Ülj le mellém

Az a bizonyos romantika

TOP 5 Szerda

2018. február 21. - farmosidora

kepkivagas.JPG

Ez a hónap nem kedvez nekem túlzottan a Top 5 szerdás témákkal, de a harmadik héten végre elértünk egy olyanhoz, amit (majdnem) változtatás nélkül tudok hozni. Nem a kedvenc műfajom ugyan a romantikus, de azért olvastam néhány művet, amire illik ez a megkötés, így kellő energiával és lelkesedéssel kezdtem el átböngészni az olvasmánylistámat. 

Aztán rájöttem, hogy annyira kevés olyan regényt olvastam, aminek a fő műfaja romantikus, hogy nem lesz ez így teljesen jó mégsem, és kénytelen voltam besuvasztani egy olyan könyvet is, amelynek csak egy fontos eleme a szerelem iránti vágy, és az imádott férfi elérése. Az első pontban rögtön ezzel is kezdeném.

 

1. Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai 

Az első könyvek között volt, amit tinédzser koromban olvastam, azóta pedig még legalább négyszer. Különleges világa beszippant, mindenhol kimonók, színek, gésák és gazdag ügyfeleik. Az apró halászfaluból érkező Szajuri életén keresztül megismerhetünk egy nagyon távoli világot, amely tele van ármánykodással, szenvedéllyel, tiltott szerelmekkel. Mindemellett pedig nagyon szépen van megírva, egy egészen más tempót, ívet képvisel a regény, mint a megszokott.

covers_13343.jpg

 

 

2. Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Alapjában véve szeretem az orosz irodalmat, de csak ritkán olvasok, mert elég sokat kivesz belőlem. Többnyire van bennük egy nagyon magas szintű fájdalom, épp ezért nem könnyítik meg a dolgomat. Anna története -ha lehet így fogalmazni - tipikus tragikus szerelmi történet, mely kezdetben olyan magas lánggal ég, hogy már előre sejthető, nem feltétlenül lesz jó vége. Nem egyszerű olvasmány, a neveket nagyon nehéz volt megszokni, viszont karakterei és története miatt mindenképpen megéri.

covers_468232.jpg

 

3. Gárdonyi Géza: Ida regénye

Annyira próbálom szégyellni magam, hogy ezt a regényt mindenhol hirdetem, mintha legalább is pénzt kapnék minden elolvasott példány után, de nem megy. Boldog lennék, ha az emberek elkezdenék értékelni többek között Gárdonyit is (meg Jókait, meg Márait, meg Szabó Magdát és a többi), és nem gondolnák azt, hogy minden magyar író csak parasztokról ír régies, érthetetlen történeteket, amelyeknek tulajdonképpen csak annyi értelme van, hogy kínozni lehet vele a gyerekeket kötelező olvasmányként. Mindig azt hangoztatom, hogy az Ida regénye a magyar Büszkeség és balítélet, mely állításomat továbbra is fenntartom. Nem hiszed? Rajta, tessék olvasni!

covers_4151.jpg 

3. Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Természetesen nem maradhat ki az egyik kedvenc szerelmi történetem sem. Mr Darcy és Miss Bennet szerelme időtlen, bármikor veszem elő, mindig azonnal beszippant. Számtalan feldolgozás is készült a műből; filmek, sorozatok tömkelege, plusz a könyveket is kiadják újra, meg újra. Szeretem, mert egy intelligens, felvilágosult nő a főszereplő (bár van mellette jó néhány idióta is, csak hogy még élesebb legyen a kontraszt), és Mr Darcyval vívott szócsatái igazán remek szórakozást kínálnak. Az írónőtől olvastam már mást is, de ennek a könyvnek a nyomába sem ért.

covers_109243.jpg

5. Boris Vian: Tajtékos napok

Ez a könyv egyszerűen csak gyönyörű. Többszöri olvasás után is tudja ugyanazt az élményt kínálni, még mindig összeszorul a torkom, akárhányszor is olvasom el, hiába tudom milyen végkifejlet felé haladunk. Rövidsége ellenére annyi érzelem fér el benne, hogy néha csodálkozom, miért nem folyik ki a lapokon, vagy maszatolja el benne a betűket. No nem arra gondolok, hogy túl nyálas lenne, egészen más érzelmekről beszélek, de hagy ne lőjem le a végét. Szürrealitása olyan finomra van hangolva, hogy szinte elérhető közelségbe kerül hozzánk minden furcsaság, ami a könyvben megjelenik. 

covers_1677.jpg

 

Ezzel a lista végére is értünk, a következő heti téma sem lesz egyszerű: kedvenc urban fantasy könyvek

Már előre látom milyen fájdalmas ferdítéseket kell eszközölnöm ahhoz, hogy tudjam majd hozni, no de ebben van a kihívás, nemdebár?

A további résztvevők írásait, a következő linken lehet megtekinteni: TOP 5 Szerda

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr8413686678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása