek kiküszöbölésével az emberi civilizációnak sikerült megdupláznia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 16:20:16

@eßemfaßom meg áll:

A gazda hibája: nem neveli őket.

Én simán szabadon engedtem Bp. központjában a 2 höszkimet, parkban, játszótérrel (II. János Pál pápa tér), s az első közeledéskor a homokhoz, rájuk szóltam. Ennyi az egész. A kutya megtanulja, mit nem szabad.

TitiRobin 2020.03.09. 17:13:39

@Boar.: több dologban sem értünk egyet. Úgy gondolom te tévedsz! Nem tudom mennyi idős vagy, ebből mennyit töltöttél kutyák között. A kóbor állatok nem vadulnak teljesen vissza, és főleg nem válnak vadállattá! Persze ha meg kell kűzdeni a szaporodásért, vagy az élelemért, harcolnak, de nem ez az alaptermészetük, már. Ha jön az Ember, és nem bántó a szándéka, a kóborló kutya újra emberközeli akar lenni, "gazdás kutya". Aki menti a kóbor állatokat, az tudja miről beszélek.
Valamit félreérthettél, mert nem írtam azt, hogy a gazdi igényeitnek kielégítése, hanem azt, hogy arra törekszenek, hogy örömet szerezzenek a gazdinak, megfeleljenek neki. Ez egész más, mint amit te mondasz. Pontosan tudom, hogy a kutya az kutya és nem ember, de ahogy a gyerekeknél, úgy a kutyáknál is nélkülözhetetlen, hogy megszabjuk a határokat, türelmesek legyünk, és "jóval" neveljünk.

<Emberi szempontból nézik a kutya viselkedését, a mögöttes okokról fogalmuk sincs mert "olyan jópofa" a gazdi figyelméért gazsuláló kutyus.>
Most vagy nem tudom mit jelent a gazsulál, vagy megint félreértettél valamit. A kutya gesztusokkal kommunikál (no meg hangokkal is), ezt megtanulni, megérteni, nem könnyű, de én élvezem, mert minden kutyám más személyiség, és minden alkalommal újra kell kezdenem. Nincs szükség rá, hogy kioktass, Lorenz-et épp úgy olvastam, mint Feketét, vagy Gácsi Mártát, aki azért tud egyet mást a kutyákról, ahogy Csányi Vilmos is. Nem akartam ennyire belemenni. Hogy Fekete kinek és hogyan írt, talán többet kellene tőle olvasnod! Egy kicsit a rókák világát is ismerem, nem mesét írt!
Nem tudhatod, milyen munkára fogják a lakásban élő kutyákat, nem lehet általánosítani. Aki munkakutyát tart az sem feltétlenül a kinti kennelbe zárja ki. Simán lehet hogy munkát is kell végeznie az ételért, és nem lustul, nem hízik, mert gazdája van, nem tartója.

TitiRobin 2020.03.09. 17:14:39

@farmosidora: most egy 12 éves belga juhász

TitiRobin 2020.03.09. 17:17:00

@Boar.: Nem hiszem, hogy boldogok a kutyáid. Jó ha tudod, hogy a szőlő nem tesz jót nekik, és a dió sem, ha a héját is ők harapják szét.

TitiRobin 2020.03.09. 17:19:40

@MAXVAL bircaman közíró: ez jó nagy butaság - a húsevő állatok végterméke nem jó trágyának. A növényevőké jó. Arról már ne is szóljunk, hogy játszótér közelében, vagy közparkban nagyon ronda dolog otthagyni amit a kutya pottyint!

Boar..... 2020.03.09. 17:23:30

@TitiRobin: Azt a kutyának mond meg, hogy a szőlő nem tesz jót neki...vagy a dió...
Ki fog röhögni.

TitiRobin 2020.03.09. 17:24:18

@MAXVAL bircaman közíró: lehet, hogy van ilyen egyed is, de szukáknál sokkal rosszabb az, ha középkorúként daganatos lesz, és elpusztul idő előtt. Ha tenyésztesz, az más. Több dokival beszéltünk erről. Ha nem fedez, vagy nem fedezik, az jó nagy esélyt ad többféle ivarszervekhez kapcsolódó betegségnek. Végigcsináltam, mégegyszer nem szeretném.

