Ülj le mellém

Szeptemberi pénztárca sirató (2/2)

Horror/fantasy/sci-fi

2019. szeptember 01. - farmosidora

A krimik/thrillerek mellett mindig figyelem a horror/fantasy/sci-fi megjelenéseket is, így a jövőben ez lesz a pénztárca sirató 2. része. Sok régi kedvenc újul meg, de lesznek érdekes újdonságok is szeptemberben a könyvesboltok polcain.

Vaduljunk!

 

geraldine_s_glama-rama_party_1.png

covers_431270.jpg

George R. R. Martin szerkesztésében, szeptember 2-án érkezik a legújabb, a huszadik Wild Cards rész is, Öngyilkos királyok címmel a Libri gondozásában. 

Fülszöveg:

A világ szíve vérzik. Az Afrikai Nép Paradicsoma háborúba kezdett a Kalifátussal, Szudán sírkamrává változott, a nagyhatalmak pedig nem tesznek semmit. Egymás után vállalnak szerepet ebben a játszmában az ászok, persze mind más és más okból… 
A Fekete Lap vírus 1946-ban a fertőzöttek 90 százalékával végzett a világban, a túlélők azonban különleges képességeket kaptak. Ők az ászok, mint Buborék, aki bármilyen mennyiségű energiát képes elnyelni és Bugsy, aki darázsrajjá tudja változtatni a testét, vagy Duplaspirál, az alakváltó, teleportáló orgyilkos. Vagy ott van Radikális, a legerősebb, legsokoldalúbb ász, aki tud repülni, természetfeletti ereje van, de legfontosabb képessége: a megingathatatlan hite. Megtalálta a módját, hogy még több ászt állítson az Afrikai Nép Paradicsoma mellé. Sokkal több ászt. És itt kezdődnek a problémák…

George R. R. Martin és írótársainak fantasztikus világából az Universal Cable Production készít tv-sorozatot.

 

covers_566925.jpg

Stephen King: Az című horror regénye már a sokadik kiadást éli meg, őszintén szólva egyikkel sem aludnék egy szobában (mint, ahogy nem is tettem amikor olvastam). A legújabb fehér hátterű paralizátor szeptember 2-tól vásárolható meg (Európa). 

Fülszöveg:

Heten ​voltak, gyerekek – mind a heten a másság számkivetettjei: Bill, a bandavezér, mert dadogott; Ben, akit kövérsége miatt csúfoltak; Richie, aki mindig előbb jártatta a száját, és csak azután gondolkodott; Stan, akit zsidósága miatt közösítettek ki a többiek; Mike, akit a bőre színe miatt; Eddie, aki félt, szorongott, és persze súlyos asztmás volt, és végül az egyetlen lány, Beverly, aki csak szegény volt, rossz ruhákban járt, és akit az apja ütött-vert, testileg-lelkileg terrorizált. Ők jöttek össze, kötöttek életre-halálra szóló barátságot és vérszövetséget, ami oly nagy erőt adott nekik, hogy még a város életét pokollá tevő, huszonhét évenként feltámadó, gyermekekkel táplálkozó, ezerarcú szörnnyel is szembe mertek szállni odalenn, a város alatti kiismerhetetlen csatornarendszer labirintusában. Meg is sebesítik Az-t, majd felnőttként, drámaian megfogyatkozva újból visszatérnek, hogy gyermekkorukban tett fogadalmukat megtartsák, s ha lehet, egyszer s mindenkorra végezzenek vele – hogy a megmaradt és az eljövendő gyerekeket soha, de soha ne tarthassa többé rettegésben Az. Ahány oldal Stephen King terjedelmes regénye, annyi meglepő esemény, váratlan fordulat. Az író rajongói ezúttal is azt kapják, amire számos nagysikerű művének ismeretében bizton számítanak. A könyvből Tommy Lee Wallace kétrészes filmet készített, amelyet nemrég az ORF tévécsatorna is vetített.

 

covers_567394.jpg

Már éppen itt volt az ideje, hogy új kiadást kapjon Isaac Asimov: Én, a robot című sci-fije. Első blikkre úgy tűnik, hogy a Gabo kiadása tökéletesen illeszkedik majd a Birodalom valamint az Alapítvány újonnan megjelentetett köteteihez. Szintén szeptember 2-án kerül a könyvesboltokba.