Boar..... 2020.03.09. 17:31:19

@TitiRobin:
Nagyon rossz helyen kopogtatsz.
-Ötven éves vagyok. Nem emlékszem olyan időszakra az életemből amikor ne lett volna kutyánk, általában több is.
-Pont az állatvédők panaszkodnak, hogy hetekig, hónapokig nem tudnak befogni egy-egy kóbor kutyát mert az élelmet felveszi ugyan de mégsem annyira akar "gazdás kutya" lenni. Persze legtöbbször ezek a kutyák félelemből nem engedik közel az embert de az téves elgondolás, hogy azonnal farkcsóválva rohannak az idegenhez mert Ő lesz az új gazdi. Eleve különbséget kell tenni a kidobott és az "önkéntes" kóbor kutyák közt, ez utóbbiakat az ösztöneik viszik a rosszba és eszük ágában sincs közel engedni bárki is magukhoz.
-Fekete István MINDEN megjelent könyvét olvastam, a mások által a neve alatt kiadott válogatásokat is, sokszor. De aki úgy gondolja, hogy a Vuk nem mese, azzal nincs miről társalognom. Ez kb.olyan volt mint a kutya ami nem ragadozó.

TitiRobin 2020.03.09. 17:36:57

@Kovácsné: Egy részében igazad van, más részében nincs (szvsz). A kutyát lakásban is érhetik ingerek (főleg, ha a gazdi állandóan otthon van, mert pl. onnan dolgozik), kimehet az erkélyre, érez illatokat, hallja a többi épp sétáló kutyát - és feladatot ad a gazdinak, hogy megtanítsák neki, itt nem "kiabálunk".
Minden kutyát ápolni kell, ha rövid szőrű, kevésbe, de a mancsokat át kell vizsgálni (kő, sár, jég szorulhat az ujjak közé), fésülni kell, vagy fodrászolni, hogy gondozható legyen.
Egy kertes kutyának nem feltétlenül kiegyensúlyozottabb, vagy boldogabb az élete.
A legtöbb kutya a saját kertjében nem ürít, ha megteheti (ez is tapasztalás). Már bocsánat, de elég bugyuta az, aki minden nap megfürdeti a kutyáját. Más az, hogy leöblíti a lábát, vagy nedves ruhával letörli.
Abban igazad van, hogy kutyát csak az akarjon tartani, aki tudja, hogy attól a naptól, hogy hazavitte, felelősséggel tartozik érte, egy életre. Egy kutyaéletre.

Boar..... 2020.03.09. 17:47:18

"A legtöbb kutya a saját kertjében nem ürít, ha megteheti (ez is tapasztalás). "
???
Ez egyre jobb lesz...

TitiRobin 2020.03.09. 17:48:59

@Boar.....: a te felelősséged, hogy a dió héja a gyomorban, bélben gondot okozhat, és megfelelő mennyiségű szőlő mérgezést okoz. Nem kell hogy kiröhögjön, nekem a feladatom, hogy a saját kutyámat megvédjem attól, amitől ő nem védi magát, és baja eshet.
Az hogy voltak kutyáitok, még nem jelenti, hogy egész életedben "gazdi" voltál. Nekünk gyerek koromban is voltak kutyáink, de az egészen más világ volt. Most kinti-benti kutyám van, de csak akkor szeret kint lenni, ha én is ott vagyok. Te másképpen gondolod, és én is.
Fekete meg valóban regényt írt, de minden természettel vagy a paraszti élettel foglalkozó írása tényekre épül.

TitiRobin 2020.03.09. 17:49:55

@Boar.....: tudod, ha minden nap elviszik sétálni, akkor otthon nem végzi el a dolgát - az én kutyáim legalábbis nem.

kacsa. 2020.03.09. 18:43:49

Kicsit beleszólok: @Boar.....: "A legtöbb kutya a saját kertjében nem ürít, ha megteheti (ez is tapasztalás). "
Ha tudja a kutya, hogy lesz rá lehetősége kint elvégezni és egészséges, akkor én is azt tapasztaltam, hogy inkább vár a sétáig. A mostani kutyánkat elvittük egy hétre nyaralni olyan kempingbe, ahol sok gyerekes család is volt, ezért különösen ügyelni kellett arra, hova végzi a dolgát. Világ életében kerti kutya volt, napi 3 sétával az elején összesen kétszer kellett kakit szedni, utána megtanulta, a kis- és nagydolgokat is kint intézte. Az egy másik történet, hogy beengedtünk egy lakli kamasz pásztorkutyát a gyerekek közé, de nem volt vele gond, mindenki jól viselkedett ;).
Szőlő, dió: A mi kutyáink is ették, a mostani is, de tényleg okozhat gondot. Szőlőnél néztem, hogy egy nagy testű kutyának elég sokat kellene ennie belőle, úgyhogy nem idegeskedem miatta, de diónál a kutyánk apját már kellett azért orvoshoz vinni, mert elakadt a héja, illetve ami nagyobb gondot okozhat, azok a mikotoxinok (ha elkezd a dióbél penészedni, a penészgombák termelhetik). Azt vedd figyelembe, hogy nem mindegy, hogy egy 2 kilós kutyának adsz egy tábla 80%-os csokit vagy egy 40 kg-osnak. Elvileg hagymát sem ehetnének, de azért nálunk is kap néha egy kis pörköltszaftot ;).