Fülszöveg:

A ​robotika három törvénye 
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. 
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének. 
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és második törvény előírásaiba.

Ezzel a három egyszerű szabállyal Asimov mindörökre megváltoztatta a robotokról alkotott képünket. A sci-fi egyik megkerülhetetlen klasszikusának számító Én, a robot összekapcsolódó történetek füzérében mutatja be a robotok útját a primitív kezdetektől kezdve a nem is olyan távoli jövő tökéletességéig – ahol már jóformán az emberiségre sincsen szükség. 
A novellákban találkozhatunk őrült, humoros és gondolatolvasó robotokkal, robot politikusokkal és olyan robotokkal, amelyek titkon irányítják a világot, és valamennyi történetet a tudományos tények és a science fiction jellegzetes keveréke jellemzi, ami Asimov védjegyévé vált.

 

covers_561107.jpg

Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön egy remekbe szabott gyűjtemény, amely nem hiányozhat egy science fiction rajongó polcáról sem. Szeretem ezeket az új, minimalista borítókat, remélem, hogy a jövőben is tartják ezt a tervezési vonalat. Szeptember 3-tól a tiéd lehet ez a szépség, a megjelenésről az Agave Könyvek gondoskodott. 

Fülszöveg:

Ez a novelláskötet tizenhárom történetet tartalmaz a 20. század egyik legnagyobb sci-fi írójától. Többek közt megtalálható benne élete első eladott novellája (Ruug), valamint olyan megkerülhetetlen klasszikusok is, mint A koponya, Az aranyember és a Fizetség, utóbbiból ráadásul John Woo rendezésében és Ben Affleck főszereplésével népszerű film is készült A felejtés bére címmel 2003-ban.

 

covers_505786.jpg

Arthur C. Clarke tagadhatatlanul a sci-fi nagyjai közé tartozik, Űrodisszeia sorozata kicsit kicsavarodva készült, már ami az én véleményemet illeti. Első körben egy film készült az ötletből (egy másik szerzővel közösen), majd ez alapján írta meg regényét, a 2001 - Űrodisszeia-t. E sorozat harmadik része, a 2061 ​– Harmadik űrodisszeia szeptember 9-én jelenik meg (Metropolis Media).

Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz):

Heywood Floyd a 103 éves űrhajós egykor tanúja volt még e csodálatos eseményeknek, s most 2061-ben újra vállalkozik arra, hogy részt vegyen abban az expedicióban, amely a Naprendszerbe visszatérő Halley-üstökös felderítésére indul, valódi célja azonban az hogy ismét találkozhasson az emberből csillaglénnyé változott egykori Bowmannel….

 

covers_549182.jpg

King bácsi könyvei egyértelműen őrületes sikernek örvendenek még mindig. Ebben a hónapban negyedikként, az eredeti nyelven tavaly megjelent A kívülálló (Európa) című horror regényét válogattam be a megjelenések közé. Szeptember 9-én lehet sorban állni érte.

Fülszöveg (cselekményleírást tartalmaz):

A ​Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.

Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja. 
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot. 
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy Maitlandnek kikezdhetetlen alibije van: szemtanúk, ujjlenyomatok, sőt DNS-minta igazolják, hogy a gyilkosság idején egy másik, távoli városban tartózkodott. Anderson nyomozónak segítőtársaival együtt választ kell találniuk a kérdésre: hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen? 
A rejtély megoldása Kinghez méltóan egyszerre hihetetlen és kétségbevonhatatlan, bármennyire sokkolja is azokat, akik egy texasi barlang mélyén végül szembekerülnek vele.
A kívülálló amellett, hogy a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en 2018-ban kategóriájának legjobb könyve lett, és az HBO minisorozatot készít belőle.

 

covers_560697.jpg

Szeptember 15-én megjelenik Cixin Liu Háromtest-trilógiájának zárókötete is, A halál vége (Európa). Milyen kedves címe van, ugye?  

Fülszöveg:

Az emberiséget túlzottan magabiztossá és felfuvalkodottá teszi már a győzelem előérzete is. Pedig ha sikerülne végre együttműködnie a két civilizációnak, akkor talán újra lehetne írni a történelmet, mely nem a múltunk, nem a jelenünk, és nem is a jövőnk. „Ha az új univerzum valóban megszületik, számos, palackba zárt üzenet sodródik majd benne. Hihetőnek tűnt, hogy a palackok egy jelentős részében olyan tárolómechanizmusok működnek, melyek az adott civilizáció minden tagjának emlékeit és gondolatait magukba zárták, részletes biológiai jellemzőikkel együtt – talán ezek a feljegyzések elegendőnek számítanak majd ahhoz, hogy az új univerzumban egy új civilizáció új életre keltse azt a régi civilizációt.”

 

covers_561964.jpg

Marko Kloos Frontvonalak katonai sci-fi sorozatának negyedik része szeptember 17-től kapható, Renegátok címmel (kedvezményesen előrendelhető ITT).

Fülszöveg:

A ​Föld elleni csatában az emberiség győzedelmeskedett a nyurgák maghajójának elpusztításával, de a Mars továbbra is az idegen lények megszállása alatt áll, ráadásul az ott rekedtek oxigén- és élelemkészlete kritikus szinten van. A hadsereg kétségbeesetten építi az újabb csatahajókat és bolygóközi védelmi rendszereket a megsemmisültek helyére, de a rendelkezésre álló nyersanyagok végesek. Andrew Grayson napjai kiképzéssel telnek: fiatal önkéntesekből próbál mihamarabb harcra kész katonákat faragni – a véres csatákból magával hordozott emlékeit pedig alkohol és gyógyszerek segítségével igyekszik kiégetni a fejéből.

Eközben a Nemzetközösség és a sinoruszok két lehetőség közül választhatnak: vagy megindulnak a Mars felé azzal, amijük van, vagy a renegátok nyomába erednek, akik a földi invázió előtt nem sokkal elmenekültek, és magukkal vittek számos felbecsülhetetlen értékű hadihajót, melyek visszaszerzésével az emberiség a saját javára fordíthatná a készülő marsi ütközet kimenetelét. Egy kisebb csapat, többek közt Graysonnal és feleségével, a deszantgép-pilóta Halley-vel az élen felderítő küldetésre indul egy idegen naprendszer távoli holdjára, hogy feltérképezzék a renegátok védvonalait. Útjuk nem csak váratlan fordulatokban és veszélyekben lesz gazdag, de nagyban befolyásolhatja az emberiség jövőjét is.

 
covers_562073.jpgDavid Guymer: Kárhozottak Városa az igen kiterjedt Warhammer univerzum részét képező kötet, egész pontosan a Warhammer: Felix és Gotrek 7,5. része. Szeptember 20-án jelenik meg a Tuan kiadó gondozásában.

Fülszöveg: 

Gotrek és Felix: a Birodalom megénekeletlen hősei, vagy nem többek egyszerű tolvajoknál és gyilkosoknál? 
Az igazság valahol a kettő közt bújhat meg, és a válasz teljesen attól függ, kinek teszik fel a kérdést… 
Legendák szólnak a Kárhozottak Városáról – egy sötét és elfeledett helyről, melyet egy előző korban Sigmar haragja pusztított el. Leomlott tornyait Ostermark népe hosszú időn át háborítatlanul hagyta, ám most egy ősi gonosz emelte fel a fejét a mélyben, hogy még egyszer utoljára összegyűjtse az erejét. 
Gratz von Kuber szent feladatának tekinti a bűnös város megtisztítását, Gotrek és Felix így két tűz közé kerül az idő folyamából kitépett ősi romok földjén. A Vadász végzete ezúttal sokkal gyorsabban közelít, mintsem azt bármelyikük szeretné.

 

covers_562081.jpg

Dan Abnett: Anarch című sci-fije szintén a Warhammer népes családjához tartozik, méghozzá a Warhammer 40,000: Gaunt Szellemei 15. része. Bevallom nőiesen, hogy a Warhammerben nem vagyok otthon, csak remélni tudom, hogy örültök, amiért folyamatosan érkeznek a könyvek. Az Anarch szeptember 20-án jelenik meg (Tuan).