@erol: "egy kisebb belvárosi lakás áráért kapni egy (külvárosi) kertes házat"
Budapesten nagyon jó helyen kell lennie annak a lakásnak vagy nagyon messzire kell költözni. Nekem nem jön be a szobakutyatartás, főleg a szobakutyák, de nem dönthetek mások helyett, mert részben ízlés és elhatározás dolga. Más meg azt nem érti, hogy hogyan lehetek olyan kegyetlen, hogy kint lakik a blöki a kertben, de ez meg az én dolgom. Volt olyan suli, ahonnan azért jöttünk el, mert az oktató kijelentette, hogy kertben tartani a kutyát állatkínzás. Na ez a másik véglet.

chrisred 2020.03.09. 18:45:53

@MAXVAL bircaman közíró: Nem. Hanem az, hogy nem engedjük szarni őket oda, ahol a gyerekeink játszanak.

eßemfaßom meg áll 2020.03.09. 21:02:53

@MAXVAL bircaman közíró: "Én simán szabadon engedtem Bp. központjában a 2 höszkimet, parkban, játszótérrel " Remélem jó antiliberális módon szarrábüntetnek ezért a szokásodért.

erol 2020.03.10. 09:40:46

@TitiRobin: " tudod, ha minden nap elviszik sétálni, akkor otthon nem végzi el a dolgát - az én kutyáim legalábbis nem."
Szerintem sokan örülnének ha inkább otthon végezné a dolgát és nem közterületen.

TitiRobin 2020.03.10. 10:06:47

@erol: nincs azzal baj, ha nem a kertben ürít, csak össze kell takarítani utánna. Ez is hozzátartozik a kutyatartáshoz (legalábbis szerintem)

erol 2020.03.10. 10:42:16

@TitiRobin: Hát igen, de a pisit nem könnyű összeszedni.

kacsa. 2020.03.10. 17:01:59

"de a pisit nem könnyű összeszedni. "
Tudom, provokatív, de pisi még mindig korlátozottabb helyen terjed el, mint a cigifüst, kipufogógáz, zaj és sok más, ami a belvárosi létet kellemetlenebbé teszi. Azért elég sok olyan helyzet van, ahol ütközik az egyén és a környezet érdeke, ezek közül a városi kutyatartás pont olyan, hogy megértem, ha valakit zavar, de nem ezt látom a legnagyobb problémának.

OFF: Főleg úgy, hogy heti rendszerességgel látok közterületen vizelő embert... és nem az erdőben (ott teljesen megértem :)), hanem a város belső részein. És akkor ők azok, akik ezt látványosan intézik. Az eddigi csúcs egy fiatal, NEM hajléktalannak tűnő pasas, aki fényes nappal a Nyugati aluljáró egyik lépcsőjének a kellős közepén dobott egy sárgát. Aki egy fokkal kulturáltabb, átmegy a felüljáró alá (az út túloldalán is érződik onnan a penetráns szag, ami ezzel jár), mindezt úgy, hogy a tér azon ritka helyek közé tartozik Budapesten, ahol van nyilvános WC (és amúgy pláza, meki és más könnyítő helyek is). Van, ahol a bérház kapualjába ki kellett írni, hogy ne húgyozzanak oda. Nem a külső oldalára, hanem a belsőre és nem a hajléktalanoknak vagy bulituristáknak szólt, hanem néhány lakónak, aki ilyen kis dolog miatt lusta volt visszamenni a lakásába. Egyik ismerősnél a szomszéd anyuka pisiltette a liftbe a gyereket, utána úgy kellett neki szólni, hogy takarítsa is ki. És egyik eset sem valami sötét gettóban történt. Úgyhogy nekem egyre erősebb a meggyőződésem, hogy nem feltétlenül Mari néni 3 kilós ölebe miatt úszik húgyban a belváros.

kéki béla 2020.03.10. 17:06:55

@kacsa.: Mondjak durvábbat? A Várba vezető lépcsőn, fényes nappal, egy jól öltözött turista, ahogy kiszállt a buszból...

TitiRobin 2020.03.10. 20:48:52

@erol: ez ellen úgy igyekszem védekezni, hogy nem azonos a mindennapos útvonal. Bár tudom, ez kevés vígasz. Elkerülöm a lakóépületeket - megtehetem. Sajnos azzal is tisztában vagyok, ahova egy kutya odaürít, oda a többi is szívesebben megy, felülírni.
süti beállítások módosítása