 Fülszöveg:

Urdesh kohóvilágán az összevont birodalmi erők az utolsó, véres összecsapásra készülnek az Ellenség erőinek urával, az Anarchhal és a magukat Sek Fiainak nevező barbár elitcsapataival. Bármelyik fél is arat győzelmet, az nem csak az Urdesh felett veszi át az irányítást, de győzelmet arat a Sabbat Világokért vívott hadjáratban is. 
A Macaroth Hadúr jobbkezeként szolgáló Ibram Gaunt a küzdelem kellős közepébe csöppen, amikor megtudja, hogy a végső siker kulcsát épp a saját regimentje, a Tanithi Elsők, a Szellemek tartják a kezükben. Ám miközben az Impérium és a Káosz erői a végső összecsapásra készülnek, Gauntnak rá kell jönnie, hogy az ellenség talán már köztük jár.

 

covers_567210.jpg

Barnóczky Ákos: Természetes intelligencia (Metropolis Media) című regénye már a borítójával megvett kilóra. Csak remélni tudom, hogy a szeptember 20-án megjelenő kötet belső értékei is olyan zseniálisak, mint a külcsín.

 Fülszöveg:

A ​feleségem tulajdona lettem. Szó szerint! A külvilág szemében egy világhírű popsztárról mintázott, ember formájú gép vagyok, és fogalmam sincs, hogyan bizonyíthatnám be neki, vagy bárki másnak, mekkorát tévednek. Szigorúan véve tíz éve haltam meg, Anne pedig hozzáment a legnagyobb ellenségemhez, aki lenyúlta a kutatási eredményeimet, és becsapta vele a fél világot, az emberiség másik felét pedig rabszolgasorba döntötte. Azt hiszik, a sorozatban gyártott androidok csak élettelen tárgyak. De ez nem igaz! Mesterséges Intelligencia nem létezik! Csupán egy esélyem van arra, hogy megállítsam ezt az őrületet, ami az univerzum legkiszolgáltatottabb lényévé teszi az embert.

(Nico II. NDM01, komornyikrobot)

A könyvről mondták:

„Jól megszerkesztett, jól megírt mű; azt hiszem, Barnóczky Ákos jó úton jár, hogy ismert sci-fi szerző váljon belőle.” (Lőrincz L. László)

„Vérbeli kaland, fordulatos, olvasmányos, a történetben felvetett morális kérdések elgondolkodtatók.” (Nemere István)

„Jó stílusban megírt, komoly etikai kérdéseket felvető anyag, kifejezetten asimovos hangulatba kerültem tőle.” (Harrison Fawcett, alias Fonyódi Tibor)

 

covers_562959.jpg

Az utolsó a szeptemberi megjelenések sorában hatalmas kedvencem, Ray Bradbury újradolgozott novellás gyűjteménye, Az illusztrált ember. Különös élmény volt, amikor a napokban a moziban néztük a Once Upon a Time in Hollywoodot, ahol a rádióban épp erről a könyvről beszéltek. (kedvezményesen előrendelhető ITT). Azt ugye mondanom sem kell, hogy a borító lö zseniál!!! Szeptember 24-től beszerezhető ez a szépség (Agave Könyvek).

Fülszöveg:

Az illusztrált ember nemcsak attól más, hogy az egész testét képek borítják, hanem attól is, hogy ha az ember sokáig nézi, akkor ezek a képek életre kelnek és történeteket mesélnek jelenről és jövőről. Baljós, óva intő tanulsággal.

A történetek akár a Földön játszódnak, akár a Marson, a középpontjukban mindig az ember áll. Az ember, aki akkor is a társát támadja, amikor szkafanderben tehetetlenül sodródik az űrben. Aki a marslakókat is meg akarja téríteni. Aki inkább robothasonmást készíttet, minthogy maga oldja meg az élete problémáit.

Ray Bradbury 1951-ben megjelent második novelláskötete immár évtizedek óta klasszikusnak számít, és mit sem vesztett sem aktualitásából, sem erejéből. Az olvasó ráadásul most új fordításban olvashatja ezeket a felejthetetlen történeteket.

 

 

A szeptemberi krimi/thriller megjelenéseket a képre kattintva találjátok:

kepkivagas.JPG

 

Köszönöm, hogy olvastál!

Kapusi-Farmosi Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegypercre.blog.hu/api/trackback/id/tr5615032674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása